Praznicul Bunei Vestiri la 25 martie: Tradiţii pentru spor şi sănătate

Facebook
Praznicul Bunei Vestiri la 25 martie: Tradiţii pentru spor şi sănătate

La 25 martie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Buna Vestire, prima dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului, pe parcursul anului bisericesc.

La praznicul Bunei Vestiri, Biserica Ortodoxă celebrează ziua în care Arhangherul Gavriil i-a vestit Maicii Domnului că-l va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Praznicul Bunei Vestiri este o zi de mare bucurie pentru întreaga creştinătate şi, de aceea, Biserica acordă celor care respectă Marele Post prima dezlegare la peşte.

Istoricul sărbătorii Buna Vestire

Îngerul Gavriil i s-a arătat Maicii Domnului, pentru prima dată, pe când aceasta împlinise 12 ani. Atunci, Arhanghelul Gavriil a fost trimis în mare taină de Dumnezeu la Templu din Nazaret să-i aducă Fecioarei Maria o mare veste.

În mod neaşteptat, camera în care ea se ruga a fost scăldată de o lumină puternică şi un glas a răsunat în încăpere: „ Tu vei naşte pe fiul Meu!” Mesajul adus de înger a bucurat-o foarte mult pe Fecioara Maria; după aceea, timp de doi ani, ea a aşteptat ca minunea aceasta, care se petrecea peste legea firii, să se împlinească.  

Potrivit Legii Vechi, după împlinirea vârstei de 14 ani, Maria trebuia să se întoarcă acasă. În timpul petrecut de Maria la Templul din Nazaret, părinţii ei, Ioachim şi Ana, trecuseră la viaţa veşnică şi Maria era orfană. Potrivit tradiţiei, după plecarea din Templu doar arhiereii sfântului lăcaş erau îndrumătorii şi ocrotitorii Mariei. Aceştia i-au spus că trebuie să se căsătorească, iar Fecioara Maria le-a amintit că ea a fost dăruită lui Dumnezeu de părinţi.

Pentru a afla cine va avea grijă de Maria, preotul Zaharia a chemat la Templul Sfânt 12 bărbaţi cuvioşi (printre care se număra  şi Iosif),  le-a dat câte un toiag şi le-a spus: „ Al cui toiag va înverzi până  mâine, acela va avea grijă de Fecioara Maria”. În timpul nopţii, cele 12 toiege  au fost lăsate în altar. În ziua următoare, s-a petrecut o minune...

Atunci, toiagul Lui Iosif a înverzit
Toiagul lui Iosif înverzise. Când arhiereii au intrat în biserică au văzut că pe toiagul acestuia înverzit se aşezase o porumbiţă albă.  Preotul Zaharia  a spus că, prin acest semn, Iosif era vrednic s-o protejeze pe  Fecioara Maria. Această minune i-a determinat pe arhiereii Templului Sfânt s-o logodească pe Fecioara Maria cu Iosif.

Vestirea  Arhanghelului Gavriil
Logodna Fecioarei Maria n-a schimbat stilul său de viaţă.  După Legea Veche, logodna dura aproape un an, timp în care logodnicii locuiau în aceeaşi casă fără să fie soţ şi soţie. Maria şi-a petrecut timpul în post şi rugăciune. Atunci, Dumnezeu l-a trimis din nou pe Arhanghelul Gavriil să-i împlinească Vestirea promisă în urmă cu doi ani. Sfintele Scripturi spun că în acel interval,  Fecioara Maria nu s-a îndoit nici o clipă că promisiunea primită, când era la Templu, se va împlini.

Gavriil a revenit să împlinească vestirea
Venirea Arhanghelului Gavriil a emoţionat-o pe Feciora  Maria când i-a spus:  „Nu te teme, Mărie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Şi iată, vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi numele lui va fi Iisus”. Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu ştiu de bărbat, a întrebat Maria?

Şi îngerul i-a răspuns: „Duhul Sfânt se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul care se va naşte din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema”. Atunci Maria a primit vestea şi a zis :”Iată roaba Domului. Fie mie după cuvântul tău!” Şi Îngerul a plecat (Luca I, 26-38). După vestirea îngerului Gavriil, Fecioara Maria  a acceptat învoirea lui Dumnezeu.

Tradiţii pentru spor şi sănătate

În calendarul popular, Buna Vestire poartă numele de Ziua Cucului, pentru că pasărea care vesteşte lucruri importante pentru viaţa oamenilor, cântă pentru prima dată în acel an. Cântecul lui  va răsuna până la sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pave şi îndeplineşte multe misiuni.

Dar atunci, el se îneacă cu orz şi nu mai poate cânta şi se transformă în uliu, până la sărbătoarea Bunei Vestiri din anul următor. Cântecul cucului anticipează un eveniment important pentru oricine-l aude. 

Un ritual pentru ziua când asculţi cântecul cucului

Cântecul cucului este aşteptat cu nerăbdare de oameni. Din vechime, de Buna Vestire, când cucul cânta pentru prima dată în acel an, oamenii se pregătesc pentru acest eveniment. Profeţia cucului se împlineşte dacă cel care-i ascultă cântecul îndeplineşte  mai multe condiţii: este îmbrăcat în haine de sărbătoare, nu este supărat, flămând şi are bani buzunar.

O datină pentru îngerii păzitori

În Bucovina şi în multe zone din Muntenia, femeile împlinesc o datină: ele se scoală dis de dimineaţă, fac foc în ogradă şi pun în  faţa uşii pâine, sare şi apă; când apa s-a mai încălzit se lasă în acelaşi vas, pentru ca îngerii să-şi potolească setea. În schimb, pâinea şi sarea se dau de pomană unui sărac, cu convingerea că această tradiţie va aduce spor şi sănătate în acea gospodărie.

Ce spune prognoza meteorologică

În timp, s-a constatat că, atunci când în ziua praznicului este ceaţă, primăvara va fi plăcută, călduroasă şi fără multe zile mohorâte.

Se mai spune că dacă plouă în ziua de Buna Vestire, va ploua şi în ziua de Paşte.
Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Praznicul Bunei Vestiri la 25 martie: Tradiţii pentru spor şi sănătate | ROL.ro