Duminica Înfricoșătoarei Judecăți: Ce NU ai voie să faci azi

Facebook
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți: Ce NU ai voie să faci azi

Astăzi este o zi importantă pentru creștinii ortodocși: Duminica Înfricoșătoarei Judecăți (a lăsatului de sec de carne), dar și sărbătorirea Sfinților 42 de Mucenici din Amoreea.


Duminica Înfricoșatei Judecăți deschide o săptămână pregătitoare pentru începutul Postului Mare.

În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, pe 6 martie, creștinii lasă sec de carne, începând pregătirea pentru intrarea în cele 48 de zile de post ce preced Învierea Domnului.

Termenul de Lăsatul secului provine din latină şi înseamnă „a lăsa cele lumeşti“, în sensul de a ne opri de la păcate sau fapte rele, deoarece, după Lăsatul secului, se intră în Postul Sfintelor Paşti (anul acesta postul începe luni, 14 martie).

Între duminica aceasta și urmatoarea, a Duminicii izgonirii lui Adam din rai este condensata intreaga istorie a mantuirii neamului omenesc. Dupa aceea, pe parcursul Postului Mare, timpul acesta al istoriei sa fie cumva rastignit pentru a fi indumnezeit, scrie Crestinortodox.ro.

"Duminica aceasta ne ajuta sa gandim ca toti vom muri si ca toti vom ajunge la un moment dat sa fim judecati de Dumnezeu, si avem sansa in timpul Postului Mare, prin pocainta, sa dobandim un raspuns bun la aceasta judecata", spun preotii, potrivit realitatea.net.

A treia Evanghelie care ne pregateste pentru intrarea in Sfantul si Marele Post, este cea de astazi, a Judecatii de Apoi. Singur numele acesta este foarte infricosator.

De ce s-a randuit Evanghelia infricosatei judecati tocmai inainte de intrarea in post?

Pentru ca, "auzind noi de faptele bune ale celor de-a dreapta si de puterea covarsitoare a milosteniei, sa urmam celor drepti pe calea milei, iar pe de alta parte, auzind de osanda celor rai si zgarciti de la stanga, sa fugim de pacatele lor, ca sa nu mostenim vapaia focului de veci. Si aceasta aleasa pregatire pentru judecata se face mai bine ca oricand in vremea Postului Mare", spune Ioanichie Balan in predica sa la aceasta zi importanta.

Doua sunt judecatile la care va sta fiecare suflet omenesc: una particulara, cand moare omul, si alta generala, la sfarsitul veacurilor. Doua sunt si venirile lui Hristos in lume: una ca Mantuitor smerit, cand a luat trup de om, a patimit, a murit pentru noi (Luca 2, 11), si a doua ca Judecator drept, cand va veni pe norii cerului cu putere si slava multa sa judece tot neamul omenesc.

De azi începe Săptămâna Înfricoșătoarei Judecăți, care este o pregătire pentru intrarea în Postul mare al Paștelor. 

"Deja s-a apropiat intrarea in post. Imputinarea indestularii trebuintelor trupesti a fost randuita anume spre a face mai mult pentru lucrarile duhului. Deci pregatiti-va! Iar de ceea ce obisnuieste sa strice saptamana care va sta inainte, de relele obiceiuri ale lumii, feriti-va pe cat va lasa situatia voastra lumeasca si neputintele caracterelor voastre, ca sa purcedem pregatiti indeajuns la alergarea postului si pregatirii pentru Sfanta impartasanie, sa ne statornicim intru curatie si sa ne intarim putinta de a ne infatisa pregatiti si infricosatului scaun al Judecatorului tuturor – Dumnezeu", din cuvintele Sfantului Teofan Zavoratul.


Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Duminica Înfricoșătoarei Judecăți: Ce NU ai voie să faci azi | ROL.ro