NU ai voie să DIVORȚEZI din orice CAUZĂ! Vezi CÂND și CUM o poți face:

Facebook
NU ai voie să DIVORȚEZI din orice CAUZĂ! Vezi CÂND și CUM o poți face:

Dumnezeu ne învață că ceea ce leagă El, noi nu putem dezlega. Acest principiu se referă ți la căsătorie: ”Ceea ce Dumnezeu a unit, omul sa nu desparta ” ( Matei 19, 6 ).

Odată ce ai ales să-ți unești destinul cu cineva în fața lui Dumnezeu, nu mai este cale de întoarcere din punct de vedere religios. Însă Biserica îngăduie câteva excepții prin care soții se pot separa. 

Divorțul este hotărârea luată de cei doi soți de a se despărți printr-o hotărâre juridică oficială. Biserica nu poate da o binecuvântare și nu poate face o slujbă bisericească pentru divorț. Desfacerea căsătoriei, așa cum este prevăzută în Sfânta Biblie, are loc doar în momentul în care unul sau ambii soți mor, căci dupa moarte ” sunt ca îngerii, necăsătoriți ” ( Matei 22, 30 ) .

Chiar și așa, încă din vremuri vechi, Biserica a dat voie văduvei rămasă prin deces de a se recăsatori. Deci ca o iconomisire dintre cele doua altemative : a văduvei prea superioare, in deplină stăpanire de sine (Luca 2, 36-37) si a desfrâului prea păcatos, i s-a indicat calea de mijloc a căsătoriei celei de a doua (I Corinteni 7, 8-9; I Timotei 5, 3, 6, 14) , cum spune clar Arhimandritul Nicodim Sachelarie, în lucrarea sa monumentală Prsvila Bisericeasca.În ce condiții este divorțul acceptat de Biserică?

I.a. Adulterul (preacurvia), adică violarea credinței conjugale de către soț sau soție. Acest motiv de divorț se bazeaza pe Sfânta Evanghelie, adică pe dreptul divin (Matei 19, 9).
b. Pe langă adulter, soțul poate sa divorteze cand i se pun curse care pericliteaza viața, îndreptate contra existenței casatoriei, de către un soț împotriva celuilalt, cum ar fi refuzul soțului sau soției de a naște copii. În acest caz partea nevinovată are drept să solicite divorțul.
c. Iarași, soțul poate divorța cand soția se face vinovată de avort intenționat și prin aceasta împiedică scopul căsătoriei.
d. Când femeia sau bărbatul participă fară voia celuilalt la ospețe și petreceri necuviincioase.
e. Pentru soție există motiv de a cere divorț când barbatul său o acuza public pe nedrept de adulter când soțul ei greșește în public sau în ascuns, în casă sau în altă parte cu o altă femeie.

II. Al doilea motiv principal de divorț, după adulter, este căderea unui soț din dreapta credință – apostazie, necredință, sectă etc.(I Corinteni 7, 15).

III. Când unul din soți sau amândoi intră în monahism, ”ca o moarte superioară, față de lumea pusă în slujba păcătului” ( Sinodul VI Ecumcnic, canonul 12 si 48) . Însă ” cel ce-și lasă ( prin divorț neîngaduit ) soția sa legitimă și ia pe alta, trebuie să fie canonisit ca un preacurvar, după porunca Domnului (Matei 19, 9), adică să fie oprit până la 15 ani de la Sfânta Împărtășanie”, dupa Sfântul Vasile cel Mare. (Părintele Cleopa Ilie)Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


NU ai voie să DIVORȚEZI din orice CAUZĂ! Vezi CÂND și CUM o poți face: | ROL.ro