Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel: Ce nu ai voie sa faci in aceste zile

Facebook
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel: Ce nu ai voie sa faci in aceste zile

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel începe astăzi, pe 27 iunie. Postul Sfinţilor Apostoli mai este cunoscut şi sub denumirea populară de Postul Sâmpetru. 

Acesta este rânduit de către Biserica Ortodoxă în cinstea Apostolilor Petru şi Pavel, dar şi în amintirea obiceiului acestora de a posti mereu înainte de a întreprinde acte importante. În trecut, acest post mai era cunoscut şi sub denumirea de Postul Cincizecimii, datorită tuturor darurilor Sfântului Duh, care au ajuns la Sfinţii noştri Apostoli. 

Primele atestări ale Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel datează din secolul IV d. Hr, fiind consemnate în Constituţiile Apostolice. Ulterior, informaţii referitoare la acest post se vor găsi şi la Sfântul Atanasie cel Mare, Teodoret, episcopul Cirului, dar şi la Leon cel Mare. Conform oamenilor de ştiinţă, acest post obişnuia să se ţină doar în cercurile monahale. Abia apoi a ajuns să se extindă şi în rândul credincioşilor.

Postul începe mereu în lumea de după Duminică Tuturor Sfinţilor, prima duminică după Rusalii – Pogorârea Sfântului Duh. Pentru a putea determina durata acestui post, se aplică această regulă: numărul de zile de la dată Învierii (inclusiv) şi până la 3 mai, atâtea zile ţine şi postul.

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel nu are o durată fixă, deoarece începutul lui este în funcţie de data variabilă a Paştelui. El incepe în lunea după Duminica Tuturor Sfinţilor, prima duminică dupa Rusalii – Pogorarea Sfantului Duh.

Din bătrâni, se mai păstrează încă o regulă foarte simplă pentru a afla perioada acestui post, variabil ca durată, cunoscut sub diverse denumiri în popor, precum Postul Sâmpetrului ori al Cinzecimii. Se numără, pentru fiecare an, zilele de la Înviere până pe 2 mai inclusiv. Tot atâtea vor fi zilele de post în cinstea Sfinţilor Petru şi Pavel. Spre deosebire de alte posturi de peste an, acesta nu este aspru. 

De ce postim pentru Sfinţii Apostoli? Ca să-i cinstim cum se cuvine şi pentru a ne reaminti obiceiul lor de a ţine post înaintea momentelor importante. Totodată, prin acest post se cinstesc darurile Sfântului Duh, pogorâte peste Sfinţii Apostoli, care se revarsă peste Biserică de Rusalii. Oamenii mai ţin acest post pentru a fi sănătoşi şi apăraţi de cele rele, de foamete şi grindină, dar şi pentru binele animalelor din ogradă.
Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel: Ce nu ai voie sa faci in aceste zile | ROL.ro