Sarbatoare MARE! Astazi il praznuim si pe Sfantul Nichifor

Facebook
Sarbatoare MARE! Astazi il praznuim si pe Sfantul Nichifor

Duminica aceasta, pe 13 martie, are loc Lăsata Secului de brânză, în duminica izgonirii din Rai a lui Adam, iar luni, pe 13 martie, începe Postul cel Mare al Paștelui. Tot duminică creștinii ortodocși prăznuiesc aducerea moaștelor Sfântului Nichifor, partriarhul Constantinopolului, dar și pe Sfinții Mucenici African, Publiu si Terentiu, Sfântul Aviv din Ermupolis, Sfânta Muceniță Cristina din Persia, Sfântul Mucenic Publiu, episcopul Atenei și Sfânta Ipomoni.


Sfântul Nichifor, patriarhul Constantinopolului, a fost izgnonit de împăratul Leon Armeanul (813-820) în insula Proconis, pentru că a sprijinit cinstirea sfintelor icoane. A trecut la cele veșnice în anul 828, după 13 ani de chinuri petrecuți aici, potrivit crestinortodox.ro.

În secolul al IX-lea, împărații Teodora și Mihail, au restabilit cultul sfintelor icoane, l-au alungat pe patriarhul Ioan și l-au ales că patriarh pe Metodie. După patru ani, patriarhul Metodie a cerut împăraților să-i permită să aducă la Constantinopol moaștele Sfântului Nichifor.

După ce a primit acordul acestora, patriarhul Metodie a luat cu sine câțiva preoți și monahi și s-au dus în insula Proconis. În mănăstirea Sfântului Mucenic Teodor, au aflat cinstitul trup al Sfântului Nichifor, întreg cu totul, neavând nici urmă de stricăciune și dând bună mireasmă.

Moaștele sale au fost așezate mai întâi în Biserica Sfintei Sofia, iar a doua zi, în Biserica „Sfinții Apostoli”. Sfântul Nichifor este cinstit de Biserica Ortodoxă și pe 2 iunie.

Rugăciunea Sfântului Nechifor:

Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Nichifor, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Ca unul ce ai primit de la Dumnezeu cunună de biruinţă astăzi din cer, o, Părinte Nichifore, izbăveşte pe cei ce cu credinţă te cinstesc pe tine ca pe un ierarh împreună şi învăţător.Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Sarbatoare MARE! Astazi il praznuim si pe Sfantul Nichifor | ROL.ro