Manastirea Stanisoara, minunea din muntii Coziei

Facebook
Manastirea Stanisoara, minunea din muntii Coziei

Pe versantul muntelui Cozia și pe malul stâng al Oltului, în Călimănești, județul Vâlcea, se înalță o mândră mănăstire ortodoxă.


Până în secolul al XVIII-lea, lăcașul de cult avea numele de „Nucet”, după această dată ea fiind numită „Stânișoara”, denumirea provenind de la stânele de oi prezente în aceste locuri înalte. La mănăstirea Stânișoara se ajunge greu, așezământul fiind retras în inima muntelui. Monahii de aici pot fi asemănați cu niște pustnici, ducând o viață de rugăciune, ținând slujbe toată noaptea și neconsumând carne.

Istoria mănăstirii Stânișoara


Primii sihaștrii au ajuns aici de la sihăstriile Nucet și Ostrov, aflate în apropiere, pe Valea Oltului. Începând cu secolele XV-XVI, aici au început să vină și călugări de la Mănăstirea Cozia. Sihaștrii retrași aici și-au făcut peșteri în munte și au trăit în rugăciune și cu sufletul dedicat lui Dumnezeu. Pustnicii Meletie, Neofit și Isaia au venit de la Mănăstirea Cozia, în jurul anului 1671, și au fondat un mic schit pe locul unde se află astăzi mănăstirea. Astfel a luat naștere Schitul Nucet, construit din lemn.

stanisoara2.jpg

În 1747, aici a fost zidită o biserică închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și câteva chilii pentru călugări. În 1788, în timpul războiului, biserica și chiliile au fost distruse de către armatele turcești, iar călugării omorâți. După aceste întâmplări tragice, pentru vreo 20 de ani, în chiliile incendiate au locuit doar păstorii din zonă.

În 1807, în sihăstria de la Nucet au venit doi călugări de la muntele Athos, care au zidit o nouă biserică. Complexul monahal a fost terminat în 1850, când a și primit numele de Stânișoara. Până în 1864, noua mănăstire a fost meteoc al Mănăstirii Cozia, dar de la această dată a devenit independentă. Biserica actuală a fost construită în perioada 1903-1908, sub ctitoria episcopului Gherasim Timus.

stanisoara10.jpg

Construirea noii biserici era necesară datorită numărului tot mai mare de călugări ajunși la Stânișoara. În 1909, anul în care s-a încheiat construcția bisericii actuale, au fost ridicate și mai multe chilii. Pe Pisania bisericii stau scrise următoarele: "Întru slava Sfintei Treimi și a Sfântului Mucenic Gheorghe s-a ridicat din temelie această sfântă biserică, punându-se temelia la anul 1904 august 7 și s-a sfințit la anul 1909, aprilie 23 în zilele prea înălțatului nostru rege Carol I și cu binecuvântarea PS episcop de Argeș, dr. Gherasim Timus, prin osteneala și stăruința starețului arhimandrit Nicandru Manu, împreună cu tot soborul mănăstirii și cu alți ctitori." În februarie 1917, un incendiu a distrus chiliile schitului, în locul acestora fiind zidit între anii 1936-1940 un frumos paraclis.

stanisoara3.jpg

Mănăstirea Stânișoara se află în Munții Cozia. Se poate ajunge aici atât dinspre Călimănești, cât și dinspre Mănăstirea Turnu, prin poteci ascunse în pădure. Dinspre Turnu distanța este mai scurtă, dar drumul abrupt face ca pelerinii să ajungă la Stânișoara în aproximativ două ore.

stanisoara_intrare.jpg

Credincioșii care ajung la Mănăstirea Stânișoara nu regretă faptul că accesul aici se face atât de greu. Odată ajunși în fața mănăstirii sunt cuprinși de un sentiment de pace. În inima Munților Coziei, oamenii îl simt pe Dumnezeu mai aproape și pleacă de la Mănăstire Stânișoara convinși că problemele lor își vor găsi rezolvare.

Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Manastirea Stanisoara, minunea din muntii Coziei | ROL.ro