O icoana unica la Manastirea Sihastria Voronei

Facebook
O icoana unica la Manastirea Sihastria Voronei

La 20 de kilometri de Botoșani, în Mănăstirea Sihăstria Voronei, credincioșii care ajung aici pot observa o icoană unicat a Maicii Domnului. Ea este reprezentată ținându-și Fiul Sfânt de mână și nu în brațe, cum este văzută în celelalte icoane în care Maica Domnului apare alături de Prunc.


Pictura nu a fost niciodată restaurată, dar se păstrează în stare perfectă. Icoana a fost pictată în 1875, în urma unei revelații avute de unul dintre călugări. Icoana reprezintă intrarea Fecioarei în templu, de mână cu Pruncul Iisus.


Această reprezentare are și un caracter revelator. Când o mamă își ține fiul de mână, transmite grija pe care i-o poartă pruncului său. Fiul își pune toată încrederea în ea, iar mama îi călăuzește pașii. Astfel, această icoană arată de ce Maica Domnului este „mai cinstită decât Heruvimii și mai slăvită decât serafimii”, deoarece este cea care a călăuzit pașii „Celui ce poartă de grijă la toată făptura”.

 

icoana-vorona.jpg


Protosinghelul Ghedeon Huţănaşu, stareţul mănăstirii, a spus că icoana a fost realizată de Vladimir Machedon, un pictor de biserici de pe malul Prutului. Potrivit stareţului, Machedon a început pictura când avea 100 de ani. Din cauza sărăciei şi a izolării mănăstirii de lume, lucrarea a durat 15 ani, din 1861 până în 1876, în care pictorul a făcut mai multe drumuri pe jos, chiar şi iarna, la Muntele Athos, pentru a obţine materiale, fonduri şi culori.


sihastria-voronei-5.jpg

Credincioşii care se închină la icoană le-au spus vieţuitorilor mănăstirii că simt ajutorul divin, însă nu există mărturii scrise despre minuni făcute de aceasta. „Au fost câteva semne. În anii ’80, înaintea unui cutremur, icoana Maicii Domnului a plâns şi, deşi s-a încercat prin restaurare ştergerea urmei de lacrimă, a rămas (..) Ultimul semn a fost după anul 2000, când icoana a răspândit câteva picături”, a relatat stareţul Ghedeon.


Un miracol a trăit şi un credincios venit la mănăstire pentru a se vindeca de o suferinţă trupească şi care le-a povestit călugărilor că a fost „certat” de Maica Domnului că nu avea postura potrivită atunci când se ruga în faţa icoanei.

 

vorona2.jpg

Mănăstirea Sihăstria Voronei este o mănăstire ortodoxă de călugări situată în comuna Vorona, în apropierea orașului Botoșani. Potrivit tradiției, prin anul 1600, aici s-au așezat câțiva călugări veniți din Rusia, care au ridicat o bisericuță din lemn și au înființat Mănăstirea Vorona.

Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


O icoana unica la Manastirea Sihastria Voronei | ROL.ro