Îndemnul patriarhului Daniel pentru părinţi. Cum trebuie să ne creştem copiii

Facebook
Îndemnul patriarhului Daniel pentru părinţi. Cum trebuie să ne creştem copiii

Patriarhul Daniel a dat câteva sfaturi părinţilor cu ocazia Duminicii Părinților și a Copiilor, care se va celebra pe cinci iunie. Liderul spiritual a vorbit şi despre cum trebuie să ne creştem copiii în aşa fel încât aceştia să îşi împlinească vocaţia lor. 

Potrivit unui mesaj transmis de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române cu prilejul Duminicii Părinţilor şi Copiilor, care se celebrează în prima duminică după întâi iunie, la baza relaţiei dintre părinţi şi copii trebuie să stea dragostea şi comunicarea.

„Autoritatea părinţilor nu trebuie să se întemeieze pe constrângere sau violenţă, ci pe iubire, dialog şi sprijin. Conţinutul şi calitatea comunicării dintre părinţi şi copii constituie cheile reuşitei educaţiei creştine. Familia creştină, compusă din bărbat, femeie şi copii, reprezintă spaţiul intim cel mai de preţ pentru cultivarea iubirii conjugale, părinteşti, filiale şi frăţeşti. Lipsa de iubire și de comuniune în familie duce la înstrăinare între membrii acesteia, la violenţă conjugală și domestică, la divorţ, la alcoolism, la abandon şcolar etc., cu efecte dramatice pentru copii”, se arată în comunicatul Patriarhiei.

Patriarhul îi îndeamnă pe părinţi să aibă grijă ce fel de exemplu dau copiilor lor şi să nu uite niciodată şi de educaţia spirituală, care este la fel de importantă pentru formarea caracterului. În plus, tot părinţii trebuie să aibă grijă şi de relaţiile dintre ei. Problemele de cuplu vor afectat copiii, subliniază liderul religios.

„Creşterea copiilor trebuie realizată cu iubire părintească şi responsabilitate deplină, prin rugăciune şi educaţie pentru fapte bune. Cu ajutorul părinţilor şi al celorlalţi membri ai familiei, copilul îşi formează prima imagine despre lume şi societate, învață credința în Dumnezeu şi cultivă dragostea și respectul față de semeni. Caracterul copiilor nu se formează doar prin cuvinte şi activităţi, ci şi prin exemplul de viaţă al părinţilor. Legătura armonioasă cu părinţii, intensă la vârsta copilăriei, este componenta principală a formării lor. Dimpotrivă, lipsa armoniei în relaţiile dintre părinţi influenţează negativ întreaga viaţă a copiilor.”

Patriarhul Daniel a vorbit şi despre modul în care părinţii pot depăşi câteva dintre provocările lumii moderne dar şi dificultăţile de ordin financiar.

„Îndeosebi, în societatea contemporană agitată şi în rapidă schimbare, care exercită o presiune puternică asupra copilului prin multiple noutăți şi tentaţii, dialogul părinţilor cu fiul sau cu fiica lor, în vederea înţelegerii corecte a valorilor, este deosebit de necesar. Copilul nu este chemat să urmeze în viaţă un drum întâmplător, ci trebuie să-şi aleagă propriul drum dintr-o mulţime de posibilităţi care i se oferă. În societatea secularizată de astăzi, aflată în criză economică, morală şi spirituală, în care familia creştină se confruntă cu grave probleme de ordin financiar şi social, moral şi spiritual, apărarea, promovarea şi consolidarea instituţiei sacre a familiei pe temelia valorilor evanghelice perene trebuie să fie o misiune permanentă a Bisericii şi o responsabilitate a societăţii în ansamblul ei.”

Astfel, pentru Duminica Părinţilor şi a Copiilor, BOR îi îndeamnă pe credincioşi să acorde mai mult timp celor mici. Copiii sunt îndemnaţi şi ei să îşi iubească părinţii şi să se roage pentru ei.

„Îi îndemnăm pe părinţi să acorde mai mult timp copiilor, să-i ajute să-şi păstreze sănătatea sufletească și trupească, să cultive libertatea de a face binele şi de a aduce bucurie celor din jurul lor. Pe copii îi îndemnăm să îşi iubească părinţii şi să se roage pentru ei, întrucât prin ei Dumnezeu le-a dăruit viaţa şi tot prin ei îi ajută să-și împlinească vocația lor de-a crește spiritual în iubire faţă de Dumnezeu şi de oameni.”Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Îndemnul patriarhului Daniel pentru părinţi. Cum trebuie să ne creştem copiii | ROL.ro