Sfantul Haralambie: Asa scapi de duhurile rele

Facebook
Sfantul Haralambie: Asa scapi de duhurile rele

Ortodocșii îl pomenesc azi pe Sfântul Haralambie. Acesta a fost episcop în Cetatea Magneziei, din Asia Mică, Turcia de astăzi, în vremea împăratului Septimu Sever (193-211). 

Când Sfântul Haralambie a împlinit vârstă de 113 ani a fost supus la diverse chinuri pentru că nu a lepădat credinţă în Hristos.

Potrivit tradiţiei, în timpul torturilor, mâinile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul sfântului şi au rămas acolo până când mucenicul a făcut rugăciune. În faţă acestei minuni, cei care îl torturau s-au convertit la creştinism.

Mai târziu, auzind împăratul cele petrecute cu Sfântul Haralambie, a poruncit să fie adus în Antiohia. Aici a fost supus la alte chinuri: soldaţii i-au legat barbă în jurul gâtului şi l-au tras de ea pe drum; i-au înfipt un piron de fier în trup, i-au ars faţă şi i-au jupuit pielea de pe trup. Însă, Sfântul Haralambie s-a vindecat în chip miraculos, prin darul lui Dumnezeu.
 
La cererea împăratului Sever, Sfântul Haralambie a făcut multe minuni cu harul lui Dumnezeu. Din ele amintim că a vindecat un om posedat de un duh rău de 35 de ani şi a înviat un tânăr, încât Galina, fiica împăratului s-a convertit şi ea la creştinism.
 
Sfântul Haralambie a fost condamnat la tăierea capului cu sabia. În timpul rugăciunii dinainte de moarte, cerurile s-au deschis şi sfântul a văzut pe Hristos şi pe îngerii săi. Sfântul Haralambie i-a cerut lui Dumnezeu să aibă grijă de locul unde vor rămâne moaştele sale, că acel loc să nu sufere niciodată de foame şi de boli. Domnul i-a promis că o să-i îndeplinească dorinţele şi S-a ridicat la cer împreună cu sufletul martirului Haralambie. A murit înainte de a fi executat.

traditii-sfantul-haralambie.jpg

TRADIȚII de SFÂNTUL HARALAMBIE

De Ziua Sfântului Haralambie se ține post negru și nu se muncește. Sfântul poate curma viețile oamenilor și îi poate chinui dacă fac păcate și îl supără pe Dumnezeu.

În trecut, de Sfântul Haralambie se făcea agheasmă la biserica și se bea pentru sănătate, potrivit diane.ro. În ajunul zilei, se stropesc grajdurile și cotețele cu apă sfințită pentru binecuvântarea animalelor. Se pot uda și ogoarele și livezile pentru prosperitate în agricultură.

Oamenii duc coliva și colaci la biserică pentru a fi sfințite. Aceste alimente se dau fărămițate păsărilor de curte. Colacii sfințiți se oferă și oamenilor, nu doar animalelor. Cei bolnavi trebuie să mănânce colaci sfințiți pentru ameliorarea durerilor și prevenirea acestora.

Pentru a avea casa ferită de duhuri necurate, în unele zone ale țării, femeile practică un obicei ciudat. Acestea își înconjoară căminul de 3 ori.
Citeste despre: traditii sfantul haralambie,

Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Sfantul Haralambie: Asa scapi de duhurile rele | ROL.ro