PAȘTE 2017: TRADIȚII pentru Ajunul Paștelui

Facebook
PAȘTE 2017: TRADIȚII pentru Ajunul Paștelui

Toate sărbătorile la români sunt însoţite de tradiţii şi supersiţii care se completează una pe cealaltă. Paştele are şi el multe credinţe lăsate din moşi-strămoşi, fără de care această mare sărbătoare religioasă nu ar mai fi ceea ce este. 

În popor, superstiţiile au devenit reguli de ghidare în viaţă. De când suntem mici creştem cu ideile implementate de bunici şi părinţi care ne spuneau că de Paşte trebuie să urmăm cu sfinţenie anumite indicaţii.

De cea mai mare Sărbătoare a creştinătăţii sunt legate foarte multe superstiţii şi credinţe populare. Paştele trebuie să vă găsească entuziaşti. În plus, în sâmbăta înaintea Paştelui nu e bine să coaseţi, să faceţi pâine sau să daţi cu mătura.  

Astăzi, în Ajunul Învierii Domnului, nu se coase şi nu e bine să se facă pâine. Potrivit tradiţiei, cine va face asta va orbi.

Pentru a fi frumoase, strălucitoare şi admirate de băieţi tot anul, fetele vor pune în apa cu care se vor spăla înainte de a se împărtăşi, un ou roşu, un ou alb şi un ban de aur sau de argint. Credinţa este întâlnită cu predilecţie în zona Bucovinei, unde oamenii se spală în acest mod în ziua de Paşte pentru a fi pe tot parcursul anului rumeni şi sănătoşi ca oul.

Nu aruncaţi lumânarea de la Înviere! 

Lumânarea cu care s-a luat Lumina de la biserică în noaptea Învierii nu se va arunca. De-a lungul anului, ea poate fi aprinsă în caz de necaz mare. Are efecte tămăduitoare asupra persoanelor bolnave, alinându-le suferinţele. Despre cei care ciocnesc ouăle de Paşte se spune că se vor întâlni pe lumea cealaltă. În popor circulă credinţa că cel care sparge oul are dreptul să-l ia, iar dacă celălalt refuză să i-l dea, îl va mânca stricat pe lumea cealaltă. „În Ziua de Paşte, oul se va ciocni doar în vârf, simbol al ascensiunii, al depăşirii condiţiei. Cojile de ou nu se aruncă, ci se pun pe apă sau se îngroapă, fiind un semn al fertilităţii şi al renaşterii“, a mai spus Doina Işfănoni. 

Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


PAȘTE 2017: TRADIȚII pentru Ajunul Paștelui | ROL.ro