Sărbătoare MARE! Ce se întâmplă în cea de-a cincea zi de MIERCURI din Postul Paștelui

Facebook
Sărbătoare MARE! Ce se întâmplă în cea de-a cincea zi de MIERCURI din Postul Paștelui

Creștinii ortodocși îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Mucenic Artemon.

Acesta a trăit pe vremea domniei împăratului roman Diocleţian, fiind preot în cetatea Leodiceea. Artemon a slujit în Biserica Domnului Hristos ca citeţ timp de 16 ani, ca diacon 28 de ani, iar ca preot 33 de ani.

Când s-a pornit persecuţia împotriva creştinilor, Artemon era înaintat în vârstă, dar statornic în credinţă. Fiind prins de păgâni, el a fost dus la templul lui Esculap, pentru a jertfi idolului. Mai apoi, vrăjitorii ce se aflau în templu au eliberat şerpi veninoşi pentru a-l ucide pe Sfântul Artemon. Acesta, însă, s-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci şi a suflat asupra şerpilor, omorându-i. Văzând această minune, Vitalis, mai marele vrăjitorilor, a îngenucheat înaintea lui Artemon şi a strigat: "Mare este Dumnezeul creştinilor!"

Sfântul Artemon l-a botezat apoi pe vrăjitor şi pe mai multi păgâni care au crezut în Hristos. Mulţi dintre cei botezaţi au fost hirotoniţi preoţi şi diaconi şi au plecat la propovăduire, iar Vitalis a devenit Episcopul Palestinei. Dar încercările aveau să continue pentru bătrânul preot Artemon. Judecătorul păgân a pregătit o groapă cu păcură încinsă, în care plănuia să-l arunce pe robul Lui Dumnezeu. Dar, prin rânduială dumnezeiască, judecătorul însuşi şi-a găsit sfârşitul în acea groapă.

După aceste întâmplări, Sfântul Artemon a trăit o vreme în libertate. Continuând persecuţiile împotriva creştinilor, bătrânul preot a fost prins şi executat prin decapitare, la anul 303 d.H.

Tot astăzi se săvârșește și prima DENIE din postul Paștelui. Miercuri seara din saptamana a 5-a a Postului Pastilor se savarseste Denia in cadrul careia se citeste tot Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul.

Troparul Sfantului Mucenic Artemon

Mucenicul Tau Doamne Artemon, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Sărbătoare MARE! Ce se întâmplă în cea de-a cincea zi de MIERCURI din Postul Paștelui | ROL.ro