Mai mulţi naşi pentru BOTEZ şi CĂSĂTORIE, un FOARTE MARE PĂCAT

Facebook
Mai mulţi naşi pentru BOTEZ şi CĂSĂTORIE, un FOARTE MARE PĂCAT

În zilele noastre multe cupluri aleg pentru cununia lor două perechi de naşi. Această modă este criticată serios de către vechile pravile bisericeşti. Potrivit acestora, faptul constituie un mare păcat.

”Să vă feriţi la nuntă şi la botez să puneţi naşi mulţi! Că te-ai făcut rudenie cu toţi aceia, rudenie spirituală, şi copiii voştri în veac nu se mai pot lua în căsătorie!” – spunea părintele Cleopa.

Mai mulţi naşi înseamnă mai multe interdicţii de căsătorie

”Rudeniile din dumnezeiescul Botez sunt oprite să se ia în căsătorie până la gradul şapte inclusiv” – explică părintele Cleopa.

Când copilul năşit de mai multe persoane creşte, trebuie să ştie că nu are voie să ia în căsătorie pe nimeni din familiile naşilor. Cu cât mai mulţ naşi, cu atât mai multe interdicţii. La fel, în situaţia în care copilul botezat are, ca adult, un băiat, acest băiat nu o poate lua în căsătorie pe fiica naşului de botez al tatălui său.

Legătura formată cu părinţii spirituali este mai importantă decât cea de sânge

Învăţăturile ortodoxe spun că păcatul celor care se căsătoresc fiind rude din dumnezeiescul Botez este mai mare decât păcatul celor care sunt rude de sânge. Rudenia duhovnicească este mai importantă decât cea lumească. 
Explică părintele Cleopa: "Dacă s-ar ajunge la nebunia aceasta, să păcătuiască tatăl cu fiica sa, biserica îi opreşte 20 de ani de la Sfintele Taine (botezul, mirungerea, împărtăşania, spovedania, preoţia, nunta, maslul). Iar dacă naşul a trăit cu fina din botez, este oprit 25 de ani de la Sfintele Taine."

Rudenie cu prea multe persoane

”Apoi mare păcat fac preoţii şi creştinii aceia care pun naşi mulţi la nuntă, cum am auzit prin Bucovina, că au pus 40 de naşi la o nuntă. Nebunie nemaipomenită! Toţi se fac rudenii. Copiii lor nu se mai pot lua în veac în căsătorie! Cine v-a învăţat să puneţi mulţi naşi la nuntă? Ca să iasă parale multe? Te duci în gheenă, în iad!”.

Canoanele ortodoxe precizează clar că o singură pereche de naşi este suficientă. ”Trebuie să ştiţi lucrul acesta, că vă băgaţi în gheenă, dacă vă puneţi naşi mulţi şi vă faceţi rudenii şi pe urmă copiii sau nepoţii voştri se iau în căsătorie. Voi răspundeţi!” – avertiza arhimandritul Ilie Cleopa.

Alte rudenii care interzic căsătoria

Rudeniile din cuscrie, din două şi trei neamuri în laturi: ”Un bărbat a fost căsătorit cu o femeie, s-au încuscrit părinţii femeii cu părinţii lui. Sunt rudenii din două laturi. Dar dacă-i moarte femeia şi bărbatul ia altă femeie, au devenit trei neamuri în cuscrie, că s-a mai încuscrit şi cu părinţii celei de a doua femei. Aici se opreşte căsătoria până la gradul cinci, la gradul şase dezleagă Sfinţii Părinţi”.

Rudenia din fii adoptivi: ”Ai luat un băiat, l-ai adoptat, l-ai trecut pe numele tău, el poartă numele tău în societate. Înaintea  lui Dumnezeu este la fel ca băiatul tău (biologic). Copilul acela, dacă are o soră, sau un frate, sau un nepot, aceştia nu pot să ia pe un copil al dumitale până la spiţa a patra. Trebuie să ştiţi acestea, pentru că mult se încarcă bietul suflet” – ne povăţuieşte părintele Cleopa.Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Mai mulţi naşi pentru BOTEZ şi CĂSĂTORIE, un FOARTE MARE PĂCAT | ROL.ro