Manastirea construita pe locul unei „lumini de foc”

Facebook
Manastirea construita pe locul unei „lumini de foc”

Mănăstirea Horăița, aflată în comuna Crăcăoani, din județul Neamț este un loc sfânt în care te poți simți ca acasă. În arhitectura bisericii sunt prezente elemente din arhitectura romano-bizantină, dar și influențe rusești în ceea ce privește forma și numărul turlelor.

Catapeteasma este unicat, în primul rând datorită aşezării amvonului deasupra uşilor împărăteşti. În al doilea rând, iconostasul, în formă de mitră arhierească, este unic datorită dispunerii celor două registre: al Sfinţilor Apostoli, de-a lungul unui bandou semicircular ce are în centru icoana Deisis, şi registrul profeţilor Vechiului Testament, în 14 medalioane intercalate în două vrejuri de viţă-de-vie din lemn sculptat, informează Ziarul Lumina.


În biserica mănăstirii se află o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, cunoscută sub numele de „Izbăvitoarea de secetă” sau „Aducătoarea ploii”.


icoana_horaita.jpg


Provenienţa ei nu se cunoaşte, dar se presupune însă că a fost pictată în secolul al XVIII-lea şi că ar fi stat în biserica de lemn ridicată de părintele Irinarh, la 1822. 


Numele ei a fost dat de credincioşii prin satele cărora aceasta a trecut la vreme de secetă, aducând de îndată sau a doua zi ploaia. Dar icoana nu îi ajută doar pe cei năpăstuiţi de secetă, ci pe toţi oamenii care vin şi se roagă cu credinţă la ea. 

Icoana este scoasă o dată pe an, la Izvorul Tămăduirii, când este dusă în procesiune prin pădure (pe o distanţă de un kilometru) la Mănăstirea Horăicioara, lângă care se află un Izvor Tămăduitor, dar şi ori de câte ori credincioşii vin să o ceară călugărilor, pentru procesiuni prin sate, în caz de secetă.


Departe de zgomotul lumii, la Horăița se păstrează tradiția de a împleti rugăciunea cu munca și ascultarea. Mănăstirea Horaiţa a fost înfiinţată în secolul al XIX-lea de părintele Irinarh Roseti, călugăr cu metanie la Mănăstirea Neamţ, în urma unei revelaţii prin care Dumnezeu i-a descoperit locul pe care avea să zidească mănăstirea cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt“.


Monahul a căutat în mai multe locuri şi, când a ajuns într-o poiană, în timpul citirii Paraclisului Maicii Domnului, o lumină de foc s-a pogorât pe un brad mare, pe locul căruia s-a construit apoi sfânta masă.


manastirea-horaita-19.jpg


Biserica mare a mănăstirii are câteva caracteristici care îi oferă unicitate în spaţiul ortodox din ţara noastră, poate chiar şi în lume.


Biserica mănăstirii este construită exclusiv din piatră, numai bolţile sunt din cărămidă, iar grosimea zidurilor variază între 6 şi 4 metri. În evoluţia arhitecturii moldoveneşti, biserica Mănăstirii Horaiţa este unică. Nu i se poate atribui un stil de arhitectură anume, aici fiind prezente elemente din arhitectura romano-bizantină, precum şi influenţe ruseşti în ceea ce priveşte numărul şi configuraţia turlelor. Au fost construite opt pentru a se exprima veşnicia Bisericii, de care Mântuitorul ne-a încredinţat prin cuvintele adresate Sfântului Apostol Petru. 


manastirea_horaita_0.jpg


La partea superioară, cele opt turle au forma specifică turlelor bisericilor ruseşti, aceea a bulbilor de ceapă. Catapeteasma este unică în România, şi probabil în lume, în primul rând datorită poziţionării amvonului în mod neobişnuit, în partea de răsărit şi deasupra uşilor împărăteşti, ştiut fiind că, de regulă, amvonul este situat în partea de nord. 


În prezent, obştea Mănăstirii Horaiţa numără 18 vieţuitori, aflaţi sub oblăduirea duhovnicească a părintelui arhimandrit Petroniu Marin.Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Manastirea construita pe locul unei „lumini de foc” | ROL.ro