Sfântul Paisie, despre NEPOTRIVIREA în căsătorie! Ce E DE FĂCUT în acest caz

Facebook
Sfântul Paisie, despre NEPOTRIVIREA în căsătorie! Ce E DE FĂCUT în acest caz

Din ce în ce mai mulți tineri din ziua de astăzi renunță la căsătoria întemeiată în fața Lui Dumnezeu de la cea mai mică problemă apărută. 

„Nepotrivirea de caracter” este cea mai folosită scuză în caz de divorț, dar să vedem ce spunea Părintele Paisie despre această „nepotrivire”:

Un barbat a venit odata la chilia mea, sa-mi spuna cat de deprimat era, din cauza disputelor pe care le avea cu sotia lui. Cu toate acestea, nu am găsit la ei nicio problema grava. El se incrunta dintr-un motiv, soția lui se încrunta din alt motiv, asa ca niciodata nu se bucurau impreuna.

În acest caz, am avut nevoie putin de “mobilier”. Spre exemplu, putem lua doua scanduri. Una are un nod într-un loc, cealaltă are un nod in alt loc, iar dacă încercați să le puneti alaturi, va ramane un spatiu gol intre ele. Dar, dacă iei la rindea una dintre scânduri, pe de o parte, și faci același lucru cu cealaltă scandura, cu aceeași unealta, cele doua scanduri se potrivesc rapid una cu alta, și nu mai există niciun spațiu gol între ele. [Pentru Parintele Paisie, rindeaua era… parintele duhovnicesc comun al celor doi].

Unii barbati imi spun: “Eu nu-s compatibil cu sotia mea, suntem persoane total diferite! De ce Dumnezeu face astfel de lucruri ciudate? Nu putea Dumnezeu sa-i armonizeze pe parteneri, așa incat caracterele lor să fie identice sau similare, ca sa poata si ei trăi în comuniune spirituală?”.

Le zic: “Nu înțelegeti că armonia lui Dumnezeu sta în caractere diferite? Caracterele diferite se armonizeaza reciproc. Dumnezeu v-a ferit sa aveti caractere identice! Imaginați-vă că amândoi ati avea același caracter, ce s-ar întâmpla dacă amândoi ati fi furiosi: v-ati distruge casa. Sau, în cazul în care amândoi ati fi moi sau inactivi, n-ati face altceva decat sa incepeti sa dormiti fiecare pe picioarele voastre! Dacă amândoi ati fi zgârciti, ati fi la fel si v-ati intelege, dar amândoi ati merge în iad. Dacă amândoi ati fi scandalagii, v-ați mai putea salva casa? Nu! V-ati demola casa, iar copiii vostri ar ajunge în stradă.

În cazul în care unul, care are un temperament rău, se căsătorește cu una cu un temperament rău, ei vor fi identici sau similari, dar vor ei, oare, asta? Nu s-ar ucide unul pe altul intr-o singura zi? Dumnezeu a creat totul, astfel încât partenerul blând sau frumos sa se căsătorească cu cineva diferit, ca sa-l ajute, pentru că ar fi putut intotdeauna sa fi fost si el bun, dar n-a avut pe nimeni care sa-l ajute, de cand s-a născut”.

Chiar micile diferențe dintre caracterele noastre ar putea sa ii ajute pe parteneri sa formeze o familie armonică, pentru că se completează reciproc. Ai nevoie de o pedala de accelerație, pentru a muta masina ta din loc, dar mai ai nevoie si de o pedala de frână, pentru a o opri, atunci când este necesar. Dacă ai avea o masina doar cu pedala de frână, aceasta ar rămâne într-un singur loc pentru totdeauna. Dacă ar exista acceleratie, dar nu si frâne, masina nu s-ar opri.

Știi ce mi-a spus odată un cuplu? “Ca nu se potrivesc unul cu altul, pentru că se potrivesc prea mult!”. Amândoi erau exagerat de sensibili. Cum se întâmpla ceva în casă, el devenea confuz, spunând: “Oh, ce jale a venit peste noi!”. Apoi, ea spunea același lucru: “Oh, ce jale vine peste noi!. Ei se ‘ajutau’ reciproc să cadă mai rapid în disperare. Ea nu-l putea calma pe sotul ei: “Stai, nu este atât de teribil ce ni s-a întâmplat!”. Am observat acest lucru în multe căsătorii.

Și în educația copiilor lor, atunci când sunt caractere diferite, partenerii se ajuta întotdeauna reciproc, pentru a da o educație corespunzătoare copiilor lor. Unul zice: “Lasa copilul mai liber!”, iar celălalt frâneaza un pic. Dacă ambii sunt stricti, ei isi vor rataci copiii. Iar daca, de asemenea, ambii sunt prea liberali, ii vor pierde din nou. Când sunt diferiti, ei sunt capabili să țină copiii într-un echilibru.

Ceea ce vreau să spun este că totul, în căsătorie, este necesar. Desigur, trebuie să avem grijă să nu depasim limitele, dar trebuie să avem în vedere faptul că fiecare persoană o poate ajuta pe cealaltă; oamenii astia doi sunt aici, pentru a se ajuta unul pe celalalt”.

Sfantul Paisie AghioritulVezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Sfântul Paisie, despre NEPOTRIVIREA în căsătorie! Ce E DE FĂCUT în acest caz | ROL.ro