Sarbătoarea zilei: Ce E BINE să facă astăzi toți creștinii

Facebook
Sarbătoarea zilei: Ce E BINE să facă astăzi toți creștinii

Sfântul Mucenic Marcu, episcop al Aretuselor, este pomenit în calendarul creștin ortodox în fiecare an, la 29 martie.

Sfântul Marcu, născut în vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare (306-337), era episcop al cetății Aretusa, în Sicilia, aproape de Siracuza. În acel timp, prin Edictul de la Milan din 313, se acordase totală libertate de credință creștinilor. În timpul împăratului Iulian Apostatul (361-363), s-a încercat revenirea la politeism, prin interzicerea creștinismului.

A urmat astfel o perioadă de persecuții împotriva creștinilor. Între cei care au suferit atunci a fost și Sfântul Marcu, care pentru faptul că nu a renunțat la creștinism, a fost torturat cu cruzime. Mai mult, răbdarea și blândețea sa i-a înduplecat pe unii dintre călăii săi să creadă în Hristos.

Despre suferintele Sfantului Marcu pentru credinta, ne scriu Sfantul Grigorie Teologul si Fericitul Teodorit. A fost biciuit, batjocorit, defaimat si tarat pe strazile cetatii. I s-au taiat urechile, a fost dezbracat, uns cu mire, legat de un copac spre a fi omorat de veninul insectelor. Mucenicul lui Hristos a indurat toate fara jeluire. Rabdarea lui i-a impresionat puternic pe cetatenii orasului. Datorita invataturii sale, multi pagani au primit credinta in Hristos. Atat de salbaticiti in lucrarea diavolului au fost tortionarii lui cei pagani, incat atunci cand l-au ucis, i-au sfasiat maruntaiele cu dintii.

Tot pe 29 martie este pomenit și Sfântul Chiril diaconul, care a fost, de asemenea, torturat în vremea lui Iulian Apostatul, fiind învinuit că în timpul împăratului Constantin cel Mare a distrus statuile idolilor din cetatea Iliopolis, aflată la granița dintre Irak și Liban.

A fost, în cele din urmă, ucis pentru a se oferi un exemplu pentru alți creștini, care ar fi vrut să aducă prejudicii credinței păgâne. În aceeași perioadă, au fost uciși mulți creștini, mai întâi preoții, apoi femeile și fecioarele, care ajutau în cadrul comunităților creștine, iar apoi alți mărturisitori ai lui Hristos.

Troparul Sfantului Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor

Si partas obiceiurilor si urmator scaunelelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele inalte. Pentru aceasta, cuvantul adevarului drep invatand si cu credinta rabdand pana la sange, sfintite mucenice Marcu, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.
Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Sarbătoarea zilei: Ce E BINE să facă astăzi toți creștinii | ROL.ro