Manastirea Recea, un loc unde sufletul isi gaseste linistea

Facebook
Manastirea Recea, un loc unde sufletul isi gaseste linistea

Mănăstirea Recea de Mureş este un aşezământ monahal de maici relativ recent construit, care a preluat arhitectura mănăstirilor din zona subcarpatică a Munteniei şi a celor din centrul şi nordul Moldovei, cu influenţe bizantine şi brâncoveneşti.

Poporul român este un popor credincios şi iubitor de duhovnicie, de aceea pe întinsul țării sunt înălţate multe lăcaşe de cult, unele respirând istorie de veacuri, altele aducând frumuseţe şi pace sufletească pe meleaguri binecuvântate de Dumnezeu. Mănăstirea Recea este un astfel de loc, unde odată ce ai ajuns simţi că trebuie să te întorci iar şi iar, de oricât de departe ai fi venit.

Minunea de pe colinele din apropierea aeroportului Târgu-Mureş s-a ridicat la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul de Alba-Iulia, de către un sobor de maici, sub oblăduirea stareţei stavrofora Cristina şi a părintelui arhimandrit Ioan Iovan, pe atunci duhovnicul mănăstirii.La temelia noii aşezări monahale stau vestigii descoperite în ultimul secol la Moreşti, Ungheni, Cerghid, Cristeşti, Recea, Săusaşi în alte numeroase locuri, care legitimează existenţa multimilenară a poporului român în spaţiul judeţului Mureş, scrie click.ro.

img_4227.jpg

Pelerini din toată lumea îi calcă pragul

Biserica te copleşeşte prin frumuseţea ei diafană şi îţi odihneşte privirea cu apele multicolore ale mozaicului. Sufletul simte pacea oferită de Dumnezeu şi vocile măicuţelor îţi încântă spiritul. Toţi cei care trec pragul Mănăstirii Recea simt că se înfiripă o legătură pe cât de subtilă, pe atât de puternică, o legătură ce-i face să-şi dorească să revină de oricât de departe ar veni. Iar unii credincioşi chiar vin şi revin de peste ţări şi mări.

Dacă urci  pe deal, pe aleea din stânga bisericii, descoperi o grădină superbă cu şiruri de trandafiri şi brazi semeţi care par că ocrotesc micul cimitir de lângă poarta cu lemn sculptat. Pe lângă chiliile măicuţelor, în incinta mănăstirii, au fost construite de-a lungul timpului o bibliotecă, un muzeu bisericesc, o sală de muzică, ateliere de croitorie. 

manastirea-recea-mures-6.jpg

Clădirea destinată muzeului bibliotecii şi a unei săli de muzică a fost construită în 1997 şi finisată în 1998 şi deţine în interiorul său o importantă colecţie de icoane, costume naţionale, dar şi mobilier stil. Pe rafturile bibliotecii se găsesc câteva mii de cărţi religioase şi de beletristică scrise  în limba română şi în limbi străine.

La praznicul „Izvorul Tămăduirii“, 24 aprilie 1995, s-a pus piatra de temelie pentru sfânta biserică din aşezământul monahal, cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“. În anul 1996, s-a terminat construcţia lăcașului şi finisajul exterior. Ceea ce dă o notă aparte bisericii este însă pictura în mozaic a acesteia. Pereţii sunt lucraţi în mozaic veneţian, amintind de cum se picta în primele veacuri creştine. Aici este singura biserică din Europa – şi cea mai mare – lucrată doar în mozaic.Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Manastirea Recea, un loc unde sufletul isi gaseste linistea | ROL.ro