Sărbătoare pentru credincioși! Sfântul care înfăptuiește minuni, sărbătorit de toți românii

Facebook
Sărbătoare pentru credincioși! Sfântul care înfăptuiește minuni, sărbătorit de toți românii

Sfântul Cuvios Sisoe cel Mare, pomenit în calendarul creștin ortodox la 6 iulie, a trăit în secolele IV-V; s-a retras din tinerețe în pustiul Egiptului.

Prin smerenie, rugăciune și post viața lui s-a asemănat cu viața îngerilor. Pentru smerenie, a luat atâta dar, de la Dumnezeu, încât s-a învrednicit de mari minuni, înviind chiar și morți, așa cum este arătat în Patericul egiptean.

Cuviosul Sisoe a petrecut în pustie șaizeci de ani, și, când era să moară, stând lângă dânsul monahii, s-a luminat fața lui ca lumina și a grăit către dânșii: "Iată, ava Antonie a venit". Și, trecând puțin, iarăși, a zis: "Iată, ceata Proorocilor a venit". Și, iarăși, s-a luminat, mai mult, și a zis: "Iată, ceata Apostolilor a venit".

L-au rugat pe el frații, zicând: "Spune-ne, Părinte, cu cine vorbești?" Și le-a zis: "Iată, îngerii au venit ca să mă ia, pe mine, și mă rog lor, să mă lase pe mine, puțin ca să mă pocăiesc". Și i-au zis lui frații: "Nu-ți este ție de trebuință pocăința".

La aceasta Cuviosul Sisoe a răspuns: "Cu adevărat, nu mă știu pe mine, să fi atins, măcar începutul pocăinței". Și toți frații îl știau pe el, că este desăvârșit.

Și, iarăși, mai mult, s-a luminat și se făcuse fața lui ca soarele și s-au temut toți. Și a grăit către dânșii starețul: "Iată, vine Domnul, vedeți toți, că zice: Aduceți-Mi vasul cel ales din pustie". Și, zicând acestea, Cuviosul, îndată, și-a dat duhul său la Domnul. Și s-au văzut niște fulgere și s-a umplut casa aceea de bună mireasma (Patericul Egiptean).

Rugăciune catre Sfântul Cuvios Sisoe cel Mare

Locuitor pustiului şi înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Sisoe; cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereşti daruri luând, vindeci pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Cu puterea înfrânării şi cu fapta virtuţilor, ai omorât dezmierdările trupului, înţelepte. Drep aceea, crescând preales în urcuşuri, ai ajuns către calea cea aleasă, părinte şi stai pururea înaintea lui Hristos, împreună ca îngerii, Sfinte Sisoe, părintele nostru.
Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Sărbătoare pentru credincioși! Sfântul care înfăptuiește minuni, sărbătorit de toți românii | ROL.ro