Manastiri din Romania la care trebuie sa ajungi

Facebook
Manastiri din Romania la care trebuie sa ajungi

Țara noastră este renumită pentru frumusețea plaiurilor sale. România este locul munților măreții, în codrii cărora au viețuit de-a lungul veacurilor numeroși pustnici.

România este una dintre țările încărcate de putere spirituală, mănăstirile noastre fiind renumite în toată lumea creștină. Și cum să nu fie renumită? Odată ce ajungi la frumoasele noastre lăcașuri de cult, te încarci cu energie pozitivă, ai mai multă putere și îți găsești pacea interioară. Mănăstirile noastre sunt adevărate părticele de Rai.

Vă prezentăm câteva dintre mănăstirile pe care nu trebuie să le ratezi. Desigur, fiecare lăcaș de cult este unic și are propria lui frumusețe, motiv pentru care este extrem de dificil să faci o listă cu mănăstirile care nu trebuie ratate. 

Mănăstirea Bucium (Brașov)

Acest lăcaș de cult se află în Șinca Veche din județul Brașov și a fost reînființat în 1990 pe locul unui vechi ansamblu monahal atestat în anul 1737, dar care a fost distrus din ordinul generalului Bukow. În cadrul mănăstirii se află o biserică în stil bizantin și o troiță construită pe locul vechii biserici.

168-manastirea_bucium_0001.jpg

Turiștii interesați pot să se cazeze aici, manastirea dispunând de până la 60 de locuri de cazare, în camere cu peste patru paturi. Manastirea nu percepe nicio taxă de cazare.

Mănăstirea Secu (Neamț)

Mănăstirea Secu, unul dintre cele mai cunoscute și vizitate așezăminte monahale din ținutul Neamtului, este situată la o distanță de 22 de kilometri de orașul Târgu Neamț.

manastirea_secu_2.jpg

Lăcașul de cult este o vatră monahală a cărei vechime se ridică la aproape 500 de ani. 

Persoanele interesate să ajungă aici trebuie să știe că Mănăstirea Secu poate asigura cazarea turiștilor români și străini în spații proprii.

Mănăstirea Putna (Suceava)

Este una dintre cele mai renumite mănăstiri ale țării noastre și a fost fondată în jurul anilor 1466-1469. În incinta muzeului mănăstirii se găsesc țesături, manuscrise, miniaturi, argintărie, cruci, icoane, potire, piese sculptate din lemn.

manastirea-putna.jpg

Mănăstirea Moldovița (Suceava)

Acest lăcaș de cult este, de asemenea, foarte vechi și are un trecut istoric extrem de important. Originea sa nu este cunoscută cu precizie, însă tradiția o amintește încă din perioada voievozilor Mușatini. Astfel, sub domnia lui Alexandru cel Bun a fost zidită prima biserică din piatră, atestată documentar între 1402-1410 cu întregul ansamblu de contrucții.

m._moldovita_4.jpg

Muzeul acestei mănăstiri păstrează manuscrise din secolul al XV-lea în care se fac referiri prețioase la modul de organizare a școlii mănăstirești și la activitatea culturală în general.

Mănăstirea Sfânta Ana Rohia (Maramureș)

Mănăstirea Rohia, sau Mănăstirea Sfânta Ana, se află în inima Maramureșului, într-o zonă depresionară pitorească, pe coama unui deal, în mijlocul unei păduri de fag și de stejar.

Satul Rohia este un loc cu oameni calzi care respectă tradițiile cu sfințenie și trăiesc o viață simplă și sănătoasă.

manastirea-sf-ana-rohia.jpg

Pe la Rohia au trecut de-a lungul timpului sute de mii de pelerini, dar şi oameni de vază ai neamului. Locuitorii satului se mândresc cu frumusețile locului și cu Sfânta Mănăstire, loc ales de pelerinaj pentru căutătorii de liniște sufletească. Lăcașul se află chiar la marginea satului , așezat în așa fel încât credincioșii să poată ajunge cu ușurință la el.

Prima biserică a mănăstirii a fost ridicată pe "Dealul Viei", în anul 1923. În timp, a ajuns neîncăpătoare pentru miile de pelerini ce îi călcau pragul, asa că în 1996, locul vechiului lăcaş a fost luat de mănăstirea care există şi astăzi.

Biserica mănăstirii este unică prin faptul că este foarte înaltă, are o înălţime maramureşeană, are un pridvor şi elemente brâncoveneşti şi gotice şi are acoperişul în stil moldovenesc.

Mănăstirea Bârsana (Maramureș)

Mănăstirea Bârsana, așezată pe Valea Izei, este un loc sfânt unde natura se află în perfectă armonie cu Biserica. Ceea ce fascinează la acest minunat lăcaș de cult, este simțul artistic care guvernează întreg așezământul. Mănăstirea Bârsana este situată la 22 de kilometri de municipiul Sighetul Marmației, la ieșirea din Bârsana, spre podul Slătioarei, unde spațiile dumbrăvilor largi ale Izei se strâmtează. 

manastirea-barsana-49.jpg

Aceasta este datată undevă în secolul al 13-lea. La Mănăstirea „Soborul Sfinților 12 Apostoli” din Bârsana există posibilitatea de cazare, doar pe timp de vară, din lună mai până în septembrie, în următoarele condiții, în camere cu 8, 10, 25 și respectiv 30 de paturi.

Mănăstirea Cocoș (Tulcea)

Mănăstirea Cocoș este situată în județul Tulcea, la o distanță de aproximativ 6 km de comuna Niculițel. Mănăstirea se află la poalele dealului Cocoșului, înconjurat cu păduri de tei.

biserica-manastirii-cocos1.jpg

Pictura din biserica mănăstirii îi aparține italianului F.de Biasse, iar în paraclisul din corpul de est întâlnim o serie de fresce lucrate de vestitul iconograf local Cardas.

Mănăstirea Timișeni (Timiș)

Mănăstirea Timișeni este o mănăstire de maici situată la aproximativ 14 km de Timșoara, în localitatea Sag, fiind ctitorită de către mitropolitul Vasile Lăzărescu, în 1944.

manastirea-timiseni-1.jpg

Are clădiri corespunzătoare pentru atelierele de țesătorie, pictură de icoane si cele necesare unei gospodării. Mănăstirea are posibilități de cazare pentru pelerini.


Mănăstirea Tismana (Gorj)

Este localizată la aproximativ 30 de kilometri de orașul Târgu Jiu. Măreția este cuvântul de bază ce descrie Mănăstirea Tismana. Marii noștri scriitori au învăluit-o în epitete care mai de care mai deosebite. Grigore Alexandrescu a numit-o „cea mai veche și mai măreața dintre mănăstirile de peste Olt”, George Coșbuc a socotit-o un „măreț cuib al Basarabilor”, în timp ce pentru Alexandru Vlaxuță a văzut-o ca fiind „o lume de închipuiri, de basme”. 

tismana4.jpg

Mândrul lăcaș a fost ctitorit în secolul al XIV-lea, cu sprijinul domnitorilor Radu I, Dan I și Mircea cel Bătrân. Mănăstirea se află pe un vârf de stâncă, în apropierea unei cascade înaltă de 40 de metri. 

Mănăstirea Tismana este menționată și în cartea celebrului călător, diaconul Paul de Alep, care a vizitat mănăstirea în iulie 1657: „…într-adevăr, ea nu mai are seamăn nici în această ţară, nici în alta, prin frumuseţea locului şi a aşezării, prin mulţimea apelor sale şi întărirea pe care o are, ajutată şi de ocrotirea zidurilor sale înconjurătoare”. Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Manastiri din Romania la care trebuie sa ajungi | ROL.ro