Vinerea Mare: Ce trebuie sa faci pentru a-ti proteja FAMILIA de NECAZURI

Facebook
Vinerea Mare: Ce trebuie sa faci pentru a-ti proteja FAMILIA de NECAZURI

Pentru credincioși, Vinerea Mare, numita si Vinerea Neagra, este cea mai trista zi din an. In Vinerea Neagra din Saptamana Patimilor Domnului, creștinatatea rememoreaza evenimentele dramatice parcurse de Iisus, in ajunul morții sale.


In aceasta zi din Saptamana patimilor, Iisus a fost judecat, umilit, schingiuit și rastignit pe cruce.

In Vinerea Mare, seara, in biserici se oficiaza Denia Prohodului. Credincioșii merg in procesiune in frunte cu preotii și ocolesc sfantul lacaș de trei ori. Dupa aceea, ritualul continua și participanții la procesiune  trec  pe sub Sfanta masa (Epitaful), o panza pe care este imprimata icoana inmormantarii Mantuitorului. La sfarsitul procesiunii, Epitaful este asezat pe Sfanta Masa, in mijlocul bisericii, unde ramane pana la slujba de Inaltare a Domnului.
 
Potrivit tradiției, in multe localitati din Multenia, dupa slujba Prohodului, credinciosii duc acasa o lumanare aprinsa, "Lumina Prohodului", care simbolizeaza așezarea Domnului Iisus in mormant. Cu lumanarea aprinsa, credinciosul inconjoara locuința sa. Acest obicei este practicat de credincios, an de an, pentru a-și proteja locuinta si familia de necazuri si de boala.
Sfinții parinți recomanda credincioșilor Postul negru
In ziua de Vinerea Mare, sfintii parinti recomanda credincioșilor sa tina post negru. Daca unii credinciosi nu pot sa  respecte postul negru, aceștia nu  trebuie sa manance urzici. De asemenea, in orice preparat  culinar  ei nu trebuie sa adauge otet, deoarce lui Iisus i s-a dat sa bea otet dupa ce a fost biciuit.

In Vinerea Patimilor se pastreaza o traditie care indeamna enoriasii ca in aceasta zi, pana seara, sa duca flori la biserica pentru Hristos si sa treaca pe sub Sfantul Aer ( masa) de trei ori. Implinirea acestei vechi tradiții aminteste de cele trei potigniri ale lui Iisus pe drumul Golgotei, cand isi cara crucea in spate.

In toate zonele țarii, in Vinerea Mare varstnicele respecta datina postului negru pentru ca in acea familie sa se adune bucuriile. Seara, femeile  in varsta participa la Denia Prohodului si totdeauna ele iau anafura din  biserica pentru toti membrii familiei.

Tot in aceasta zi, tin post negru multi crestini tineri necasatoriti. Exista credinta ca postul negru implinit de ei in Vinerea Mare ii fereste de boli, le aduce in viața sufletul-pereche si prosperitate in casa, un an intreg.
In mediul rural, se rostesc descantece de alungare a pagubei

In lumea satelor, gospodinele se roaga la Sfanta Vineri sa le scape de necazuri. De asemenea, cele care cred ca asupra casei lor s-au facut farmece,  rostesc in zorii zilei descantece de alungare a bolilor si a pagubei :"Asa cum este Vinerea Seaca , tot asa sa sece si bolile, si paguba, din casa noastra". Ritualul este insotit de post negru. 

In aceasta zi, femeile nu trebuie sa coaca paine si cozonaci; traditia spune ca persoanele care respecta acest obicei este ocrotita de Maica Domnului care nu-i arde mainile.  

Pana-n Vinerea Mare se termina curatenia generala. In Vinerea Mare, gospodinele  nu trebuie sa spele rufe, sa teasa, sa toarca sau sa arunce laturi in fata casei. Respectand aceste interdictii, nimic rau nu se va apropia de casa lor.

Totodata, in Vinerea Mare gospodarii nu trebuie sa mearga la camp, nu trebuie sa are, nu este bine sa semene sau sa  sadeasca pomi, deoarece pomii și semanaturile nu vor da roade.   

Vinerea Mare este o zi de reconciliere cu dusmanii și de iertare a persoanelor ranchinoase. Sa ne iertam unii pe alții, sa ne rugam unii pentru altii și,  intr-un gand, sa-l marturisim pe Hristos Cel inviat.        Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Vinerea Mare: Ce trebuie sa faci pentru a-ti proteja FAMILIA de NECAZURI | ROL.ro