Frumoasele manastiri ale Olteniei! Lacasurile in care te simti mai aproape de Dumnezeu

Facebook
Frumoasele manastiri ale Olteniei! Lacasurile in care te simti mai aproape de Dumnezeu

Zona Olteniei este plină de bijuterii de preț ale patrimoniului religios din România. Aceste mândre mănăstiri au fost ridicate atât de domnitorii Țării Românești, cât și de oameni simpli care au dorit să își demonstreze iubirea față de Dumnezeu prin aceste frumoase construcții.


În continuare, vă prezentăm câteva dintre minunatele mănăstiri ale Olteniei. Lista este mult mai lungă, dar noi ne vom limita la a vă prezenta doar șase dintre ele.

1. Mănăstirea Polovragi

Aceasta se află pe șoseaua ce leagă Târgu Jiu de Râmnicu Vâlcea. Frumusețea lăcașului este anticipată încă de la intrare, printr-o superbă poartă din lemn masiv, sculptată în mod deosebit și acoperită cu șindrilă.

Biserica actuală datează de la mijlocul secolului al XVII-lea. Lăcașul a fost restaurat în timpul domnitorului Constantin Brâncoveanu, moment în care i-a fost înălțată turla și i-a fost modificat un pridvor în stil brâncovenesc.

mrea_polovragi_2.jpg

Biserica mănăstirii, ce poartă Hramul „Adormirea Maicii Domnului” este ridicată în stil bizantin. În interiorul acesteia se află o capodoperă a sculpturii românești în lemn: catapeteasma lucrată din lemn de tei.

2. Schitul Iezer

Iezer este unul dintre cele mai izolate schituri ale României, fiind situat la nord de satul Cheia, în apropierea stațiunii Băile Olănești. Primii ctitori ai lăcașului au fost Radu cel Mare și fiul său, Mircea cel Bătrân.

schitul_iezer.png

Schitul a fost afectat de trecerea timpului, dar a fost refăcut în anul 1559. Din acel moment, Iezer a devenit căminul a peste 300 de călugări. Biserica de astăzi a fost ridicată de episcopul Ilarion și schimonahul Antonie, la începutul secolului al XVIII. Acum, la schit, viețuiește o obște de măicuțe. Acestea se îngrijesc exemplar de toate corpurile schitului și de grădină.

3. Mănăstirea Tismana

Este localizată la aproximativ 30 de kilometri de orașul Târgu Jiu. Măreția este cuvântul de bază ce descrie Mănăstirea Tismana. Marii noștri scriitori au învăluit-o în epitete care mai de care mai deosebite. Grigore Alexandrescu a numit-o „cea mai veche și mai măreața dintre mănăstirile de peste Olt”, George Coșbuc a socotit-o un „măreț cuib al Basarabilor”, în timp ce pentru Alexandru Vlaxuță a văzut-o ca fiind „o lume de închipuiri, de basme”. 

manastirea_tismana.jpg

Mândrul lăcaș a fost ctitorit în secolul al XIV-lea, cu sprijinul domnitorilor Radu I, Dan I și Mircea cel Bătrân. Mănăstirea se află pe un vârf de stâncă, în apropierea unei cascade înaltă de 40 de metri. 

Mănăstirea Tismana este menționată și în cartea celebrului călător, diaconul Paul de Alep, care a vizitat mănăstirea în iulie 1657: „…într-adevăr, ea nu mai are seamăn nici în această ţară, nici în alta, prin frumuseţea locului şi a aşezării, prin mulţimea apelor sale şi întărirea pe care o are, ajutată şi de ocrotirea zidurilor sale înconjurătoare”. 

4. Mănăstirea Lainici

Lăcașul se află la 32 de kilometri de Târgu Jiu și la 25 de kilometri de Petroșani, pe Defileul Jiului și este una dintre cele mai mari mănăstiri de călugări din România.

manastirea_lainici.jpg

Schitul ridicat aici a fost distrus în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, din ordinul împărătesei Mariei Tereza. Schitul a fost distrus deşi nu se afla pe teritoriul austro-ungar, fiind la câţiva kilometri de graniţă. Schitul a fost refăcut la începutul secolului al XIX-lea de un grup de boieri olteni.


5. Mănăstirea Cozia

Este o ctitorie a lui Mircea cel Bătrân, ridicată pe malul râului Olt în secolul al XIV-lea. Unele picturi datează tocmai de la finalul acelui secol. Ansamblul Cozia este considerat monument istoric şi a beneficiat de mai multe renovări de-a lungul timpului. Ultima s-a produs chiar în perioada comunistă, între 1958 şi 1959, la intervenţia patriarhului de atunci, Justinian Marina.

manastirea-cozia-treime.jpg

O perioadă neplăcută din istoria mânăstirii este cea dintre 1879 şi 1893, când autorităţile au transformat-o în puşcărie, decizia blamată de Mihai Eminescu într-un articol cu ton extrem de acid publicat în ziarul Timpul. 

6. Mănăstirea dintr-un Lemn

Aflată la circa 25 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, mănăstirea a fost ridicată în secolul XVI, din lemnul obţinut de la un singur stejar. Bisericuţa din lemn este lucrată din bârne groase, încheiate în coadă de rândunică.

manastirea-dintr-un-lemn-4.jpg
Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Frumoasele manastiri ale Olteniei! Lacasurile in care te simti mai aproape de Dumnezeu | ROL.ro