Parintele care renunta la banii lui pentru copiii din sat

Facebook
Parintele care renunta la banii lui pentru copiii din sat

Trimişi în colţuri uitate de lume, prin tot judeţul, preoţii tineri abia îşi duc zilele. Păstorind peste 40-50 de familii, nu apucă să-şi facă un rost, rămânându-le să slujească din vocaţie. A fi preot acum e fie o datorie sfântă, ce implică mari sacrificii materiale.

Cazul tânărului paroh Vasile Miron, din satul Stânca (Victoria), e reprezentativ pentru condiţia de preot de ţară. Slujeşte pentru abia 60 de familii, face naveta, locuieşte prin casele enoriaşilor şi, cu chiu cu vai, a turnat o fundaţie la biserica pe care nu se ştie dacă o va vedea vreodată ridicată. Trăieşte cu preoteasa din 10 euro pe zi şi numai ei ştiu cum rezistă. Părintele Miron e apreciat totuşi de săteni, poate printre cei mai săraci din România, pentru acţiunile de binefacere pe care le organizează periodic, în favoarea copiilor din sat.

Acum doi ani şi jumătate, când a fost hirotonit, Vasile Miron, un tânăr de mai puţin de 30 de ani, din Târgu Frumos, a venit în satul în care a fost trimis cu gânduri mari: să clădească o biserică şi o casă parohială într-o comunitate mică de creştin ortodocşi. Între timp, intenţiile i s-au mai domolit: acum vrea să vadă gata măcar biserica. A înţeles foarte bine că va face în continuare preoţia din plăcerea de a aduce oamenii la slujbă.

parintele-miron-la-praznic.jpg

Veniturile sunt mici la debutanţi. Eu am un salariu de 800 de lei, din care rămân, lunar, cu puţin mai mult de 500 de lei. Din puţinii bani pe care-i iau mai cumpăr cele de trebuinţă pentru slujbe sau dulciuri pentru copiii din sat. Am noroc mare de faptul că soţia m-a înţeles şi a acceptat situaţia. Cum am noroc mare de soacra mea, care ne face mâncare sau ne găzduieşte atunci când stăm în oraş”, spune preotul din Stânca, Vasile Miron, pentru vorniceninews.ro.

În familia sa se strâng lunar venituri de sub 1.400 de lei, pentru că soţia este educatoare la o grădiniţă din Alexandru cel Bun. „Câteodată şi eu mă întreb cu ce trăim. Ne-am obişnuit cu puţin, nu avem necesităţi mari”, mai spune Vasile Miron.

parinte_familie.jpg

Despre o casă parohială nici nu mai poate fi vorba, în condiţiile în care, cu chiu, cu vai şi doar cu muncă voluntară a apărut fundaţia bisericii. „Cărămida am primit-o din partea Primăriei. A fost demolat un spital din Sculeni şi ne-au făcut-o cadou, cu condiţia s-o luăm noi de acolo şi s-o curăţăm. Am cărat cărămida, împreună cu oamenii, cu tractorul. Am stat apoi în curte la poveşti şi am curăţat-o”, mai spune preotul.

În oraş locuieşte la mama soţiei, iar atunci când vine în sat stă la câte un enoriaş. „Mă primesc oamenii cu braţele deschise. Când am venit aici nu mergeau prea mulţi la biserică, acum vin 40 de adulţi, duminica, şi vreo 20 de copii”, mai spune preotul Miron.

fundatie-biserica-590x347.jpg

Până va fi gata biserica, slujbele le ţine ori în praznicarul din lemn ridicat în curtea viitoarei biserici, ori în curte, sub cerul liber, ori în micuţa capelă din curtea cimitirului. „Este un preot care ne-a adus la biserică şi bărbaţii. A ştiut să vorbească frumos cu ei şi să-i atragă. Şi pe copii i-a adus, să vedeţi ce frumos cântă la slujbă. La început nu aveau stare, dar acum sunt atenţi şi cuminţi”, spun două dintre enoriaşele din Stânca, strânse la un praznic.

Pentru a-şi plăti facturile, preotul Vasile Miron este chemat să slujească la o biserică din oraş. „Preotul paroh de la Sfântul Nectarie din Alexandru a avut bunătatea să mă cheme să mai particip la slujbe acolo şi aşa îmi fac bani pentru facturi. Pot sluji oriunde, doar n-o să stau acasă”, a spus parohul din Stânca.Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Parintele care renunta la banii lui pentru copiii din sat | ROL.ro