Mesaj de Anul Nou pentru romani, transmis de parintii de la muntele Athos

Facebook
Mesaj de Anul Nou pentru romani, transmis de parintii de la muntele Athos

Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos este un loc cuprins de sfințenie, unde fiecare credincios ajuns se simte ca acasă.  

Printre monahii care viețuiesc acolo, în Grădina Maicii Domnului, se află și 12 călugări români, care nu au uitat de țara în care s-au născut și care se roagă neîncetat și pentru noi.

Unul dintre credincioșii Părinți a ținut neapărat să transmită un mesaj de Anul Nou către toți românii. Îl redăm integral, mai jos:

„Dragii mei,

Vă urăm ani mulți fericiți!

Eh, anii o să fie „mulți” vrând-nevrând pentru fiecare dintre noi pentru că suntem veșnici. Însă problema este să fie și fericiți.

Cred că însă drumul către fericire se descoperă dacă cercetăm mai cu atenție ciudățenia sărbătorii de față:

S-a stabilit în păgânism ca anul nou să înceapă pe 1 Ianuarie datorită zeului Ianus (care dă și numele lunii) - zeu care era zeul ușilor, a cheilor, a începuturilor etc.

„Ciudățenia” apare odată cu creștinismul care menține această sărbătoare păgână. Mai mult, chiar dacă anumite erezii au încercat să schimbe data dorind să o pună de exemplu pe 25 Martie, de Buna Vestire, o dată mult mai „potrivită” pentru începutul unui an creștin, cu toate acestea, Biserica lui Hristos nu a acceptat niciodată acest lucru și și-a menținut alegerea pentru data de 1 Ianuarie ca început al noului an.

De ce?

Este vorba de sărbătoarea din această dată: tăierea împrejur a Domnului, care, dintr-o dată ne face foarte clar de ce anul (timpul, dacă doriți) începe atunci și de ce se urează „ani mulți fericiți”:

Tăierea împrejur înseamnă intrarea concretă a bunului Dumnezeu sub timp și punerea numelui, nume în care este cuprinsă (pe cât este posibil) și esența persoanei Mântuitorului: „și-i vei pune numele Iisus pentru că va mântui pe poporul Său de păcatele lor” după cum i-a zis Sf. Arh. Gavriil Sfântului Iosif. Dumnezeu devine cunoscut oamenilor prin numele Său și de aici începe un nou timp pentru omenire. O nouă eră. Era posibilității mântuirii. Dacă până acum moartea era înfricoșătoare pentru om, de acum omul este înfricoșător pentru moarte.

Tăierea împrejur este un act de supunere în fața legii vechi a Celui care a dat legea veche. Dacă însuși bunul Dumnezeu se supune în fața poruncii pe care tocmai El a dat-o, cu atât mai mult și noi trebuie să ne supunem unii altora pentru Dumnezeu. Deci anul cel nou începe cu ascultarea și fără ascultare nu înaintăm în timp. Rămânem statici, fără viitor, fără perspectivă, fără progres.

Nu este absolut deloc întâmplător că primul gest de ascultare a lui Dumnezeu pe pământ Îi pune numele și dă începutul timpului nou.

Deci cheia anilor mulți și fericiți este ascultarea, alinierea voii noastre după voia lui Dumnezeu.

În clipa în care ne vom identifica voia noastră cu voia lui Dumnezeu, adică vom avea voia cea bună, vom deveni și noi una (pe cât se poate) cu Dumnezeu.

Și iarăși: nu este deloc întâmplător că voia cea bună (adică identificarea voii noastre cu voia lui Dumnezeu) este sinonim în limba română cu bucuria.

Și dacă nu o să putem să avem tot timpul voie bună, să ne pocăim de păcatele noastre, și bunul Dumnezeu ne-o va da.

Să nu căutăm voia bună în afara lui Dumnezeu și a oamenilor lui căci în deșert căutăm.

De fapt, timpul este un dar imens a lui Dumnezeu care ni s-a dat în căutarea voii celei bune în veșnicie, a fericirii depline. Timpul ni s-a dat spre pocăință întru un zbor înalt, întru un dialog pururea iubitor cu bunul Dumnezeu.

Căutați oameni ai lui Dumnezeu. Căutați oameni cu voie bună.

Cu mult drag în Hristos vă urez să aveți voie bună,

p.t.”Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Mesaj de Anul Nou pentru romani, transmis de parintii de la muntele Athos | ROL.ro