Manastirea din „vis”. Locul in care ajung mii de pelerini

Facebook
Manastirea din „vis”. Locul in care ajung mii de pelerini

Mănăstirea Rohia, sau Mănăstirea Sfânta Ana, se află în inima Maramureșului, într-o zonă depresionară pitorească, pe coama unui deal, în mijlocul unei păduri de fag și de stejar.


Mănăstirea maramureșeană din Țara Lăpușului este una dintre cele mai valoroase monumente bisericești și de artă religioasă din țară. Satul Rohia este un loc cu oameni calzi care respectă tradițiile cu sfințenie și trăiesc o viață simplă și sănătoasă.

Pe la Rohia au trecut de-a lungul timpului sute de mii de pelerini, dar şi oameni de vază ai neamului. Locuitorii satului se mândresc cu frumusețile locului și cu Sfânta Mănăstire, loc ales de pelerinaj pentru căutătorii de liniște sufletească. Lăcașul se află chiar la marginea satului , așezat în așa fel încât credincioșii să poată ajunge cu ușurință la el.

rohia2.jpg

Începuturile Mănăstirii Rohia sunt legate de preotul Nicolae Gherman, paroh în satul Rohia. Preotul a ctitorit mănăstirea în amintirea fiicei sale, Anuța, pe care a pierdut-o pe când copila avea numai 10 anișori. Nopți la rândul, fata i-a apărut tatălui ei în vis, rugându-l să construiască „o casă Maicii Domnului” în Dealul Viei, din tărâmul magic al Rohiei.

La început, părintele păstra doar pentru el visele, până când o femeie credincioasă a venit la el și l-a întrebat de ce nu ascultă glasul fiicei sale. În acel moment, preotul și-a dat seama că este o poruncă divină și s-a hotărât să construiască o biserică în amintirea copilei sale și pentru pacea credincioșilor din părțile locului.

icoana_rohia.jpg

Lucrările de construcție au început în anul 1923. După multe greutăți și sacrificii, s-a reușit ca în timp de 2 ani să fie ridicată o biserică modestă și o casă monahală. Mănăstirea a fost sființită în anul 1926, la 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, care a devenit și hramul mănăstirii.

După 1965, când s-a amenajat drumul de acces și s-a introdus curentul electric, mănăstirea a început să se dezvolte. Patrimoniu mănăstirii s-a îmbogățit în timp cu: Casa de Stejar, Casa Stăreţiei, Casa cu Paraclis, Casa Poetului, Altarul de Vară, Poarta maramureşană de la intrare în incinta mănăstirii, Casa Albă, Poarta din sat, Colţul maramureşan compus dintr-o biserică de lemn şi o casă. 

rohia-casa-alba-1.jpg

Biblioteca mănăstirii este formată din aproximativ 40.000 de cărţi şi reviste în limba română, germană, maghiară, franceză,engleză şi neogreacă din variate domenii. Muzeul mănăstirii adăposteşte o bogată colecţie de cărţi vechi bisericeşti, icoane pe sticlă şi lemn, datând din secolul al XVIII-lea, o colecţie de flori de mină şi o colecţie de exponate ale artei populare din Ţara Lăpuşului.

rohia-biblioteca.jpg

Prima biserică a mănăstirii a fost ridicată pe "Dealul Viei", în anul 1923. În timp, a ajuns neîncăpătoare pentru miile de pelerini ce îi călcau pragul, asa că în 1996, locul vechiului lăcaş a fost luat de mănăstirea care există şi astăzi.

Biserica mănăstirii este unică prin faptul că este foarte înaltă, are o înălţime maramureşeană, are un pridvor şi elemente brâncoveneşti şi gotice şi are acoperişul în stil moldovenesc.

Numele mănăstirii Rohia este legat şi de cel al filosofului şi scriitorului Nicolae Steinhardt. La îndrumarea lui Constantin Noica, fost coleg de celulă din perioadă închisorii politice, Steinhardt se retrage la Rohia pentru a munci la biblioteca mănăstirii.

nicolae-steinhardt-si-monahul-justin.jpg

În 1980 se stabileşte aici şi, la scurt timp, se călugăreşte. În chilia sa simplă, începe să îşi aştearnă pe hârtie amintirile din perioada de detenţie. Şi astăzi, o parte din obiectele care i-au aparţinut lui Steinhardt se găsesc în chilia sa de la Rohia - geanta, bastonul, obiecte vestimentare, ochelarii de pânză pe care îi punea noaptea când dormea în închisoare şi câteva fotografii vechi, cu călugarii de la mănăstire şi cu familia sa.

Acum, cărţile sale se regăsesc pe rafturile bibliotecii din curtea mănăstirii, însă nu pot fi împrumutate decât în incinta lăcaşului. Puteţi veni oricând la Rohia, căci porţile mănăstirii sunt mereu deschise pentru pelerini.

Mănăstirea Rohia oferă şi locuri de cazare, până la 100 de locuri, unde pot rămâne şi pelerinii peste noapte.

Căile de acces

Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia este situată  la circa 50 km de oraşul Baia Mare şi 43 km de oraşul Dej, în hotarul satului Rohia, ce aparţine administrativ de oraşul Târgu Lapuş. Nodul de legătura spre mănăstire este orasul Târgu Lapuş care se află la o distanţă de 9 km de mănăstire. La Târgu Lapuş se poate ajunge fie pe soşeaua Baia Mare - Târgu Lapuş, fie pe soşeaua Dej - Baia Mare până în localitatea Gâlgău iar de acolo spre Târgu Lapuş. Se mai poate ajunge şi pe şoseaua Dej - Târgu Lapuş prin Măgoaja, dar din localitatea Chiuieşti drumul este nemodernizat şi nerecomandat. Staţiile C. F. R. cu legătura spre mănăstire sunt Baia Mare, Dej şi Gâlgau.

Linişte sufletească, reculegere, cunoaşterea unui loc încărcat de istorie sau pur şi simplu un apus de soare memorabil. Indiferent care este motivul pentru care ajungeţi în satul Rohia, călătoria merită tot efortul.Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Manastirea din „vis”. Locul in care ajung mii de pelerini | ROL.ro