Icoana de la Muntele Athos pictata de maini romanesti

Facebook
Icoana de la Muntele Athos pictata de maini romanesti

„Podromița” este una dintre icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului și se află în schitul românesc Prodromu de pe Sfântul Munte Athos.Această icoană este celebrată în fiecare an pe data de 12 iulie. La Schitul Prodromu mai sunt păstrate și alte icoane făcătoare de minuni, printre care icoana Sfântului Ioan Botezătorul și icoana Maicii Domnului Apărătoarea de Foc.


Schitul a fost fondat în anul 1820, sub îndrumarea Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei. Ctitoria a fost recunoscută în documentele domnești semnate de Grigorie Alexandru Ghica al Moldovei, pe 7 iulie 1853, și de Carol I al României, la 19 iulie 1871.prodromu3.jpgAnsamblul monahal de la Prodromu a fost zidit între anii 1852 și 1866, ctitor al vremii fiind ieroschimonahul Nifon Ionescu, ajutat de ucenicul său, ieroschimonahul Nectarie. Schitul ține de Mănăstirea Marea Lavra.


Podromița este una dintre icoanele zugrăvite prin rânduire dumnezeiască. A fost pictată în anul 1863, în Țara Românească. În acel an, Părinții Nifon și Nectarie, ctitorii Schitului Prodromu își doreau să găsească o icoană a Maicii Domnului, pentru a o putea pune în noua biserică.prodromita-cu-ferecatura.jpgAflându-se la Iași, părinții au început să caute un zugrav iscusit, care să fie în stare să picteze minunata icoană. Au găsit un zugrav bătrân, pe nume Iordache Nicolau, care să realizeze icoana, dar i-au cerut să postească și să trăiască în strictețe în timp ce săvârșește lucrarea sfântă. Rânduiala implica următoarele: de dimineața până când va flămânzi să nu ia nimic în gură, iar după masă să nu mai picteze, ci să facă altceva până a doua zi, și tot așa până când termină de realizat icoana.


Asta scria bătrânul la data de 29 mai 1863 despre zugrăvirea icoanei: "Eu, Iordache Nicolau, zugrav din orașul Iași, am zugrăvit această Sfântă Icoană a Maicii lui Dumnezeu, cu însăși mâna mea, și în vremea lucrului a urmat o minune preaslăvită, în modul următor: După ce am terminat veșmintele, după meșteșugul zugrăvirii mele, m-am apucat să lucrez fața Maicii Domnului și a Domnului nostru Iisus Hristos; iar după ce am dat gata mâna întâia și a doua, apucându-mă de noapte ca să termin de zugrăvit, privind eu la chipuri am văzut că totul a ieșit dimpotrivă, pentru care foarte m-am mâhnit, socotind că mi-am uitat meșteșugul. Și așa, făcându-se seară, m-am culcat mâhnit, nemâncând nimic în ziua aceea, dar socotind că a doua zi sculându-mă, să mă apuc mai cu dinadinsul de lucru. După ce m-am sculat a doua zi, mai întâi am făcut trei metanii Maicii lui Dumnezeu, rugându-mă să-mi lumineze mintea, ca să pot isprăvi Sfânta Icoană; și când m-am dus să mă apuc de lucru, o! preaslăvite minunile Maicii lui Dumnezeu! S-au aflat chipurile terminate desăvârșit, precum se vede. Eu vazand aceasta minune, n-am mai indraznit a-mi pune condeiul pe ea, fara numai am dat lustrul cuviincios, deși greșeala am făcut aceasta, ca să mai dau lustru la o asemenea icoană. Aceasta este povestirea acestei Sfinte Icoane."


Icoana are un metru înălțime și 0,70 metri lățime și este pictată pe lemn de tei. Zugravul a lucrat icoana în Mănăstirea Bucium din județul Iași. Cercetată la microscop, icoana nu prezintă urme de pensulă, iar acest lucru întărește credința că Sfintele fețe au fost pictate în mod miraculos.


Icoana Prodromița a făcut multe minuni, de-a lungul timpului. Fecioara Maria a vindecat bolnavi de friguri, oameni surzi, oameni care nu puteau să vadă etc.

Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Icoana de la Muntele Athos pictata de maini romanesti | ROL.ro