Invataturile parintelui Cleopa

Facebook
Invataturile parintelui Cleopa

Părintele Cleopa Ilie s-a născut cu numele de Constantin Ilie, pe 10 aprilie 1912 în comuna Sulița din județul Botoșani și a trecut la cele sfinte pe 2 decembrie 1998, la Mănăstirea Sihăstria. Părintele Cleopa a fost arhimandrit și stareț al Mănăstirii Sihăstria și un propovăduitor de seamă al credinței ortodoxe.


1. Părintele Cleopa avea mare evlavie la Maica Domnului, „Împărăteasa Heruvimilor și a Serafimilor și Stăpâna noastră?”. De aceea nu era zi în care să nu citească Acatistul Bunei Vestiri și câteva canoane din Bogorodicina.

2. Spunea Părintele Cleopa: „Știți voi cine-i Maica Domnului? Ea este Împărăteasa Heruvimilor, Împarateasă a toată făptură, cămara întrupării lui Dumnezeu-Cuvântul, ușa luminii, că lumina cea neapropiată gânditoare prin ea a venit în lume. Ea este ușa vieții, că Viața Hristos prin ea a intrat în lume. Ea este poarta cea încuiată prin care n-a trecut nimeni decât Domnul, cum spune Proorocul Iezechiel”.

3. Părintele mai spunea: „Maica Domnului este scara către cer, pod către cer; porumbița care a încetat potopul păcatelor, precum porumbița lui Noe a adeverit încetarea potopului. Este cadelniță dumnezeiască, căci a primit focul dumnezeirii și Biserică a Preasfântului Duh. Maica Domnului este Mireasă Tatălui, Maica Cuvântului și Biserica Duhului Sfânt”.

parintele-cleopa2.jpg

4. Aproape în fiecare predică Părintele Cleopa îi întreba pe creștini: „Aveți voi icoana Maicii Domnului în casă?”, „Dar candeluță la icoana Maicii Domnului aveți?” și îi sfătuia: „Să luați ocrotitoare și ajutătoare pe Maica Domnului, Mama noastră din cer și de pe pământ! Împărăteasa cerului și a pământului! Daca o veți lua pe ea ocrotitoare, citindu-i dimineața un acatist cu candeluța aprinsă și seara un paraclis, veți avea ajutor și în timpul vieții și în clipa morții și în ziua Judecății... Știți voi cât poate Maica Domnului înaintea Tronului Preasfintei Treimi? Dacă nu era ea, cred că lumea aceasta se pierdea cu mult mai devreme!”

5. Spunea ucenicul său: „Când am venit la Părintele Cleopa, i-am spus că vreau să rămân la mănăstire. Atunci sfinția sa mi-a zis: „Dacă ești hotărât să rabzi trei bătăi pe zi și o dată mâncare la trei zile, atunci rămâi în mănăstire!” Aceste cuvinte m-au întărit și m-au făcut mai hotărât. Am înțeles că trebuie să pun mai multă voință și Dumnezeu îmi va ajuta”.

parintele-cleopa-ilie.jpg

6. Mulți creștini astăzi se tem de farmece și de vrăji. Pe aceștia Părintele Cleopa îi sfătuia: „Nu vă temeți de vrăji! Să aveți frică de Dumnezeu și grija să nu-L supărați cu păcatele. Și farmecele nu vor avea nici o putere! Spovediți-va de păcate, postiți și faceți Sfântul Maslu”.

7. Celor bolnavi care veneau la el, le făcea pomelnic și le spunea: „Cea mai mare slujbă pentru cei bolnavi este Sfântul Maslu. Dar nu folosește, dacă omul nu este spovedit. Deci mai întâi spovediți-vă de toate păcatele și apoi faceți Sfântul Maslu cu cel puțin trei preoți”.

8. Tinerilor care voiau să se căsătorească, le dădea sfaturi, îi binecuvânta, le făcea pomelnic pentru sfintele slujbe și le spunea: „Rugați-vă la Maica Domnului cu post și metanii și citiți Acatistul Bunei Vestiri!”

9. Spunea adeseori și acest cuvânt la creștini: „Când vedeți că s-a îmbolnăvit cineva la voi în casă: ori tată, ori mamă, ori fiu, ori fiică, oricine ar fi, nu chemați mai întâi doctorul, ci preotul ca să-l spovedească. Căci, Doamne ferește, să-l apuce moartea nespovedit și cu păcate grele. Nu mai are iertare și slujbele atunci nu îi folosesc la nimic”.

cleopa23.jpg

10. Un părinte l-a întrebat odată pe duhovnicul Cleopa cum sa se roage, iar bătrânul i-a zis: „Roagă-te întâi cu gura, ca de la gură rugăciunea trece la minte și apoi la inimă. Dar pentru aceasta ne trebuie multă osteneală, multe lacrimi și harul Duhului Sfânt!”

11. Către cei mai leneși zicea părintele: „Pune hoitul, adică trupul, la treabă și mintea la picioarele Domnului, adică la rugăciune!”.

12. Odată a venit un frate la Părintele Cleopa, dupa ce îl ascultase de mai multe ori, și l-a întrebat: „Părinte, ce să fac să ma mântuiesc?” Iar părintele, care îi știa inima, i-a dat un răspuns pe măsură, zicând: „Fă ce știi, și te mântuiești!” Atunci el, cercetându-se pe sine, și-a dat seama că nu cunoștința îi lipsește, ci trăirea duhovnicească.

cleopa24.jpg

13. Părintele le mai zicea fraților: „Toate sunt trecătoare! Să aveți grijă de suflet, să vă spovediți, să vă împărtășiți, să duceți viață curată, să faceți milostenie, să faceți din toate cate puteți și să trăiți în dragoste unii cu alții, că dragostea nu moare niciodată!”.

14. Zicea iarași părintele Cleopa: „Rugăciunea nu este condiționată de timp sau de loc. Ea este hrana sufletului”.

15. Zicea bătrânul părinte: „Mai băiete, nu sta degeaba și nu pierde timpul. Ia o carte în traista oriunde te duci, cu oile sau cu vacile, sau unde te trimite, și citește cuvântul lui Dumnezeu!”
Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Invataturile parintelui Cleopa | ROL.ro