Dumnezeu a pedepsit până şi cu lepră. Deci lepra şi orice lepră, urmărite la obârşiile ei, arată că păcatul sufletului atrage după sine pedeapsa trupului, dar îi aduce sufletului smerenia, sănătatea minţii.
Cuviosul Paisie Aghioritul, un sfânt
contemporan (1924-1994) care s-a născut într-o familie săracă și
cu mulți copii, ne vorbește despre păcatul
înfricoșător al avortului:
Cuvânt ziditor de suflet al părintelui Calistrat Chifan, despre asumarea până la capăt a vieții de familie, pentru o educație sănătoasă a copiilor și cunună de biruință de la Dumnezeu.
O hotărâre de guvern totalitară a transformat populația României într-un cobai. Împotriva oricărei logici și rațiuni, împotriva științei și a evidenței statisticilor medicale, suntem cu toții obligați să ne iodăm zi de zi, chiar și dacă organismul nostru nu are nevoie de un surplus de iod. Consecințele negative nu au întârziat să apară. Cu toate acestea, deși prof. univ. dr. Pavel Chirilă a adus public probe prin care a pus în evidență modul în care surplusul de iod a afectat sănătatea românilor. În același stil totalitar și absurd, în loc să ia în seamă avertismentul unui specialist reputat, guvernul român a dispus ulterior DUBLAREA cantității de iod din sare!!!
Neîncredere, temeri, gelozie… am
putea spune că lucrurile acestea nu se întâmplă în relaţia
noastră. „Noi ne înţelegem prea bine şi avem încredere unul în
altul, iar în aceste condiţii gelozia nu îşi are locul.” Chiar
şi în familiile cele mai echilibrate şi mai armonioase intervin
momente în care unul dintre soţi are temeri, mai mult sau mai puţin
justificate, în legătură cu fidelitatea celuilalt și cu locul pe
care îl ocupă printre priorităţile acestuia.
Marturisesc batranii de pe valea Bistritei ca prin anii 1934-1935, in satul Izvorul Muntelui, Ceahlau, s-a petrecut un fapt cu totul neobisnuit. O fata din sat, ca de 20 de ani, necasatorita, pastea oile pe munte. Iar din lucrarea vrajmasului, un taran a cazut cu dansa in pacat. Fiindu-i rusine sa n-o afle parintii si-a ucis mai inainte de vreme pruncul.
Praznicul Înălțării Sfintei Cruci ne prilejuiește abordarea unei probleme des întâlnite. Cuvântului „Cruce” îi acordăm, de obicei, multiple semnificații.
Dupa traditia Bisericii mortii nu se dezgroapa niciodata, pana la judecata cea de apoi.
Deşi conflictul s-a mutat oficial în Irak, acolo unde Statul Islamic a cucerit Mosulul – oraşul creştinilor, nici în Siria situaţia nu a fost stabilizată. Chiar dacă bisericile creştine şi-au mutat reședințele în Liban sau într-una dintre ţările europene, mai sunt destui creştini în ţara Sfântului Ioan Gură de Aur şi a Sfântului Efrem Sirul.
Din vechime numele aveau o însemnătate deosebită pentru comunicarea și înțelegerea dintre oameni, dat fiind faptul că ele jucau rolul acelor elemente prin care se făcea cunoscută declarația persoanelor, animalelor și a obiectelor.
După scrierile bisericești, Sfântul Apostol Simon Zilotul a fost mirele de la nunta din Cana Gaileii, unde Domnul a săvârşit prima Sa minune (In 2, 1-11).
„Rugaţi-vă neîncetat”, spune Sfântul Apostoi Pavel (I Tesaloniceni 5, 17). O casă este binecuvântată când lucrul de zi cu zi este dus la împlinire cu rugăciune.
Se spune ca numele influenteaza destinul unei persoane si este bine ca atunci cand isi boteaza copiii parintii sa tina cont de cel putin un aspect: semnificatia acestuia.
Căsătoria între ortodocși și neortodocși nu poate fi binecuvântată, dar poate fi oficiată în anumite condiții, a stabilit Marele Sinod la care a participat şi Patriarhul Daniel. Căsătoria dintre ortodocși și ne-creștini este absolut interzisă, potrivit aceleiași acrive canonice.
În tradiţia românească, sărbătoarea Sfinţilor Apostoli este cunoscută sub numele de Sânpetru de vară; aceasta marchează miezul verii agrare şi începutul secerişului.
E oribil ce i s-a putut intampla unei femei din Marea Britanie in varsta de 40 de ani! Sarah Pierce cheltuise in jur de 4200 de lire sterline pentru tratamente de fertilitate. Cand in sfarsit minunea s-a intamplat, femeia a fost in culmea fericirii sa afle ca asteapta gemeni.
O situaţie obişnuită: o mamă însărcinată căreia i se spune că bebeluşul său nu este viabil refuză să cedeze la ceea ce ea considera presiune din partea medicilor pentru a avorta.
Tragedie într-o familie de tineri din Constanţa, care locuieşte de aproape un an de zile în Anglia. Băieţelul lor de şapte ani a murit săptămâna trecută, în urma unui accident rutier, petrecut pe autostrada M57 din Marea Britanie.
Rugăciune pentru înţelegere şi dragoste între soţi, către Sfântul binecredincios cneaz Petru, în călugărie David, şi către Sfânta cneaghină Fevronia, în călugărie Eufrosinia, făcătorii de minuni din Murom.
In Roman trăia o familie binecuvântată. Părintii se întelegeau bine, copiii cresteau în frica lui Dumnezeu. Mai târziu, femeia simtindu-se însărcinată, a început a slăbi în cugetul ei si a zis:
În una din nenumăratele sale predici, părintele Calistrat Chifan îi răspunde unui tânăr care vrea să se cunune cu o fată de altă religie și nu știe dacă are voie.
Iubit de credincioşi, dar detestat în aceeaşi măsură de autorităţile comuniste şi condamnat chiar la închisoare pe viaţă, părintele Ilarion Argatu a fost unul dintre cei mai importanţi duhovnici ai Ortodoxiei.
Patriarhul Daniel a dat câteva sfaturi părinţilor cu ocazia Duminicii Părinților și a Copiilor, care se va celebra pe cinci iunie. Liderul spiritual a vorbit şi despre cum trebuie să ne creştem copiii în aşa fel încât aceştia să îşi împlinească vocaţia lor.
Adesea, pregătirea pentru nuntă este o pregătire pur materială, pur omenească; după ce s-au stabilit datele financiare cu privire la susținerea și desfășurarea nunții, în grabă se stabilește și ora săvârșirii slujbei Cununiei.
După ce medicii le-au spus că bebelușul lor nu va fi sănătos, Dumnezeu a făcut o minune!
Zeci de membri şi voluntari ai Coaliţiei pentru Familie au depus ieri, 23 mai, la Senatul României, aproape 15.000 de dosare cu cele 3 milioane de semnături ale cetăţenilor români care susţin iniţiativa cetăţenească a Coaliţiei pentru Familie privind revizuirea Constituţiei României în scopul definirii căsătoriei ca uniune liber consimţită „între un bărbat şi o femeie” şi înlocuirea termenului actual „soţi”.
Cum ni se cuvine nouă, creştinilor, care purtăm numele unor sfinţi din calendar, să prăznuim ziua numelui?
”Binecuvântarea părinţilor întăreşte casele fiilor, iar blestemul maicii zdruncină şi temeliile” – se cântă la nuntă, în biserică.
Părintele Nicolae Tănase are câteva sfaturi importante pentru tinerii care vor să se căsătorească și este bine ca toți să țină cont de ele.
Icoana Mântuitorului nu trebuie să lipsească din casă, pentru că El este cel căruia ne adresăm în toate rugăciunile noastre.
Un manifest neobişnuit împotriva avortului a fost publicat de un bărbat, care a trecut printr-un asemenea eveniment neplacut, alături de partenera sa de viaţă. Mesajul, deosebit de profund, a atras atenţia internauţilor, pentru sensibilitatea şi modul real în care a prezentat o problemă extrem de controversată.
Din ce în ce mai mulți tineri din ziua de astăzi renunță la căsătoria întemeiată în fața Lui Dumnezeu de la cea mai mică problemă apărută.
Adesea mulţi creştini acceptă foarte uşor rugămintea de a fi naş sau naşă de botez. Dar oare la fel de mulţi sunt şi acei care au meditat şi la responsabilităţile pe care o implică această datorie, şi pe care o vor purta pe tot parcursul vieţii?
In afara de cerintele fizice, omul are in plus necesitati si datorii superioare, sufletesti, si deci are nevoie in casnicie si de binecuvantarea lui Dumnezeu, adica de cununia religioasa.
În zilele noastre multe cupluri aleg pentru cununia lor două perechi de naşi. Această modă este criticată serios de către vechile pravile bisericeşti. Potrivit acestora, faptul constituie un mare păcat.
Atmosfera din casă afectează viaţa membrilor familiei. În casă trebuie să fie ordine, dar nu să strălucească de curăţenie, ci să te simţi comod.
O tânără s-a mărturisit, dar starea de păcat în care se afla l-a făcut pe duhovnic s-o oprească de la Sfânta Împărtăşanie.
Copiii care mor nebotezaţi, din motive independente de voinţa părinţilor sau a preoţilor, se pot considera părtaşi la botezul dorinţei, ca şi drepţii Vechiului Testament, sau prin analogie cu vindecările făcute de Iisus Hristos la rugăciunile părinţilor sau ale prietenilor.
Despre Rugăciunea inimii s-a vorbit foarte mult în istoria Bisericii și este cunoscut faptul că este una dintre cele mai puternici rugi către Iisus Hristos.
Subiectul legat de căsătorie și divorț este unul foarte discutat astăzi și mulți oameni se întreabă dacă e bine ce fac din punct de vedere al principiilor biblice.
Atât creștinii, cât și evreii și musulmanii, folosesc termenul ”Amin” fie la începutul, fie de cele mai multe ori la finalul rugăciunii.
Părinții ne-au dat viață, iar noi trebuie să le fim toată viața recunoscători pentru asta. Nu trebuie să ne întoarcem împotriva lor indiferent de situație.
De-a lungul timpului, locuința noastră strânge energii negative care sunt cauza unui mediu încordat și tensionat în casă.
Numele fiecăruia reprezintă modul nostru de a fi unici şi cunoscuţi în faţa Domnului. Biserica cheamă pe om după numele cunoscut de Dumnezeu, adică cel primit prin Botez.
Psaltirea este o carte a Vechiului Testament care cuprinde rugăciunile atribuite regelui David, scrise sub inspirația Duhului Sfânt, în forma unor psalmi, adică stihuri în versuri fără rimă, la origine cântate la harpă. Dar când poate credinciosul de rând și cum poate citi Psalmii?
Dumnezeu ne învață că ceea ce leagă El, noi nu putem dezlega. Acest principiu se referă ți la căsătorie: ”Ceea ce Dumnezeu a unit, omul sa nu desparta ” ( Matei 19, 6 ).
Avortul este printre cele mai grave păcate pe care le poate face omul, unul chiar mai mare decât crima. Iată povestea unei femei care a înțeles că lepădarea copilului ei nenăscut nu este o soluție:
Sunt persoane care cred că nu sunt capabile să iubească și nici să fie iubite. Aici apare neîncrederea de sine și pierderea speranței că vor găsi la un moment dat pe cineva cu care să-și împartă viața. Iată de ce se întâmplă asta:
Părintele Arsenie Papacioc este considerat unul din cei mai importanți duhovnici ai Ortodoxiei. Acesta vorbește despre păcatul avortului, gravitatea acestuia și sfaturi femeilor ce au făcut această greșeală.
Potrivit Părintelui Arsenie Boca, sunt oprite de la căsătorie următoarele categorii de oameni:
Să ştiţi că blestemul părinţilor se prinde foarte uşor. Încă şi supărarea lor. Chiar dacă nu l-ar blestema părinţii pe copil, ci numai s-ar înverşuna împotriva lui, copilul nu va vedea zile senine, ci viaţa lui va fi numai un chin. Se va chinui mult în viaţa aceasta.
Desfrânarea și preadesfrânarea reprezintă întinarea inimilor omenești de poftele trupești.
Împartasania este Sfânta Taina în care creștinii evlavioși, se împărtașesc, în chipul pâinii și a vinului, cu însuși Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos.
Părintele Teofil Părăian ne spune ce trebuie să facem pentru desfacerea cununiilor.
Pierderea unei persoane importante din viața ta îți provoacă cea mai mare suferință pe care o ființă umană o poate simți de-a lungul vieții sale.
Persoana nașului este sfințită, stabilește legături de înrudire duhovnicească cu cel pe care-l primește și cu familia lui. Și datorită naturii slujirii sale, se impune să fie o persoană de încredere și încuviințată de Biserică. Nașul trebuie să-și regăsească rolul său, adică să devină pentru cel primit din botez „garant în Hristos, capabil de a păzi cele ale Credinței și ale viețuirii creștine”.
Un element important al postului în viaţa de familie este înfrânarea trupească a soţilor.
Dacă se va ridica asupra unui credincios o învinuire de desfrânare, sau de adulter, sau de altă faptă oprită, și se va dovedi, să nu se promoveze în cler. (Canonul 61 apostolic).
Părinţii sunt datori să fie foarte atenţi la felul în care se adresează copiilor lor. Ei trebuie să-i binecuvânteze, nu să-i blesteme sau să-i certe, căci fiecare om care binecuvântează răspândeşte binele, iar fiecare om ce blestemă răspândeşte răul.
Se știe că oamenii se căsătoresc din trei motive: să înmultească neamul omenesc, să se ajute reciproc, să stârpeascâ patimile desfrânării.
„Mamă eşti din momentul în care Dumnezeu a pus viaţa în pântecul tău, nu când naşti.”, spune Raluca, o femeie care a ales să renunțe la primul ei copil din cauza presiunilor celor din jur. Această decizie i-a marcat întreaga viață, iar acum a ales să povestească durerea prin care a trecut, pentru a trage un semnal de alarmă împotriva AVORTULUI!
Miercuri, 23 martie, de la ora 11.00, la Hotel Siqua (Calea Plevenei, nr. 59A), Asociația Studenți pentru viață va susține o conferință de presă despre Luna pentru viață 1-31 martie și Marșul pentru viață 2016 „Pentru viață, pentru femeie, pentru familie”.
În zilele noastre, există obiceiul să ne botezăm copiii cu nume care să se deosebească de cele clasice sau cu ale unor actori sau cântăreţi străini. Un lucru este clar: numele sfinţilor nu mai sunt de actualitate.
Un lucru recomandat de a fi făcut mai ales în post: sfeştania (sfințirea casei). Vom clarifica ce este sfeştania, când trebuie ea făcută, care sunt beneficiile săvârşirii ei şi cum trebuie să ne pregătim pentru această slujbă.
Există obiceiul ca o familie de creștini să își aleagă un sfânt ocrotitor al casei. Nu există un sfânt „prestabilit”, prin urmare, nu aveți cum să știți ce sfânt vă ocrotește casa dacă nu ați ales un ocrotitor.
Presa britanică aduce în atenție povestea lui Jack, nou născutul care a sfidat un act criminal precum avortul, și s-a născut sănătos.
Lăsata Secului de brânză, sărbătorită duminică, 13 martie, cu o zi înainte de intrarea în Postul Mare, reînvie tradiţiile populare păstrate cu sfinţenie de-a lungul timpului.
Întrebare: Părinte Petru, vă rog să explicaţi de ce unii preoţi din Moldova nu vor să boteze cu nume precum Mihaela, Florin, Ovidiu, Lilia ş.a.? Este adevărat că persoanele care nu primesc nume de Sfinţi nu au Înger Păzitor şi dacă au nume necreştineşti trebuie să şi le schimbe pentru a fi pomeniţi la slujbă?
Părinții și bunicii ne-au învățat regulile bisericești de care nu trebuie să ne lepădăm cand pășim intr-un sfant locas. Dar de ce femeile isi acopera capul intotdeauna si barbatii nu?
Am să vă spun povestea unei prietene, pentru că eu consider că e o lecţie pentru multe femei, deşi e cutremurătoare şi pare ireală. O cheamă Ionela. E şi ea la muncă în Germania, în acelaşi oraş cu mine – Viersen. De loc, e din Mureş. Ea are deja ani buni de experienţă aici…
Credincioșii ortodocși, dar nu numai, au posibilitatea ca timp de 2 zile, 13-15 mai, să se închine uneia dintre cele mai importante relicve ale creștinismului, care este păstrată cu sfințenie de călugărițele de la Mănăstirea Kato Xenia, din Volos Grecia – ”Brâul Maicii Domnului”.
Sfârşitul lumii este inevitabil, consideră FILOTHEI ZERVAKOS, părintele care a trăit între ani 1884-1980. Motivul pentru care lumea se va sfârşi sunt oamenii, mai exact păcatele lor. Părintele spunea, în anii 80, că nici în Sodoma şi Gomora oamenii nu erau atât de desfrânaţi, cum sunt în zilele noastre.
Marleen Goldstein a lucrat ca asistentă într-un spital în care se făceau avorturi, iar după 30 de ani a avut curajul să povestească anumite momente pe care le-a trăit.
Pe un renumit medic chirurg l-a vizitat o tânără doamnă ca să-i solicite ajutorul medical. Era soţie de medic, avea doi copii, de cinci şi trei ani, şi era însărcinată în luna a patra. Soţul ei fusese mobilizat şi se afla pe Frontul de Răsărit. Doamna avea dureri la sânul stâng şi sub braţul stâng depistase o mică umflătură tare. Medicul, după ce a ascultat-o, a început s-o examineze.
Unele femei nu-și mai revin niciodată în urma avortului. Vă rugăm să distribuiți această mărturie pe toate rețelele de socializare!
Dacă în căminul tău toate merg prost, în tradiţia ortodoxă există o rugăciune specială care, în timp, a adus bucurii nesperate.
Dacă din casa ta lipsește pacea, dacă nu îți găsești liniște, iar sporul și bunăstarea nu poposesc în căminul tău, această puternică rugăciune te va ajuta!
Dacă treci printr-o perioadă mai grea și toate lucrurile merg prost în căminul tău, există un ritual în tradiția ortodoxă care, în timp, îți aduce bucurii nesperate.
Sfântul Ardealului a oferit lumii numeroase învățături, pe care orice credincios ar trebui să le respecte dacă vrea să aibă parte de bine. Părintele Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX.
Părintele Arsenie Boca explică de ce unii copii sunt obraznici şi încăpăţânaţi.
Părintele Arsenie Papacioc, unul din marii duhovnici ai României, a explicat în timpul vieții, într-un interviu, care este simbolul verighetei, simbol necunoscut multor oameni.