Povestea duhovnicului călugărit de Părintele Iustin Parvu si a manastirii ridicate la poalele Sarmizegetusa Regia

Facebook
Povestea duhovnicului călugărit de Părintele Iustin Parvu si a manastirii ridicate la poalele Sarmizegetusa Regia

În inima vechii Dacii, la poalele Sarmizegetusei Regia, a fost ridicată o mănăstire în care viețuiesc patru măicuțe și un duhovnic.


Eftimie Mitra, duhovnicul așezământului din Valea Rea, a fost călugărit de Iustin Pârvu, unul dintre reprezentanții de seamă ai ortodoxiei din România.

Așezarea monahală din Valea Rea se află la mai puțin de zece kilometri de cetatea dacică Sarmizegetusa Regia. Ultimii cinci kilometri către Schitul Sfinții Români traversează o pădure deasă, ce acoperă văile. Drumul trece pe lângă mai multe case părăsite și se oprește în fața unor construcții simple din lemn, care abia se pot zări din afara gardului împrejmuitor. Acolo a fost înălțată Mănăstirea „Sfinții Români”.

biserica_sfintii_romani1.jpg

Povestea schitului în care viețuiesc duhovnicul Eftimie Mitra și cele patru măicuțe a început înainte de 1990. Inițial, o familie care locuiește în satul de la poalele cetății dacice a avut inițiativa de a construi această mănăstire, dar regimul comunist s-a împotrivit acestei dorințe. Demersurile au continuat și după Revoluție. Atunci, Maria, o săteancă din Grădiștea de Munte, a donat un teren pentru ca acolo să se construiască așezământul monahal. Familia hunedorencei şi-a îndeplinit visul, iar din 2008 construcţia schitului a început.

Lăcașul a fost ridicat în scurt timp, fiind construit din lemnul adus din pădurile din jur. Oamenii din satele învecinate au contribuit cu donații și cu forță de muncă pentru ca lucrările să poată fi realizate într-un timp scurt. Călugărițele din schit au ajutat la montarea faianței și la amenajearea dependințelor. Acestea au lucrat cot la cot cu duhovnicul Eftimie Mitra.

biserica_sfintii_romani2.jpg

Părintele Eftimie este cel care primește pelerinii la sfântul schit. Eftimie Mitra are o poveste de viață deosebită. A fost călugărit de Iustin Pârvu, unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai ortodoxiei, la mănăstirea Petru Vodă din județul Neamț, dar apoi viața lui a luat o turnură neașteptată. Duhovnicul a ajuns în 1998 în Bihor şi a ridicat din temelii un schit, la Huta. În urmă cu câţiva ani s-a certat însă cu episcopul Sofronie al Oradiei şi, povesteşte el, a fost nevoit să plece.

Atunci s-a refugiat în inima Daciei, la schitul de la poalele Sarmizegetusei Regia, iar mulți dintre cei cărora le-a fost duhovnic au rămas alături de el: „De sărbători, ei ajung aici în număr mare. Vin cu autocarele la mănăstire. Pe unii dintre credincioşi îi poţi vedea cum pregătesc sarmale celorlalţi pelerini care ajung aici. Mulţi dintre ei ne-au ajutat la ridicarea schitului, alături de hunedoreni”, povesteşte călugărul, pentru adevarul.ro.

sfintii_romani2.jpg

În bisericuța din lemn în care se țin slujbele, părintele Eftimie păstrează moaștele unor duhovnici care au sfârșit în urma detenției în închisorile comuniste. Părintele Mitra este convins de minunile pe care le-a trăit de-a lungul vieții sale, unele dintre ele fiind legate de viața celui care l-a călugărit, părintele Iustin Pârvu. L-a vizitat în ultimele sale zile de viață și a rămas cu amintiri puternice în ceea ce îl privește pe părintele Iustin: „Odată, mi-a venit rândul la păzitul oilor mănăstirii. Vine părintele Iustin şi ne spune: alegeţi-mi şi mie un berbecaş care să îl avem aici, în turma noastră. Am ales un berbec alb, frumos, căruia i-am pus o fundiţă la gât, l-am pieptănat, l-am răsfăţat. Peste câteva zile apare părintele Iustin şi ne întreabă care e berbecaşul. I l-am arătat cu mândrie, însă ne-a spus, măi, nu e ăla. La un moment dat apare un berbecaş mic, negru, amărât, care a început să plângă la picioarele părintelui. Pe acela l-a ales părintele, iar când a crescut berbecaşul, ne-am mirat cât de mare şi frumos a ajuns. Altă dată părinţii unui copil l-au adus la părintele Iustin şi i-au spus că fiul lor nu poate scrie, deşi se afla în clasa a patra. Părintele Iustin i-a luat mâna copilului, în care acesta ţinea un creion şi a început să scrie cu ea: A, B, C, iar copilul lăsat apoi a continuat să scrie singur celelalte litere D, E, F... Altădată, un copil care nu vorbea a fost adus la  părintele Iustin. Când a ieşit din chilia acestuia, a început să vorbească”, își amintește duhovnicul.

iustin_parvu2.jpg

Eftimie Mitra este încredinţat că vorbele atribuite părintelui care l-a călugărit, despre faptul că după o perioadă de 12 luni de linişte va urma „urgia” sunt reale. „Uitaţi-vă la ce se întâmplă în Ucraina”, spune duhovnicul.
Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Povestea duhovnicului călugărit de Părintele Iustin Parvu si a manastirii ridicate la poalele Sarmizegetusa Regia | ROL.ro