Locul unde Fecioara Maria face minuni. Aici exista o icoana veche de peste 600 de ani

Facebook
Locul unde Fecioara Maria face minuni. Aici exista o icoana veche de peste 600 de ani

Poate nu este cel mai cunoscut lăcaș de cult din țară, dar în mod sigur Mănăstirea Bixad deține una dintre cele mai importante icoane ale ortodoxiei române. Este vorba despre Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului.


În perioada de după 1989 au fost consemnate două minuni atribuite icoanei Fecioarei Maria de la Bixad. Ambele miracole au avut loc în preajma sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

Prima minune s-a întâmplat în anul 1996. Este vorba despre un credincios din comuna Săbișa, județul Maramureș. Potrivit starețului mănăstirii Bixad, arhimandritul Emanuil Rus, credinciosul era invalid și stătea la pat de peste șapte ani. ”Credinciosul era invalid și a fost adus în ajunul sărbătorii Sfintei Maria și așezat lângă icoana acesteia. Dimineața, după ce a înnoptat în locul în care a fost așezat, spre uluiala a mii de pelerini, omul respectiv s-a ridicat și a început să se plimbe prin curtea mănăstirii. Din câte știu eu, mai trăiește și astăzi, bucurându-se de viață ca oricare altul dintre noi”, a mărturisit arhimandritul pentru un ziar transilvănean.

icoana-de-la-manastirea-bixad.jpg

A doua minune a avut loc în anul 2006, tot în preajma acestei sărbători. Un credincios din Transcarpatia, Ucraina, a fost diagnosticat de către medicii clujeni cu cancer în fază terminală și a fost trimis acasă pentru a muri în patul lui. Soția acestuia nu s-a resemnat , ci împreună cu cei trei copii ai lor a venit la Bixad, pentru a se ruga la Icoana Făcătoare de Minuni.

manastirea-bixad1_1.jpg

„Pelerinii o criticau pe biata femeie pentru că și-a lăsat singur bărbatul acasă. Eu nu am dojenit-o. I-am spus ce rugăciuni să închine Maicii Sfinte, nu pentru vindecare ci măcar pentru liniștea sufletească a muribundului. Femeia a făcut întocmai. După două săptămâni omul s-a vindecat complet, uluindu-i și pe medicii care i-au prezis sfârșitul. Acum, trăiește liniștit, are în jur de 120 de kg și e prezent în Bixad la toate pelerinajele de Sfântă Mărie”, a adăugat starețul Emanuil Rus.

Icoana Maicii Domnului de la Bixad este veche de mai bine de 600 de ani și a fost donată de împăratul Manuel al II-lea Paleologul comitelui Balc. În 1359, după moartea tatălui său Sas, Balc a fost ales voievod al Moldovei fiind alungat în același an de pe tron de Bogdan I, voievodul răsculat al Maramureșului, care a ocupat Moldova, până atunci dependentă de Ungaria, și întemeiază un stat independent. Pentru a reveni pe tronul Moldovei, Balc îl sprijină pe regele ungur Ludovic I împotriva lui Bogdan I, însă fără succes.

bixad.jpg

După ce acesta din urmă iese învingător, Balc se retrage în Maramureș. În 1365, Ludovic I îi conferă lui Balc și fratelui acestuia Drag, posesiunile lui Bogdan I cu voievodatul Maramureșului și titlul de comite. La sfârșitul veacului al XIV-lea, potrivit unor documente în 1391, frații Balc și Drag înființează Mănăstirea Peri, azi situată pe teritoriul Ucrainei. Mănăstirea inițială a fost distrusă de vreme în 1783, dar pe locul acesteia în 1997 a fost înălțat un alt lăcaș de cult.

Nu se cunoaște anul în care împăratul Manuel al II-lea a donat icoana lui Balc, dar documentele atestă faptul că o vreme aceasta a fost așezată în Mănăstirea Peri. Apoi, în urma unui atac al rușilor care au ocupat satele din zonă, icoana a fost mutată în satul Mănăstirea, comuna Giulești, de unde, în 1853 a fost așezată în lăcașul de cult de la Bixad.

Mănăstirea Bixad este atestată documentar în anul 1689. Ea a fost populată de călugări ortodocși, în frunte cu Isaia Grecul, venit în aceste părți de la Muntele Athos. După semnarea actului condamnabil de trădare a Ortodoxiei şi dezbinare a românilor făcută de mitropolitul Atanasie Anghel al Ardealului în anul 1701, acest Isaia de la Bixad, după unii a fost cucerit şi el de promisiunile Romei şi a trecut la greco-catolicism, încercând să-i convertească şi pe oşeni. N-a reuşit, ba mai mult văzând reacţia maselor de credincioşi din Oaş, a fugit în Apus.

manastirea-bixad-hram.jpg

În anul 1948, Mănăstirea Bixad a fost închisă, iar aşezământul monahal a devenit orfelinat. Biserica mănăstirii a fost însă îngrijită de către preoţii din comuna Bixad care făceau anual de Sfântă Mărie Mare pelerinaje la vestită mănăstire la care participau mii de credincioşi din Oaş, Someş, Codru şi Sătmar îmbracaţi în frumoase straie populare.

După reînființarea Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului, s-a cerut oficial Sfântului Sinod să aprobe reînfiinţarea Mănăstirii de la Bixad ce funcţionează canonic începând cu data de 1 ianuarie 1991, cu statut de mănăstire de călugări. Până în prezent, din punct de vedere gospodăresc, s-au refăcut zidurile ce împrejmuiesc incinta mănăstirii, s-a ridicat o stăreţie nouă şi s-a înălţat un frumos altar de vară, unde se săvârşesc slujbele din ziua hramului ( 29 iunie – Sf. Apostoli Petru şi Pavel) , la prăznuirea Adormirii Maicii Domnului, când oşenii se întorc acasă , şi la alte sărbători mari.
Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Locul unde Fecioara Maria face minuni. Aici exista o icoana veche de peste 600 de ani | ROL.ro