Lidianca de la Manastirea Neamt vindeca boli grave

Facebook
Lidianca de la Manastirea Neamt vindeca boli grave

Bisericile din Moldova sunt cunoscute atât pentru frumuseţea frescelor care le împodobesc, cât şi pentru icoanele lor făcătoare de minuni. Spre icoane se îndreaptă, din veacuri, ruga celor aflaţi în suferinţă sau care au nevoie de ajutor. Toate icoanele sunt dătătoare de speranţă. Unele au dat însă, de-a lungul timpului, semne miraculoase ale puterii lor, fie vindecând boli grave, fie aducând linişte sufletească şi înlăturând miraculos dezlănţuirile naturii.

Icoana care linişteşte sufletul

Numită şi Lidianca, Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamţ este cea mai veche din ţară şi una dintre cele mai frumoase.

Icoana poartă numele Lidianca pentru că este o copie după icoana Maicii Domnului din Lida, realizată în 665. Ani la rând, Maica Domnului de la Neamţ a înfăptuit miracole, iar sute de bolnavi fără scăpare s-au vindecat ca prin minune.

Preţioasa icoană a fost dăruită domnitorului Alexandru cel Bun al Moldovei de către un împărat bizantin în 1402, pentru a o proteja de persecuţiile iconoclaştilor.

Unicitatea ei este dată nu numai de măiestria cu care a fost lucrată, dar şi de faptul că este pictată pe ambele feţe: pe una este chipul Maicii Domnului cu Pruncul, iar pe cealaltă chipul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

În timpul unei invazii turceşti, pictura a fost lovită cu iataganul. Legenda spune că mâna turcului a paralizat pe loc, iar arma s-a făcut bucăţele. Vârful iataganului a rămas înfipt până azi în lemnul icoanei, ca o mărturie a puterii sale. 

Istoria Icoanei
Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț datează încă din vremea Sfântului Gherman al Constantinopolului. În momentul în care sfântul ajunge în Țara Sfântă, el vede icoana Maicii Domnului de pe stâlpul bisericii din Lida - Lodd. 

Tradiția și unele vechi însemnări arată că această icoană a fost pictată prin minune pe un stâlp al bisericii din Lida. Biserica din Lida a fost ridicată în cinstea Maicii Domnului, iar în vreme în care Sfinții Apostoli Petru și Ioan propovăduiau prin aceste parți, ei au rugat-o pe Maica Domnului să binecuvânteze biserica și să o sfințească prin venirea ei. Maica Domnului i-a trimis înainte, și ajungând ei în biserică au văzut chipul Maicii Domnului nepictat de mâna omenească. Botezându-se mulți, Maica Domnului s-a veselit cu duhul și a dat icoanei puterea facerii de minuni.

Astăzi, icoana Maicii Domnului se află în biserica cea mare a Mănăstirii Neamț, închinată Înălțării Domnului, fiind cinstită ca făcătoare-de-minuni. Icoana o înfățișează pe Maica Domnului cu pruncul Iisus ținut pe brațul stâng, iar pe verso este pictat Sfântul Gheorghe, fiind ostaș cu capul descoperit, stând pe scaun cu balaurul sub picioare, în mana dreapta având sulița, iar în cea stângă sabia.

24_manastirea_neamt.jpg

Pictura este protejată cu o îmbrăcăminte metalica, ornamentată cu pietre prețioase între anii 1844-1845, în timpul starețului Neonil (+1853).Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Lidianca de la Manastirea Neamt vindeca boli grave | ROL.ro