Hagigadar, locul unde se indeplinesc dorintele

Facebook
Hagigadar, locul unde se indeplinesc dorintele

Biserica Mănăstirii Hagigadar, cunoscută de mulți drept „Biserica Dorințelor”, adună an de an credincioși din toate colțurile țării, care vin aici pentru a găsi dezlegare și binecuvântare, sănătate și un trai mai bun.

La doar trei kilometri de Suceava spre Fălticeni, în satul Bulai, se află un lăcaş sfânt cu totul special prin faptul că foarte mulţi credincioşi care au ajuns acolo şi-au văzut dorinţele împlinite.

De peste 500 de ani, la Mănăstirea Hagigadar pelerinii ajung urcând în genunchi şi rugându-se fierbinte. Prin acest gest de umilinţă, îşi exprimă credinţa şi speranţa.

Legenda mănăstirii

Se spune că în secolul al ­XVI-lea doi fraţi armeni au construit Mănăstirea Hagigadar pe culmea dealului, numit de localnici „Dealul lui Bulai”, după ce unul dintre ei a avut un vis.

Pe când îşi conducea vitele spre Budapesta, negustorul s-a oprit în vârful dealului, hotărât să înnopteze. Legenda arată că în vis i s-a arătat Fecioara Maria, care i-a spus că va avea parte de prosperitate în negoţ, dar după aceea să revină în acel loc şi să clădească o mănăstire.

Şi iată cum, după ce a câştigat de trei ori mai mult din negoţ, Donavachian s-a întors şi, împreună cu fratele său, a început lucrările, rugându-se şi ţinând post.

drumul_spre_dumnezeu_facut_in_genunchi_cu_lacrimi_si_umilinta_de_credinciosi.jpg

Drumul către acest lăcaş este parcurs în tăcere. Tradiţia spune că până la intrarea în curtea bisericii este bine să nu se rostească niciun cuvânt cu voce tare, altfel rugile nu vor fi ascultate. Iar pentru împlinirea dorinţelor, oamenii urcă dealul în genunchi, şi din când în când se opresc şi se roagă, aprind o lumânare, se odihnesc, iar apoi merg mai departe. Tot în genunchi intră pe poartă şi înconjoară biserica de trei ori, rugându-se la fiecare dintre cele patru colţuri, pentru ca să le ierte păcatele Cel de Sus şi să aibă parte numai de bine.

Numele acestui lăcaș de cult poate fi explicat astfel: hagiu (dorință) și gadarel ( a împlini), din limba armeană, adică Mănăstirea Dorințelor.

Biserica este de foarte mult timp închisă. Doar joia și vinerea, câte o oră pe zi, preotul vine de la Suceava, o deschide și oficiază slujba de sfințire a apei. Armenii vin odată pe an la mănăstire, dar creștinii ortodocși vin în fiecare zi. Majoritatea credincioșilor nu au văzut niciodată biserica pe dinăuntru.

Curtea Mănăstirii este arhiplină, mai ales de Sărbătoarea maicii Domnului.


manastire_hagigadar.jpg

Minunea de la Hagigadar

În anul 1993, Mănăstirea Hagigadar a fost cuprinsă de un incendiu devastator. N-au mai rămas atunci decât zidurile din piatră, funinginea a acoperit interiorul bisericii, dar icoana Fecioarei Maria a ars doar pe o mică porţiune.
Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Hagigadar, locul unde se indeplinesc dorintele | ROL.ro