Părintele Necula: Joia Mare și Vinerea Mare, CELE MAI IMPORTANTE din post! VEZI AICI DE CE

Facebook
Părintele Necula: Joia Mare și Vinerea Mare, CELE MAI IMPORTANTE din post! VEZI AICI DE CE

Parinte Constantin Necula, duhovnic renumit și foarte bun orator, ne învață că Joia Mare și Vinerea Mare sunt cele mai importante zile din Saptamana Patimilor: 

„Deniile din saptamana ultima a Postului sau Saptamana Patimilor sunt slujbele la care credinciosii participa, prin traditie, in numar foarte mare. Ele se savarsesc in biserici incepand cu seara Floriilor, deci din Duminica a sasea a postului, pana vineri seara, inclusiv.

Ca si cele din saptamana a cincea si aceste utrenii au elemente specifice care le dau caracter de unicat. Dintre aceste denii, cele mai importante sunt cele de joi si vineri seara, cunoscute si sub denu­mirile de denia mica si denia mare. Cea de joi seara are, ca elemente specifice, citirea celor 12 Evanghelii ale patimilor si scoaterea solemna a Sfintei Cruci in mijlocul bisericii.

Cea de vineri seara se deosebeste de celelalte denii prin Cantarea Prohodului, in trei stari, ca si prin ritualul inconjurarii bisericii cu Sfantul Epitaf (cusatura sau pictura de mare frumusete care reprezinta scena punerii in mormant).”

Toți credincioșii sunt chemați astăzi și mâine în Sfânta Biserica, pentru participarea la aceste frumoase slujbe care au puterea să ne apropie de Bunul Dumnezeu. Cei care au posibilitatea este bine să se și spovedească, iar dacă primesc dezlegare de la duhovnic să se și împărtășească cu Sfintele și Preacuratele Taine ale lui Hristos. Astfel, nouă tuturor Biserica ne dă posibilitatea să primim Învierea Domnului în curăție și bucurie sufletească.
Vezi comentariile
loading...
Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Părintele Necula: Joia Mare și Vinerea Mare, CELE MAI IMPORTANTE din post! VEZI AICI DE CE | ROL.ro