Sfântul Ierarh Chiril, arhiepiscopul Ierusalimului: Rugăciunea zilei de azi

Facebook
Sfântul Ierarh Chiril, arhiepiscopul Ierusalimului: Rugăciunea zilei de azi

Pe 18 martie Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Chiril, arhiepiscopul Ierusalimului. Acesta este  pomenit și de Bisericile Greco-Catolică și Romano-Catolică.

Sfântul Ierarh Chiril s-a născut în anul 313, pe vremea împăratului Constantin, din părinți evlavioși, care și-au mărturisit credința în Dumnezeu.

Sfântul Chiril, originar din Ierusalim, avea 12 ani când s-a ținut Sinodul I Ecumenic (325). Fiind creștin, s-a bucurat de hotărârile Sfântului Împărat Constantin cel Mare de a dezgropa Ierusalimul și de a ridica Biserica Sfântului Mormânt și Biserica Învierii. În această Biserică a Învierii a slujit ca preot în tinerețea sa și tot aici a rostit cunoscutele sale „Cateheze" („Cuvântări"), prin care a pregătit pentru Botez pe cei care doreau să se încreștineze, în fiecare an, la Paști.

În anul 335 a fost hirotonit diacon de episcopul Macarie al Ierusalimului și a fost făcut preot de episcopul Maxim. În 348 a fost ridicat la treapta de episcop al Ierusalimului.

Din cauza conflictului pe care l-a avut cu mitropolitul Cezareei, Acachie, declarat eretic arian de un sinod care s-a ținut la Sardica, Sfântul Chiril a fost exilat. Decizia a fost luată de împăratul Constanțiu, prieten al mitropolitului Acachie, sub pretextul că Sfântul Chiril a vândut bunurile Bisericii, pe care o păstorea, pentru a-i ajuta pe săraci într-o perioadă de foamete.

În anul 360, la conducerea imperiului a venit Iulian Apostatul, care i-a adus pe episcopi din exil. Sfântul Chiril a revenit pe scaunul din Ierusalim, dar a fost din nou exilat de împăratul Valens (care avea simpatii ariene).

A revenit la Ierusalim după 16 ani de surghiun, în anul 379 și a rămas în scaunul episcopal până la sfârșitul vieții.

Sfântul Chiril a participat la cel de-al doilea Sinod ecumenic de la Constantinopol (381), unde a condamnat împreună cu ceilalți sinodali erezia lui Macedonie. La acest sinod s-a definitivat Simbolul de credință (Crezul).

A căutat să vindece rănile dezbinărilor din eparhia sa, cu duhul blândeții și cu înțelepciune. Din încercările vieții, a învățat că adevărul fără iubire este orb. Sfântul Chiril a murit în anul 386.

Rugăciune către Sfântul Ierarh Chiril

Tunet Dumnezeiesc, trâmbiţă duhovnicească, săditorule al dreptei credinţe şi stârpitorule al eresurilor, plăcutule al Preasfintei Treimii, arhiereule mare, Sfinte Chiril, cu înge­rii împreună stând înainte, ne­încetat roagă-te pentru noi toţi.

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Chiril, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Sfântul Ierarh Chiril, arhiepiscopul Ierusalimului: Rugăciunea zilei de azi | ROL.ro