Există femei cărora să le fie INTERZISĂ participarea la SLUJBA de ÎNVIERE?

Facebook
Există femei cărora să le fie INTERZISĂ participarea la SLUJBA de ÎNVIERE?

Circulă în mediul virtual diverse articole care afirmă că femeile care se află în perioada necurată a lunii nu au voie să participe la Slujba de Înviere.

Este total eronat! Noi am aflat adevărul de la unul dintre călugării Sfântului Munte Athos. Citiți cu atenție:

Într-adevăr există canon (canoane) ale Sf. Părinți care opresc femeile la ciclu și femeile lăuze de a intra în biserică, însă aceste canoane au fost date din motive igienice (ajungându-se în trecut până la murdărirea bisericii). Datorită faptului că astăzi problemele personale de igienă a femeilor sunt rezolvate, aceste canoane s-au revocat: Femeia la ciclu și cea lăuză poate să intre în biserică, să ia anafură, să sărute icoane, să ia aghiazmă. Singurul lucru oprit este Sf. Împărtășanie și asta nu pentru că femeia ar fi necurată – să nu fie! – este vorba de un fenomen natural, ci datorită faptului că este vorba de o hemoragie, o scurgere de sânge care se sfințește prin Sf. Împărtășanie. Mai general spus, toți cei care au hemoragii previzibile după Sf. Împărtășanie datorită rănilor, operațiilor, luării de sânge etc. nu se pot împărtăși.
 
De asemenea, se invoca si textul de la Levitic 12, 2, unde se spune ca lauza este necurata ca la menstruatie "cum e necurata in zilele regulei ei". Dar necuratia in Vechiul Testament nu era limitata doar la femeile aflate in aceasta perioada. Sa nu uitam ca in Vechiul Testament se vorbea si de animale curate si animale necurate. Ori daca Petru este indemnat de Dumnezeu sa manance din animalele pe care el le considera "spurcate" (Fapte 10;10-16) si i se descopera ca poruncile din Vechiul Testament nu mai trebuie tinute in Testamentul cel Nou (Fapte 15;7-11).
 
Necuratia acum vine din inima, dupa cum ne descopera Mantuitorul: "Iar cele ce ies din gura pornesc din inima si acelea spurca pe om. Ca din inima ies: ganduri rele, ucideri, adultere, desfranari, furtisaguri, marturii mincinoase, hule. Acestea sunt cele care spurca pe om..." (Matei 15,11; 17-20).
 
Însuși Sf. Atanasie cel Mare spune în primul (!) său canon:
 
…se poate că şi doctorii, ca măcar de la cei din afară să se ruşineze, în privinţa aceasta vor răspunde că celui ce trăieşte i s-au dat oarecari ieşiri indispensabile spre a elimina prisosinţa scurgerilor care hrănesc fiecare mădular din noi, precum cele de prisos ale capului sunt perii, şi mucoasele cele ce se elimină din cap, şi ale pântecelui ce se leapădă; deci cele de prisos ale canalelor de sămânţă este aceea. Aşadar, ce fel de păcat este în faţa lui Dumnezeu, o bătrânule prea iubitor de Dumnezeu, când însuşi Stăpânul cel ce a plăsmuit vietatea a voit şi a făcut aceste mădulare, ca să aibă acest fel de ieşiri?… (Canonul 1 al Sf. Atanasie cel Mare (+373))
 
Cele scrise mai sus sunt poziția părinților din Sf. Munte Athos precum și a Patriarhiei Ecumenice. Canoanele ascetice (nu cele dogmatice) evoluează în timp iar Biserica (consensul părinților) este singura autoritate în măsură să aprobe validitatea și măsura în care aceste canoane sunt valide.Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Există femei cărora să le fie INTERZISĂ participarea la SLUJBA de ÎNVIERE? | ROL.ro