Advertisement
Sarbatori
19 ianuarie: pomenirea Sfântului Macarie cel Mare, unul din cei mai mari asceți ai creștinismului
Sfântul Macarie cel Mare, cunoscut și sub numele de Macarie Egipteanul, este unul din marii sfinți ai creștinătății, și a trăit în primele veacuri creștine, în vremea Sfântului Antonie cel Mare (sec. III-IV).
Ajunul Bobotezei: De ce ținem post negru astăzi?
Darurile duhovnicești  și bucuria nespusă a întâlnirii cu Mântuitorul Hristos continuă și prin  proslăvirea Botezului Domnului, numită atât de frumos de înaintașii noștri, Teofania ori Boboteaza.
9 decembrie: MAREA SĂRBĂTOARE a Zămislirii Sfintei Fecioare Maria de către Sfinții Ioachim și Ana
Astăzi prăznuim Sfânta Zămislire a Maicii Domnului de către Sfinții Ioachim și Ana. Acest important eveniment în lucrarea de mântuire a lumii a avut loc în felul următor:
27 octombrie - Sfântul DIMITRIE cel NOU. Ce să NU faci în această zi!
Creștinii ortodocși îl sărbătoresc în data de 27 octombrie pe Sfântul Dumitru cel Nou sau Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștilor.
Acoperământul Maicii Domnului. De ce TOȚI CRESTINII trebuie să se roage astăzi Sfintei Măicuțe
În prima zi a lui octombrie, Biserica Ortodoxă sărbătorește ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI, cunoscut în popor și ca Pocroave, un praznic cu adânci semnificații în viața creștinilor. Este un moment în care rugăciunile de ajutor și ocrotire la Maica Domnului fac minuni. Acoperamantul Maicii Domnului îi ține sub protecția lui pe toti creștinii care vor să fie feriți de încercări și suferințe peste puterile lor.
Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche mare sărbătoare a creștinătății!
Înălțarea Sfintei Cruci - o sărbătoare mare despre care toți creștinii trebuie să știe
14 septembrie: ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI, una dintre cele mai IMPORTANTE SĂRBĂTORI ale CREȘTINISMULUI
Importanţa Sfintei Cruci, simbol al Jertfei Mântuitorului pentru Biserică, Mireasa Sa, a fost subliniată încă din timpul Sfinţilor Apostoli şi a fost, odată cu trecerea vremii, legată de slujbele bisericeşti, până când acest praznic a ajuns unul de referinţă în calendarul Bisericii Ortodoxe.
Spunem sau nu „La mulți ani!” mâine, de Adormirea Maicii Domnului? Toți credincioșii trebuie să știe
De vreo câțiva ani, în prag de 15 august, când este prăznuită Adormirea Maicii Domnului, rețelele de socializare se inflamează: „Trebuie să le spunem La Mulți Ani Mariilor și Marianilor?” Mulți susțin că, fiind vorba de moartea Maicii Domnului, așadar un eveniment trist, urările sunt nepotrivite și trebuie păstrate pentru 8 septembrie, la Nașterea Maicii Domnului.
Adormirea Maicii Domnului: Ce nu au voie femeile să facă înainte de Sfânta Maria
Femeile însărcinate nu au voie, în ziua de 14 august, premergătoare sărbătorii Sf. Maria, să facă niciun fel de treabă casnică sau să muncească dacă vor să aibă parte de o naştere uşoară şi un copil sănătos.
E CRUCE NEAGRĂ în calendar! Ce MARE SFÂNT sărbătorim astăzi si ce e bine să faci si tu
Credincioșii ortodocși îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Ierarh Nifon, Patriarh al Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti.
Sarbatoare MARE! E cruce NEAGRĂ! Ce trebuie să faci și tu astăzi
Sfantul Ioan Iacob Hozevitul este praznuit de credincioșii ortodocși in fiecare an, pe data de 5 august.
POSTUL SFINTEI MARII: Ce trebuie să faci în Postul Adormirii Maicii Domnului pentru spor şi sănătate
Creștinii ortodocși intra astazi în Postul Adormirii Maicii Domnului sau al Sfintei Maria Mare. Acesta începe pe 1 august şi se încheie pe 15 august, odată cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
Astăzi o sărbătorim o mare Sfânta, careia multe romance ii poarta numele
Crestinii ortodocși, dar și cei catolici, o prăznuiesc astăzi pe Sfânta Mironosiţă și Întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena.
Sfântul Ilie: Ce trebuie să faci în această zi ca să îţi meargă bine tot anul
Ca şi Sân-George şi Sânmedru, Sânt-Ilie este o divinitate populară care a preluat numele şi data celebrării de la un sfânt creştin – sfântul Prooroc Ilie. În tradiţia populară românească, Sânt-Ilie era o divinitate a Soarelui şi a focului, identificată cu Helios din Mitologia greacă sau Gebeleizis din mitologia geto-dacă. 
Mulți români poartă numele Sfântului sărbătorit astăzi! Ce e bine sa faci in aceasta zi
Ortodocșii, greco-catolicii și romano-catolici îl sărbătoresc azi, laolaltă, pe Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor, azi Silistria, Bulgaria. 
Sfinții Chiric și Iulița: Ce nu e bine sa faci astazi
Credincioșii creștin ortodocși îi pomenesc vineri, 15 iulie pe Sfinții Chiric și Iulița. Tot vineri se face pomenirea Sfântului Cuvios Iosif, arhiepiscopul Tesalonicului, Sfântului Vladimir, luminătorul Rusiei, Sfântului Mucenic Lolian.
Surorile Sfântului Ilie: Ce nu e bine sa faci in aceste zile
Panteliile sunt surorile Sfântului Ilie și reprezintă un punct culminant al sărbătorilor de vară. Sunt sărbătorite de două ori, cu șapte zile înainte de Sfântul Ilie și la șapte zile după Sfântul Ilie, în perioada 13-27 iulie.
Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil
Pe binevestitorul mântuirii noastre, pe marele slujitor al lui Dumnezeu, pe trimisul cel purtător de bucurie la Preacurata Fecioară Maria, pe Arhanghelul Gavriil, se cuvine să-l lăudăm cu cântări. Această sărbătoare se prăznuieşte de două ori; întâiul sobor al acestuia se prăznuieşte a doua zi după Buna Vestire a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, adică la 21 martie, iar acum, cu acelaşi sobor al lui se înnoieşte Sfânta Biserică şi iarăşi se pomenesc arătările lui cele minunate care s-au făcut prin dumnezeiasca poruncă.
12 iulie - Ziua în care ne aducem aminte de Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul
Pe data de 25 iulie 1924 s-a născut în binecuvântatul pământ al Capadociei, o floare preafrumoasă și mult înmiresmată: Arsenie Eznepidis. 
Sărbătoare pentru credincioși! Sfântul care înfăptuiește minuni, sărbătorit de toți românii
Sfântul Cuvios Sisoe cel Mare, pomenit în calendarul creștin ortodox la 6 iulie, a trăit în secolele IV-V; s-a retras din tinerețe în pustiul Egiptului.
Sărbătoare pentru credincioși! Ce sfânt sărbătoresc românii
Ziua de 5 iulie este marcată în calendarul creştin de Sfântul Cuvios Atanasie Atonitul, care s-a născut  în Trapezunt, din părinți evlavioși, și a trăit în vremea împăratului Nichifor Focas (963-969), scrie Agerpres. A primit o educație desăvârșită, studiind la școli faimoase din Constantinopol.
CALENDAR ORTODOX: Sărbătorim un mare Sfânt! Mulți români îi poartă numele
Astăzi, ortodocșii și greco-catolicii îl serbează pe Sfântul Andrei, arhiepiscopul Cretei.
Azi îi sărbătorim pe Sfintii care protejează CĂSNICIILE! Ce e BINE să faci
Pe 1 iulie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Mucenici doctori fără arginți și făcători de minuni Cosma și Damian.
Cruce NEAGRĂ! Ce MARE sărbătoare este astăzi:
În ziua de 30 iunie celebrăm soborul Sfintilor 12 Apostoli. Ei au fost chemați la apostolie chiar de Mântuitorul Iisus Hristos și au fost martorii propovăduirii, Patimilor și Învierii Sale, ca să-L mărturisească, apoi, printre oameni.
Rugăciune către Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel
De sute şi sute de ani, creştinitatea şi-a îndreptat rugăciunile spre Sfinţii Apostoli ai neamului, Petru şi Pavel, în momente de mare nelinişte sufletească, la ceas de boală sau dacă speranţa lor de mai bine şi iubirea pentru dreapta credinţă strămoşească era zdruncinată de farisei.
Maine este sarbatoare mare! Ce trebuie să faci astăzi, în Ajunul Sărbătorii Sfinților Apostoli
Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sarbatoriti pe 29 iunie, dupa o perioada de post, care variaza ca durata, in functie de data Sfintelor Pastilor. Anul acesta, postul a durat doua zile.
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel: Ce nu ai voie sa faci in aceste zile
Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel începe astăzi, pe 27 iunie. Postul Sfinţilor Apostoli mai este cunoscut şi sub denumirea populară de Postul Sâmpetru. 
NAȘTEREA SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL: Ce se întâmplă dacă plouă în această zi
În fiecare an, pe 24 iunie, românii marchează NAȘTEREA Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare numită popular Sânziene sau Drăgaica.
Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul aduce Spor și Sănătate în case! Ce trebuie sa faci azi
În fiecare an, pe 24 iunie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, cel din urmă prooroc al Vechiului Testament, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos. Sărbătoarea creştină a Naşterii Botezătorului coincide cu una dintre sărbătorile populare aureolate de mister, Sânzienele.
Ce nu ai voie să faci în Noaptea de Sânziene. Aduce mare ghinion
Sărbătoarea Sânzienelor este legată de credinţe, ca cea că jocul ielelor îl va lăsa mut sau nebun pe cel care îi este martor în noaptea de dinainte, şi practici precum folosirea florilor cu acelaşi nume pentru bunăstare, dar şi aflarea alesului.
Ce E bine să faci și tu astăzi, în ajun de Sânziene, pentru a scapa de necazuri si de boli
In fiecare an, pe 24 iunie, romanii marcheaza sarbatoarea Sanzienelor. Noaptea ce precede aceasta  zi se crede ca este magica - minunile sunt posibile, fortele benefice, dar si cele negative ajung la apogeu. 
SOLSTITIUL de VARA: Ce e bine sa faci si tu in aceasta zi
Pe 21 iunie, în cea mai lungă zi a anului, marcăm debutul verii astronomice, denumit și solstiţiul de vară. 
RUSALII 2016. Superstiţii: De ce nu e bine să te cerţi cu nimeni
Anul acesta Rusaliile sunt sărbătorite în zilele de 19 şi 20. Potrivit tradiţiilor populare, în Transilvania, Rusaliile se întind pe o perioadă de trei zile. De-a lungul timpului, o serie de tradiţii şi superstiţii sunt respectate cu stricteţe de creştini.
MOȘII de VARĂ: Ce e bine să faci pentru sănătate si spor
În acest an, praznicul Moşilor de Vară (Moşii de Rusalii), sărbătoare cunoscută în tradiţia populară sub denumirea de Moşii de cireşe, este orânduit sâmbătă, 18 iunie. Moşii de vară pe care-i prăznuim în această sâmbătă preced sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt (Duminica Rusaliilor).
Astăzi il sarbatorim pe Sfantul Saracilor. Ce e BINE să faci și tu în această zi
În fiecare an, pe 16 iunie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Tihon.
SĂRBĂTOARE MARE: Ce nu e bine sa faci astazi
Pe 14 iunie este sărbătorit SFÂNTUL ELISEI, zi denumită, în calendarul popular, ELISEIUL GRÂULUI şi care aduce cu sine o serie de tradiţii şi obiceiuri.
ÎNALTAREA DOMNULUI 2016: Ce trebuie să facă toţi creştinii pentru spor
Creştinii ortodocşi sărbătoresc, joi, 9 iunie, Înălţarea Domnului, cunoscută şi ca Ispasul sau Paştele Cailor, ultima zi din an în care se pot înroşi ouă şi se salută cu ”Hristos a înviat!”. Din 1920, slujbele de la biserică pomenesc Eroii Neamului, de aceea tot astăzi, în România,este Ziua Eroilor.
Acatistul Înălțării Domnului, rugăciune PUTERNICĂ si specială, ce trebuie spusă azi
Astăzi, în zi de Mare Sărbătoare, vă lăsăm o rugăciune puternică, menită să vă ajute și să vă dea putere de a trece peste orice problemă.
ÎNĂLŢAREA DOMNULUI: Ce să NU faci deloc azi, ca să îţi meargă bine tot anul
După 40 de zile de la Paşte creştin ortodocşii sărbătoresc ÎNĂLŢAREA DOMNULUI la ceruri, minune la care au fost martori doi îngeri şi Apostolii. ÎNĂLŢAREA DOMNULUI se sărbătoreşte pe 9 iunie în 2016. 
Sarbatoare MARE: Este ultima zi în care se mai face asta
În ajunul Înălțării Domnului, astăzi, 8 iunie, este Odovania praznicului Învierii Domnului.
Sărbătoarea zilei: Ce rugăciune să spui și tu astăzi dacă vrei să îți meargă bine
Creștinii ortodocși îi prăznuiesc astăzi, 6 iunie, pe Sfinții Cuvioși Visarion și Ilarion cel Nou.
DUMINICA ORBULUI, sărbătoare mare pentru creştini
Duminica Orbului, Duminica a cincea dupa Pasti, inca poarta un ecou al marelui praznic al Invierii. 
Sărbătoare MARE! Ce E BINE să faci și tu astăzi
Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava este pomenit în calendarul creștin ortodox la 2 iunie.
Sărbătoare IMPORTANTĂ! Ce E BINE să faci și tu ASTĂZI pentru indeplinirea dorintelor
Creștinii ortodocși îl sărbătoresc în fiecare an, pe 27 mai, pe Sfântul Ioan Rusu, mărturisitorul și făcătorul de minuni.
Este CRUCE NEAGRĂ în CALENDAR: SĂRBĂTOARE MARE pentru CREȘTINI
A treia aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este sărbătorită astăzi, pe 25 mai. 
Ce TREBUIE să faci astăzi pentru sănătate! SĂRBĂTORIM un MARE SFÂNT!
Sfântul Cuvios Simeon a trăit în secolul al VI-lea. S-a născut în Antiohia Siriei (522). 
SĂRBĂTOARE MARE! Multe românce poartă numele SFINTEI sărbătorite astăzi
Creștinii ortodocși o sărbătoresc astăzi, pe 20 mai, pe Sfânta Lidia.
Sarbatoare IMPORTANTĂ: Este dezlegare la pește! La mulți ani tuturor sarbatoritilor!
Sfinții Mucenici Petru, Dionisie și Paulin sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 18 mai. 
SĂRBĂTOAREA Zilei: La multi ani tuturor sărbătoriților
Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi, pe 16 mai, pe Sfântul Teodor cel Sfințit.
Paştele Blajinilor, sărbătoarea celor adormiţi, ziua în care nu ai voie să faci zgomot
În calendarul ortodox, prima duminică după Paşte este o zi de prăznuire pentru Apostolul Toma, iar în ziua următoare, de luni, numeroşi creştini ortodocşi prăznuiesc Paştele Blajinilor.
Tradiţii şi obiceiuri de Duminica Tomii! Ce este bine să faci în această zi
Duminica Tomii se sărbătoreşte în prima duminică după Paşte. Această zi de sărbătoare aduce o serie de obiceiuri şi tradiţii.
SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ: Ce NU trebuie să facă toţi creştinii în Sâmbăta Blajinilor
Se spune în popor că Săptămâna Luminată este consacrată morţilor. Aceasta este denumită şi Săptămâna Blajinilor sau Paştile Morţilor. 
Sărbătoare MARE: Ce nu au voie să facă FEMEILE astăzi
În fiecare an, în prima vineri după Paşte, Biserica Ortodoxa sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii. Creștinii care vin la biserică iau parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Aghiasma Mică.
SĂPTAMÂNA LUMINATĂ. De ce nu este bine să lucrezi în Joia Rea
Joia din Saptamana Luminata poarta numele de Joia Verde sau Joia Rea, o zi in care se cinstesc holdele, gradinile si granele.
SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ: Ce nu au voie să facă FEMEILE în Miercurea Albă
A treia zi după Paşti şi a treia zi din Săptămâna Luminată, Miercurea Albă este legată de o serie de obiceiuri respectate după Învierea Domnului.
Traditii de PASTE: Ce se întâmplă dacă plouă în duminica Învierii Domnului
După Săptămâna Patimilor, credincioşii sărbătoresc PRIMA ZI DE PAŞTE, ziua Învierii Mântuitorului. Paştele este o sărbătoare a bucuriei, o bucurie asemănătoare celei a apostolilor când l-au văzut pe Iisus înviat. Iar salutul care se obişnuieşte cu această ocazie este tot o expresie a acestei bucurii: „Hristos a înviat! Adevărat, a înviat!”
PAȘTE 2017: TRADIȚII pentru Ajunul Paștelui
Toate sărbătorile la români sunt însoţite de tradiţii şi supersiţii care se completează una pe cealaltă. Paştele are şi el multe credinţe lăsate din moşi-strămoşi, fără de care această mare sărbătoare religioasă nu ar mai fi ceea ce este. 
Există femei cărora să le fie INTERZISĂ participarea la SLUJBA de ÎNVIERE?
Circulă în mediul virtual diverse articole care afirmă că femeile care se află în perioada necurată a lunii nu au voie să participe la Slujba de Înviere.
Aşa te pregăteşti pentru noaptea de Înviere!
În noaptea de sâmbătă spre duminică mulţi dintre noi vor merge la biserică şi vor asista la slujba de Înviere. Şi, pentru că vom petrece câteva ore bune în picioare, în mulţime, ar trebui să ştim cum să evităm eventualele situaţii neplăcute care pot apărea. Îți dăm câteva sfaturi pe care ar trebui să le respecţi ca să ai parte de o seară liniştită şi de Sărbători fericite.
Nu te tunde in Vinerea Mare! Ceva GROAZNIC se poate intampla
În Vinerea Mare se pomenesc sfintele si mantuitoarele si infricosatoarele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos pe care le-a primit de bunavoie pentru noi. Se mai face inca pomenire de marturisirea mantuitoare facuta de talharul recunoscator care a fost impreuna cu El.
VINEREA PATIMILOR: Ce se întâmplă dacă plouă astăzi
Astăzi este Vinerea Mare, cunoscută şi ca Vinerea Patimilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Neagră. Este ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru mântuirea celor păcătoşi.
Vinerea Mare: Ce trebuie sa faci pentru a-ti proteja FAMILIA de NECAZURI
Pentru credincioși, Vinerea Mare, numita si Vinerea Neagra, este cea mai trista zi din an. In Vinerea Neagra din Saptamana Patimilor Domnului, creștinatatea rememoreaza evenimentele dramatice parcurse de Iisus, in ajunul morții sale.
Marţea Mare din Săptămâna Patimilor şi Pilda celor zece fecioare. Vezi ce trebuie să faci astazi
Marţea din Săptămâna Luminată poartă numele de Marţea Albă şi în această zi barbatii trebuie sa isi termine muncile campului si sa isi ajute nevestele la treburile din gospodarie. Este ultima zi in care se spala si se calca. În Marţea Mare se citeşte pilda celor 10 fecioare.
Tot ce NU ȘTIAI despre SĂPTĂMÂNA PATIMILOR! Vezi ce E BINE să faci în fiecare zi
Perioada de dinaintea Sfântului Paşti, numită şi Săptămâna Patimilor, săptămâna sfânta şi binecuvântată, când credincioşii se pregătesc să primească lumina Învierii, este presărată cu frumoase rânduieli şi obiceiuri străvechi, care trebuie ţinute din Duminica Floriilor – momentul intrării lui Iisus în Ierusalim – şi până la răstignirea Sa, în Vinerea Mare.
Floriile: Ce TREBUIE să faci cu SALCIA SFIINȚITĂ pentru BUNĂSTAREA FAMILIEI TALE
Duminica Floriilor (sau Floriile) este o sărbătoare creștină fără dată exactă, comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui. 
Ce se întâmplă dacă PLOUĂ în ziua de FLORII! Tu știai asta?
Ortodocşii prăznuiesc, duminică, Floriile sau Duminica Stâlpărilor. Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de Săptămâna Mare. Din această zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile.
SFANTUL GHEORGHE - Credinte si obiceiuri pentru Ajunul Sfantului Gheorghe
Sfântul Mucenic Gheorghe este sărbătorit anual pe 23 APRILIE. Dar ziua de 23 aprilie coincide, în acest an, cu o altă sărbătoare importantă: SÂMBĂTA lui LAZĂR sau SÂMBĂTA FLORIILOR. 
Ajunul Sfântului Gheorghe: Ce este NEAPĂRAT să facă astăzi toți credincioșii
Ziua Sfantului Gheorghe (23 aprilie) marcheaza in calendarul popular inceputul anului pastoral. Denumita popular Sangiorz, Sfantul Gheorghe este o sarbatoare prestigioasa cu semnificatii multiple: agrare, pastorale, divinatorii si augurale.
Creştinii ortodocşi praznuiesc astazi un MARE SFANT! Ce e BINE să faci si tu
Sfântul Cuvios Ioan, pe care-l prăznuim astăzi, a fost monah în Lavra Veche a lui Sfântului Hariton cel Mare din Palestina, numită şi "Peşterile cele Vechi".
Duminica Sfintei Maria Egipteanca: Ce TREBUIE să facă toți CRESTINII ASTAZI
Duminica a V-a din Postul Mare este inchinata Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca. 
Sărbătoare MARE! Ce se întâmplă în cea de-a cincea zi de MIERCURI din Postul Paștelui
Creștinii ortodocși îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Mucenic Artemon.
Astăzi SĂRBĂTORIM un mare SFÂNT ROMÂN! Ce e BINE să facă fiecare dintre noi
Sfantul Mucenic Sava s-a nascut in anul 334, intr-un sat din zona Buzaului. Parintele sau duhovnicesc era preotul Sansala. Cei doi erau calugari misionari in tinutul Buzaului unde, probabil, era si o episcopie si converteau la crestinism numerosi daco-romani, goti si "barbari" inchinatori la idoli.
SARBATOARE MARE! Ce E BINE să facă astăzi toți românii
Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc luni, 11 aprilie, pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, această sărbătoare fiind marcată cu cruce roşie în calendar.
Duminica Sfântului Ioan Scărarul. Ce NU ai voie să faci și ce înseamnă scara raiului
Duminica Sfântului Ioan Scărarul este a patra din Marele Post al Paștelui și este extrem de importantă pentru ortodocși. Scara raiului scrisă de Sf. Ioan din Sinai este una din cele mai cunoscute cărți din literatura duhovnicească ortodoxă.
Sărbătoare mare pentru creştini. Se face pomenirea morţilor
Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mucenic Eupshie.
SĂRBĂTOAREA ZILEI: Ce E BINE să faci astăzi pentru IERTAREA PACATELOR
Sfinții Apostoli Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit și Ermis sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 8 aprilie și se numără printre cei șaptezeci de apostoli ai Mântuitorului.
Un mare SFÂNT este SĂRBĂTORIT ASTĂZI! Ce trebuie să faci și tu dacă vrei SĂ-ȚI fie BINE
Pe 7 aprilie, în calendarul creștin ortodox este pomenit Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul, episcopul Mitilenei.
Sarbatoarea zilei: Ce e BINE să faci și tu astăzi pentru VINDECAREA BOLILOR
Sfântul Cuvios Iosif Imnograful este pomenit în calendarul creștin creștin ortodox la 4 aprilie.
Ai o icoană în casă? Asta trebuie să faci astazi pentru spor și sănătate
In calendarul ortodox, crestinii prăznuiesc astăzi pe Sfantul Nichita Marturisitorul, Episcopul Calcedonului. Sfantul s-a remarcat prin milostenie, hranindu-i pe cei flamanzi.
Duminica SFINTEI CRUCI: Ce este INTERZIS să faci astăzi
Duminica aceasta, pe 3 aprilie, creștinii ortodocși sărbătoresc Duminica Sfintei Cruci. Această sărbătoare nu are o dată fixă, ci este a treia duminică din Postul Paștelui. 
Sărbătoarea zilei: Ce TREBUIE să faci astăzi pentru sanatate
Sfântul Cuvios Tit, făcătorul de minuni, este pomenit în calendarul creștin ortodox și în calendarul greco-catolic la data de 2 aprilie. 
Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi o MARE SFÂNTĂ: Sfânta Maria Egipteanca
Sfânta Maria Egipteanca este, prin excelență, un exemplu de pocăință creștină, căci a părăsit viața desfrânată pe care o ducea, trăind în deșert o viață de asceză extremă și de rugăciune, pentru dragostea lui Hristos. 
Sarbătoarea zilei: Ce E BINE să facă astăzi toți creștinii
Sfântul Mucenic Marcu, episcop al Aretuselor, este pomenit în calendarul creștin ortodox în fiecare an, la 29 martie.
De ce TREBUIE să ținem POST NEGRU. Credința populară mai puțin cunoscută
Dacă ții sau ai ținut Post Negru știi că această tradiție înseamnă abținerea de la mâncare și băutură timp de 24 ore. În acest interval se fac mătănii și rugăciuni.
Mare Sărbătoare astăzi: Prăznuim doi mari sfinti
Astăzi este o zi mare pentru creștinii ortodocși. Aceștia prăznuiesc doi mari Sfinți: Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou și Sfântul Ștefan, făcătorul de minuni.
Praznicul Bunei Vestiri la 25 martie: Tradiţii pentru spor şi sănătate
La 25 martie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Buna Vestire, prima dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului, pe parcursul anului bisericesc.
BUNA VESTIRE 2017: Am ales cele mai GUSTOASE REȚETE cu PEȘTE pentru dumnevoastră
Buna Vestire este o zi din postul Paştelui plină de mângâiere și speranță, când avem dezlegare la peşte.
BUNA VESTIRE: Ce TREBUIE să facă toți creștinii astăzi, în Ajunul acestei Sărbători
La 25 martie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Buna Vestire, prima dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului, pe parcursul anului bisericesc.
Înainteprăznuirea Bunei Vestiri: Azi îl prăznuim pe Sfântul Cuvios Zaharia
Sfântul Cuvios Zaharia, pe care-l prăznuim astăzi, a fost fiul lui Carion egipteanul. El şi-a lăsat copii şi soţia şi s-a făcut monah, ca să fie mai aproape de Dumnezeu. 
Astăzi sărbătorim un Mare Sfânt:  Vezi ce e bine să faci astăzi pentru împlinirea rugăciunilor
Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox la 21 martie și  a îmbrăţişat viaţa de sihastru încă din tinereţe.
Sfantul Teodor – Obiceiuri si Traditii de San Toader
Sfantul Teodor (San Toader) este o sarbatoare care nu are o data fixa, in fiecare an cade intr-o alta zi, dar intotdeauna intr-o zi de sambata. Aceasta sarbatoare se celebreaza in prima sambata a Postului Pastelui.
Sarbatoare mare! Ce sfinți prăznuim astăzi
Sfinții Mucenici Hrisant și Daria, martiri creștini din secolul al III-lea, sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 19 martie. 
Sfântul Ierarh Chiril, arhiepiscopul Ierusalimului: Rugăciunea zilei de azi
Pe 18 martie Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Chiril, arhiepiscopul Ierusalimului. Acesta este  pomenit și de Bisericile Greco-Catolică și Romano-Catolică.
Sfantul SĂRBĂTORIT astăzi: Este numit „Omul lui Dumnezeu”
În 17 martie, creştinii îi aduc recunoştinţă Sfântului Alexie, un exemplu de dragoste şi jertfă pentru Dumnezeu. În tradiţia populară, Alexie este considerat patron al vieţuitoarelor care iernează, în scorburi, sub pământ, pietre sau ape, şi care în această zi se trezesc la viaţă împreună cu toată natura.
Zi de SĂRBĂTOARE! RUGĂCIUNEA pe care TREBUIE să o spui ca să fii ferit de rău
Pe data de 16 martie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Sabin. Acesta a trăit în vremea împăratului Dioclețian (284-305). Era originar din Ermuopole (Egipt).
Ce sfânt sărbătorim pe 15 martie: Puternic CANON de rugăciune
Sfântul Mucenic Agapie era originar din Gaza, Timolau din Pont, cei doi Dionisie din Tripole (Fenicia), Romil era diacon al bisericii din Diospoli, iar Plisiu și cei doi Alexandru, din Egipt. Dintre acești mucenici numai Agapie primise botezul prin afundare în apa. Ceilalți au primit botezul sângelui. Uimiți de tăria și liniștea cu care creștinii primeau chinurile pentru credința lor, inimile lor s-au înflăcărat de râvnă pentru Hristos și astfel, și-au legat singuri mâinile și s-au înfățișat înaintea ighemonului Urban, spunându-i: "Și noi suntem creștini." 
Postul Pastelui: Ce e bine sa faci in prima zi de Marti
Potrivit calendarului creştin ortodox, Postul Sfintelor Paşti începe pe 14 martie şi ia sfârșit pe 30 aprilie, acesta durând șapte săptămâni. Învierea Domnului va fi prăznuită pe 1 mai. 
Postul Paștelui începe cu ”Săptămâna Mare”: Ce nu e bine să faci astăzi, în prima zi de post
Postul Paștelui sau Postul Mare începe luni, 14 martie 2016 cu ”Săptămâna Mare”. Aceasta este perioada de pregătire pentru Sfintele Paşti, Postul Paştelui fiind asemănat adesea cu o călătorie duhovnicească către Săptămâna Patimilor şi Înviere.
Sarbatoare MARE! Astazi il praznuim si pe Sfantul Nichifor
Duminica aceasta, pe 13 martie, are loc Lăsata Secului de brânză, în duminica izgonirii din Rai a lui Adam, iar luni, pe 13 martie, începe Postul cel Mare al Paștelui. Tot duminică creștinii ortodocși prăznuiesc aducerea moaștelor Sfântului Nichifor, partriarhul Constantinopolului, dar și pe Sfinții Mucenici African, Publiu si Terentiu, Sfântul Aviv din Ermupolis, Sfânta Muceniță Cristina din Persia, Sfântul Mucenic Publiu, episcopul Atenei și Sfânta Ipomoni.
ÎNCEPE POSTUL: Ce NU E BINE sa faca astazi credinciosii
Duminica, pe 13 martie, este ultima oara inaintea Postului Pastelui cand se mai pot manca oua, branza, lapte, cascaval sau orice produs lactat. De asemenea, este ultima zi (cu exceptia zileleor de dezlegare) in care se poate servi carne de peste.
Zi de SĂRBĂTOARE: Sfântul Sofronie, patriarhul Ierusalimului. Ce e bine sa faci astăzi
Sfântul Sofronie s-a născut la Damasc (Siria de astăzi), în jurul anului 550. În anul 570, călătorind în Palestina pentru a se închina la Locurile Sfinte, Sofronie a intrat în Mănăstirea Sfântului Teodosie cel Mare, situată în vecinătatea Ierusalimului, devenind ucenic al monahului Ioan Moshu.
JOIA NECURATA: Ce TREBUIE sa faca toate femeile pentru sanatatea barbatilor din familie
Postul Sfintelor Paști sau Postul Mare este cel mai aspru dintre cele patru mari posturi de peste an, rânduite în Biserica Ortodoxă. Ține 40 de zile, la care se adaugă Săptămâna Patimilor, devenind, astfel, și cel mai lung post.
SĂRBĂTOARE MARE: Ce se întâmplă dacă plouă astăzi
Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinți Mucenici în data de 9 martie. În calendarul popular, această zi este cunoscută ca Ziua de măcinici, fiind socotită începutul Anului Agrar, sărbătorit la hotarul dintre iarnă și vară, dintre zilele friguroase ale Dochiei și zilele călduroase ale Moșilor.
Praznicul celor 40 de mucenici: Așa ai SPOR tot anul!
La 9 martie, creștinii din întreaga lume îi comemorează pe cei 40 de Mucenici din Sevastia, martirizaţi în Capadochia în timpul împăratului roman Licinius. 
Calendar ortodox: Sfinții 40 de MUCENICI din Sevastia: Ce E BINE sa faci astazi
Sfinții 40 de mucenici din Sevastia sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 9 martie.
SAPTAMANA ALBA: Ce este bine sa mancam astazi si ce ESTE INTERZIS sa facem
Postul Sfintelor Paști sau Postul Mare este cel mai aspru dintre cele patru mari posturi de peste an, rânduite în Biserica Ortodoxă. Ține 40 de zile, la care se adaugă Săptămâna Patimilor, devenind, astfel, și cel mai lung post.
SĂPTĂMÂNA ALBĂ: Ce trebuie să facă credincioşii în PRIMA ZI a săptămânii
Credincioşii ortodocşi se află începând de luni în ultima săptămână dinaintea Postului Mare, numită în Biserică Săptămâna brânzei sau Săptămâna albă. 
Postul Paștelui: Ce trebuie să facă toți creștinii în SĂPTĂMÂNA ALBĂ
Duminică, 6 martie, e lăsata secului de carne, duminica viitoare, lăsata secului de brânză, iar între ele se întinde săptămâna albă. 
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți: Ce NU ai voie să faci azi
Astăzi este o zi importantă pentru creștinii ortodocși: Duminica Înfricoșătoarei Judecăți (a lăsatului de sec de carne), dar și sărbătorirea Sfinților 42 de Mucenici din Amoreea.
Tradiţii la Moşii de iarnă. Ce păţesc femeile care încalcă ziua de dinaintea Înfricoşatei Judecăţi
În fiecare an, în sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi, credincioşii aduc la biserică ofrande pentru sufletele celor dragi. La Moşii de iarnă sau Sâmbătă piftiilor, pe 5 martie, tradiţia populară spune că nu e bine să lucrezi pentru că rişti să înnebuneşti sau să tremuri.
Pomenirea mortilor: Ce e BINE sa dai de pomana pentru sufletele celor adormiti
Sambata, 18 februarie, Biserica Ortodoxa face pomenirea celor trecuti la cele vesnice. Aceasta sambata este cunoscuta in popor sub denumirea "Mosii de iarna". Exista pomenirea mortilor, pentru ca Biserica nu vede in moarte sfarsitul existentei omului.
MOSII DE IARNĂ: Ce trebuie să facă toţi creştinii la sfârşitul săptămânii
Biserica Ortodoxă pomeneşte sâmbătă pe cei adormiți întru Domnul, marcând astfel ceea ce în popor este cunoscut drept "Moșii de Iarnă".
CALENDAR ORTODOX: Ce MARE SFÂNT sărbătorim astăzi
În fiecare an, pe 4 martie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Preacuviosul Părinte Gherasim, cel de la Iordan.
Sărbătoarea ZILEI: Ce e bine să faci si tu astazi
În fiecare an, pe 2 martie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Sfințit Mucenic Teodot.
Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Ioan Casian: Spune și tu ACATISTUL Sfântului. Este foarte puternic
An de an, pe data de 28 februarie, Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte pe Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea, iar în anii bisecţi, pe data de 29 februarie. 
Acatistul Sfântului Porfirie: Are cea mai mare putere spus astazi
Sfântul Porfirie s-a născut pe la jumătatea secolului al IV-lea, în cetatea Tesalonic, și a trecut la cele veșnice în anul 420, în cetatea Gaza, unde a slujit Biserica lui Hristos în calitate de episcop. El a fost chemat la cinstea arhieriei printr-o descoperire dumnezeiască. Sfântul Porfirie este cinstit de Biserica Ortodoxă în ziua de 26 februarie.
Sfantul Porfirie și rugaciunea sa facatoare de MINUNI! E BINE să o spui astăzi
Sfântul Porfirie s-a născut în oraşul Tesalonic, din părinţi înstăriţi. La vârsta de 25 de ani, a lepădat grija lumească şi s-a retras în pustia Egiptului, unde a fost tuns în monahism. După cinci ani de vieţuire la o mănăstire din Egipt, Porfirie a ajuns la Ierusalim.
Sarbatoarea zilei: Astazi il praznuim pe Sfântul Ierarh Tarasie
În fiecare an, pe 25 februarie, Biserica Ortodoxă și Biserica Greco-Catolică îl prăznuiesc pe Sfântul Tarasie, Patriarh al Constantinopulului și apărător al sfintelor icoane. 
Sărbătoare Mare: Ce e BINE sa faci in aceasta ZI SFÂNTĂ
La data de 24 februarie, credincioşii ortodocşi sărbătoresc Întâia şi a doua aflare a Capului Înaintemergătorului şi Botezătorului Ioan.
Sarbatoare Mare: Sfantul Mucenic Policarp
Sfântul, slăvitul și sfințitul mucenic Policarp a fost episcop al Smirnei și unul din Părinții apostolici. S-a născut între anii 69 și 81 d.Hr. și a mucenicit între anii 155 și 167. L-a cunoscut personal pe sfântul apostol și evanghelist Ioan. Prăznuirea lui se face la 23 februarie.
Sfantul Leon, aparatorul Ortodoxiei! Spune și tu aceste rugaciuni astazi
În ziua de 18 februarie Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Leon cel Mare sau Papa Leon I al Romei, unul din cei mai importanți papi ai antichității creștine și apărător al Ortodoxiei.
Sfantul Teodor Tiron: Ce să faci astazi ca sa iti mearga bine
Sfântul Teodor Tiron, cinstit de Biserica Ortodoxa în ziua de 17 februarie, a dobândit cununa mucenicească în anul 306, în timpul persecuției pornite împotriva creștinilor de către împărații Maximian și Maximus.
Sfantul Apostol Onisim: Ce E BINE sa faci astazi pentru a ti se ierta toate pacatele
Sfântul Apostol Onisim este pomenit în calendarul creștin ortodox și în calendarul greco-catolic la data de 15 februarie. Acesta  a fost unul dintre ucenici Sfântului Apostol Pavel, primind botezul creștin de la acesta.
Sfantul Ierarh Meletie, ocrotitor al persoanelor cu deficiente de auz
Creștinii din toată lumea îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei și ocrotitorul surzilor din România.
Sfanta Teodora: Rugaciunea care te va ajuta enorm astazi
Sfânta Teodora s-a născut din părinţi străluciţi şi evlavioşi, care au crescut-o la Constantinopol, cetatea de scaun a împărăţiei. Era foarte isteaţă şi frumoasă. La 4 iunie 830, ea s-a măritat cu Teofil, la un an după cel el ajunsese împăratul Bizanţului. Au avut şapte copii împreună: cinci fete şi doi băieţi.
Sfantul Haralambie: Asa scapi de duhurile rele
Ortodocșii îl pomenesc azi pe Sfântul Haralambie. Acesta a fost episcop în Cetatea Magneziei, din Asia Mică, Turcia de astăzi, în vremea împăratului Septimu Sever (193-211). 
Traditii de Sfantul Haralambie: Asa vei fi sanatos tot anul
Sfântul Haralambie este sărbătorit de către Biserica Ortodoxă pe 10 februarie. Acesta este cunoscut mai ales pentru că apără credincioșii de boli grele.
Sfantul Mucenic Nichifor: Ce E BINE sa faci si tu astazi
În fiecare an, pe 9 februarie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Nechifor.
Sarbatoarea zilei: Ce trebuie sa faci astazi daca vrei sa iti mearga bine
În fiecare an, pe 8 februarie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat.
Sfanta Agata, aparatoarea femeilor bolnave de cancer
În fiecare an, pe 5 februarie, creștinii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Muceniță Agata!
Sarbatoare mare astazi! Spune si tu rugaciunea zilei
Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul este unul dintre sfinții care au trăit în Egipt. Născut în anul 360, Isidor era rudă cu Teofil, arhiepiscopul Alexandriei și cu Sfântul Chiril al Alexandriei. Viața monahicească a îmbrăcat-o încă de tânăr în muntele Pelusion, în vremea împăratului Teodosie cel Mic.  
Romanii praznuiesc astazi doi mari sfinti! Vezi ce e bine sa faci si tu
În fiecare an, pe 3 februarie, creștinii îi sărbătoresc pe Sfântul și Dreptul Simeon și pe Proorocița Ana.
Traditii si obiceiuri la Intampinarea Domnului
Întâmpinarea Domnului, unul din cel douăsprezece praznice împărătești, se sărbătorește în fiecare an pe 2 februarie, la 40 de zile de la Nașterea Mântuitorului.
Intampinarea Domnului: Ce nu ai voie sa faci in aceasta zi
Întâmpinarea Domnului, sau Stretania, este sărbătoarea anuală dedicată zilei în care Sfânta Fecioară Maria a mers la Templul din Ierusalim, la 40 de zile după nașterea Domnului, pentru curățirea ei.
Sarbatoare mare in calendar: Aducerea Moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur
În fiecare an, pe 27 ianuarie, creștinii ortodocși pomenesc Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur.
Cuviosul Eftimie cel Mare, cel care izbaveste de boli grele
În fiecare an, pe 20 ianuarie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Cuviosul Eftimie cel Mare.
Sarbatoarea zilei: Sfanta Tatiana! Ce e bine sa faci si tu astazi
În fiecare an, pe 12 ianuarie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Tatiana.

Stiri Sarbatori | ROL.ro