SĂRBĂTOARE MARE! Multe românce poartă numele SFINTEI sărbătorite astăzi

Facebook
SĂRBĂTOARE MARE! Multe românce poartă numele SFINTEI sărbătorite astăzi

Creștinii ortodocși o sărbătoresc astăzi, pe 20 mai, pe Sfânta Lidia.


Sfanta Lidia, cunoscuta drept prima crestina din Europa, era o vanzatoare de materiale textile din cetatea Tiatira, precum citim in Sfanta Scriptura: "Lidia, vanzatoarea de purpura, din cetatea Tiatirelor." Purpura este un pigment de culoare rosie, extrasa pentru prima data de catre fenicieni, din molusca "murex brandaris"; substanta era folosita, de obicei, pentru colorarea panzelor scumpe, de catre cei bogati.

Din localitatea Troa, Sfantul Pavel a pornit spre Samotracia, iar mai apoi spre Neapole si Filipi. Ajungand pe pamantul macedonean, Sfantul Pavel se va opri la rau, unde va intalni un grup de femei muncitoare. Aici, el va incepe a propovadui pe Hristos in Europa, "tematoarea de Dumnezeu" Lidia fiind prima botezata.

Odata botezata, Sfanta Lidia a oferit gazduire Sfantului Pavel, in vremea misiunii lui in aceasta regiune. "Iar ei, iesind din inchisoare, s-au dus in casa Lidiei; si vazand pe frati, i-au mangaiat si au plecat" (Fapte 16, 40).

Biserica Ortodoxa, care o cinsteste pe Sfanta Lidia drept una "intocmai cu Apostolii", o praznuieste pe aceasta in ziua de 20 mai. Biserica Catolica din Grecia o praznuieste pe Sfanta Lidia, numind-o "Lidia din Filipi", in ziua de 3 august. In unele calendare luterane, sfanta este praznuita in zilele de 27 ianuarie si 25 octombrie. 

Aproape de locul antic in care, potrivit traditiei, Sfanta Lidia a fost botezata de Apostolul Pavel, se inalta astazi o frumoasa biserica ortodoxa, zidita in stil bizantin. Cladirea este de fapt un baptisteriu, precum exista odinioara, in comunitatea crestina din Filipi.

Rugăciune către Sfânta LIDIA

Cu cuget curat pe Dumnezeu cinstind, prin Pavel primit-ai lumina harului și cea dintâi în Filippi lui Hristos ai crezut, de Dumnezeu înțelepțită, cu toată casa ta. Pentru aceasta, în cântări te cinstim, Lidia din Filippi. Slavă Celui ce ne-a izbăvit prin tine, Slavă Celui ce lucrează prin tine, Slavă Celui ce prin tine ne-a dăruit cele înalte.


Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


SĂRBĂTOARE MARE! Multe românce poartă numele SFINTEI sărbătorite astăzi | ROL.ro