Sarbatoare mare! Ce sfinți prăznuim astăzi

Facebook
Sarbatoare mare! Ce sfinți prăznuim astăzi

Sfinții Mucenici Hrisant și Daria, martiri creștini din secolul al III-lea, sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 19 martie. 


Sfântul Hrisant s-a născut în Egipt. Era fiul unui nobil, care a fost ales senator la Roma, în vremea împăratului Numerian (283-284). A ajuns astfel din Egipt în capitala imperiului.

După ce a studiat la școli din Egipt și Roma, Sfântul Hrisant a dorit să cunoască și câte ceva despre Sfânta Scriptura. Luând legătura cu un preot creștin sihastru, pe nume Carpofor, a cerut să fie botezat, iar la scurt timp a ajuns să predice Sfânta Evanghelie la Roma.

Pentru că nu a fost cu putință ca Sfântul Hrisant să fie înduplecat să părăsească credința creștină, tatăl său a hotărât să-l căsătorească cu o tânără păgână, în nădejdea că aceasta îl va convinge să redevină păgân.

Tânăra Daria, preoteasă a zeiței Atena, a devenit însă și ea creștină, după căsătoria cu Hrisant, hotărând amândoi să trăiască în castitate.

Sfinții Mucenici Hrisant și Daria au ajuns în cel din urmă în fața autorităților, care i-au dat pe mâna unui aspru persecutor, numit Claudiu. Văzând răbdarea la chinuri, dar și auzind răspunsurile date anchetatorilor, Claudiu s-a botezat și el, împreună cu ostașii săi.

Din ordinul împăratului, Claudiu și ostașii au fost uciși, iar Hrisant și Daria au fost îngropați de vii.

Puternica rugăciune către Sfinții Mucenici Hrisant și Daria

Luminători luminoşi arătându-vă, Dumnezeieştilor şi Sfinţilor Mucenici Hrisant şi Daria, cu lumina minunilor voastre străluciţi toată făptura, risipind pururea noaptea cea adâncă a neputinţelor; rugaţi-vă lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă.

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Sarbatoare mare! Ce sfinți prăznuim astăzi | ROL.ro