Manastirea Curtea de Arges si legendele sale: Mucenita Filofteia si Mesterul Manole

Facebook
Manastirea Curtea de Arges si legendele sale: Mucenita Filofteia si Mesterul Manole

La poalele munților Făgăraș se află prima Capitală a Țării Românești. Despre Curtea de Argeș s-au scris multe pagini păstrate de-a lungul timpului. În afară de istoria consemnată și cunoscută de cei interesați de trecut, zidurile cetății ascund taine despre care doar localnicii știu mai multe.

În inima orașului pomenit încă din timpuri dacice, se înalță astăzi o mândră mănăstire cu turnuri dantelate.

Ctitorită de Basarab I, ca şi Biserica Domneasca şi a cărui statuie se află chiar vizavi de aceasta din urmă, Mănăstirea Curtea de Argeş reprezintă o adevarată capodoperă a arhitecturii româneşti, iar legenda ridicării sale nu face decât să îi sporească grandoarea. 

Nume sonore ale istoriei noastre le putem vedea zugrăvite în picturile din interior, precum Neagoe Basarab împreună cu sotia şi copii săi, Mircea cel Bătran, Radu de la Afumaţi, Regele Carol I, Regina Elisabeta, ale căror morminte le regăsim înauntru, alături de cel al regelui Ferdinand și al Reginei Maria, în pronaos.

neagoe-basarab-mormant.jpg

Mănăstirea Curtea de Argeș este vestită prin legenda Meșterului Manole, care a trebuit să își jertfească propria soție, Ana, pentru a termina construcția mărețului lăcaș de cult. Mai mult, lângă mănăstire se poate vedea și fântâna meșterului Manole, izvorâtă în locul în care Manole s-a prăbușit, aruncându-se după acoperișul mănăstirii.

fantana.jpg

Legenda Meşterului Manole cunoaşte peste 200 de variante, dar, în toate, “povestea” este aceeaşi: Negru-Vodă (în istorie, Neagoe Basarab), împreună cu “Nouă meşteri mari/ Calfe şi zidari/ Şi Manole zece/ Care-i şi întrece” caută loc “Pe Argeş în gios/ Pe un mal frumos”, pentru a ridica “Mănăstire naltă/ Cum n-a mai fost altă”. Munca meşterilor este, însă, zadarnică, pentru că tot ce zidesc ziua, noaptea se surpă. În vis, lui Manole i se dezvăluie necesitatea de a o sacrifica pe prima femeie care va veni să aducă bucate “la soţ/ ori la frate”. 

Ana, soţia Meşterului Manole, este cea care soseşte prima şi, deşi meşterul îl roagă pe Dumnezeu să o oprească din cale, nimic nu poate împiedica sacrificiul. Zidirea Anei este momentul cel mai emoţionant al legendei: “Iar Manea oftă/ şi se apucă/ Zidul de zidit/ Visul de-mplinit”.

Mănăstirea fără asemănare este ridicată, iar Manole, rămas pe acoperiş, după înlăturarea schelelor, din porunca voievodului, pentru ca niciodată să nu mai poată ridica “altă mănăstire/ pentru pomenire/ mult mai luminoasă/ şi mult mai frumoasă”, îşi construieşte, precum ceilalţi meşteri, aripi din “şindrili uşoare”. În locul în care zborul lui s-a frânt s-a ivit un izvor (Fântâna lui Manole) care stă mărturie şi astăzi că sufletul meşterului genial rămâne nemuritor. Conform tradiţiei pe prima apă a fântânii curge apă pentru fericire, pe a doua pentru sănătate şi pe a treia pentru noroc.

zid_ana.jpg

Zidul în care și-ar fi găsit sfârșitul Ana este marcat cu o pecete roșie.

Nu doar Legenda Meșterului Manole face din această mănăstire un loc special. Poate nu întâmplător, copiii sunt atrași într-un mod special de catedrala înălțată de Neagoe Basarab. Aici se odihnește de câteva secole, printre morminte de regi și regine, o copilă pentru care istoricii și oamenii bisericii au consumat file întregi și multă cerneală. Strădania lor e justificată, atât timp cât fetița adormită a reușit de mai multe ori sa întoarcă soarta nefericiților condamnați la suferință. Mucenița Filofteia, alintată de credincioși și Sfântulița, a reușit să-i ridice pe cei căzuți, să-i facă să vadă pe cei orbi și le-a dat bucuria câtorva zile de viață în plus celor pentru care moartea devenise singura certitudine.

sfanta_filofteia.jpg

Legenda spune că la doar 12 ani, după ce viața mamei sale fusese curmată de o grea suferință, copila a ajuns în grija tatălui și a mamei vitrege. Pentru că avea un suflet bun, fetița împărțea adesea merinde și haine săracilor. Milostenia ei a fost însă crunt pedepsită. Copila a plătit cu viața. Cel care i-a adus sfârșitul a fost chiar tatal ei. Povestea a adus multe lacrimi în ochii credincioșilor, iar rugăciunile celor care au poposit la căpătâiul fetei au fost ascultate. Așa au apărut minunile.

Moastele Sfintei Mucenițe Filofteia au ajuns la Curtea de Argeș în timpul domniei lui Radu Vodă. Drumul ei către Țara Românească este încă învăluit în taină. Unii spun că Sfânta a pornit de la Vidin, alții susțin că osemintele au fost aduse de la cetatea bulgărească Târnovo.

filofteia.jpg

Toate amanuntele istorice capătă mai puțină importanță atunci când ochiul privitorului descoperă lumina care poposește pe fața celor care se roagă lângă catafâlcul aurit al fetei. Unii vorbesc despre energia specială pe care o resimt atunci cand se apropie de racla cu oasele sfinte.

Ocrotitoare a copiilor şi a tinerilor, Sfânta Filofteia întruchipează, pentru românii creştini, nevinovăţia şi credinţa neabătută, copila mucenică fiind, aşa cum arată şi numele ei, o adevărată „iubitoare de Dumnezeu”.

Creştinătatea o prăznuieşte la data de 7 decembrie pe Muceniţa Filofteia, care a primit cununa muceniciei la vârsta de 12 ani. Pelerinii din întreaga ţară vin să se roage la moaştele Sfintei, adăpostite în biserica Mânăstirii Curtea de Argeş, pentru tămăduiri de tot felul de boli. Totodată, în zilele de secetă, moaştele Mucenicei sunt purtate în procesiune pentru a aduce ploaia. 
Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Manastirea Curtea de Arges si legendele sale: Mucenita Filofteia si Mesterul Manole | ROL.ro