Descoperirea cutremuratoare facuta de calugari: Ce s-a intamplat la Manastirea Neamt

Facebook
Descoperirea cutremuratoare facuta de calugari: Ce s-a intamplat la Manastirea Neamt

In urma cu trei decenii, pe 24 mai 1986, monahii si pelerinii aflati la Manastirea Neamt au constatat ca aleea pietruita din curtea lacasului s-a bombat inexplicabil. In urma sapaturilor din zilele urmatoare, s-au descoperit oseminte umane, iar de atunci se vorbeste despre „Sfantul Necunoscut“.

„S-a facut o , o ridicatura de aproximativ 50 de centimetri; partea de la mijlocul acestei ridicaturi avea 10 centimetri, fiind vizibila si incomoda la mers“, arata ieromonah Ambrosie Ghinescu, staretul schitului Pocrov, potrivit adevarul.ro.
 
A doua zi, ridicatura din pavaj a fost remarcata de mai multa lume care venise la slujba de duminica de la manastire. Prima ipoteza a monahilor a fost ca ridicatura ar fi fost efectul unei infiltrari de apa de la vreo teava sparta sau de la o coloana de olane din vechea canalizare a manastirii.

„Arhimandritul Efrem Chiscariu, staretul Manastirii Neamt, vorbind cu parintii din sobor, a dispus ca luni, 26 mai, sa se sape si sa se remedieze eventuala stricaciune a tevii“, mai spune Ambrosie Ghinescu.

Asa s-a si intamplat, iar luni, pe 26 mai 1986, s-au desfacut pietrele si placa de beton, sapandu-se in pamant circa 50 de centimetri, insa nu erau urme ale unei infiltrari de apa. Parintele Anania Ulian, cel care supraveghea lucrarea, a decis ca sapaturile sa fie lasate neatinse peste noapte si a doua zi sa se mai sape inca o jumatate de metru. In cazul in care nu se gasea nimic, groapa trebuia acoperita.
 
Parintele Vasian Isachi a continuat sa sape marti inca 50 de centimetri, iar la un moment dat a dat peste picioarele unui schelet uman.
 
„S-a mers cu grija pe urma osemintelor, ajungandu-se la recuperarea integrala, pana la craniu, care era in stare buna de conservare. Insa nu s-a gasit nimic in legatura cu numele persoanei si nici cu timpul inhumarii. Osemintele s-au strans cu grija si s-au pus intr-o ladita, iar in groapa s-au pus lumanari aprinse, in semn de cinstire“
 
Descoperirea a ajuns repede la urechile lui Teoctist, in acea perioada  Mitropolit al Moldovei, care se afla chiar la Seminarul Teologic de langa Manastirea Neamt. Inaltul ierarh a ajuns repede la locul sapaturilor si a dispus sa se cerceteze mai bine groapa, pentru gasirea unor indicii.
 Oamenii din zona au auzit de descoperire si au venit repede sa se inchine, insa la fel de repede a ajuns vestea si la urechile mai marilor care conduceau judetul.
 
„ s-au alarmat si au ordonat sa dispara orice urma, pentru ca se face valva pentru ceva „lipsit de importanta”.  Imediat s-a acoperit groapa si s-au pus pietrele la loc. Eclesiarhul manastirii insa si-a asumat riscul ascunderii moastelor la loc de taina, in tezaurul bisericii mari, chiar daca unii il “, povesteste ieromonahul Ambrosie Ghinescu.
 
Osemintele au fost ascunse in manastire, iar dupa caderea regimului comunist, au fost asezate intr-o racla in Biserica Inaltarea Domnului de la Manastirea Neamt.
 
Timp de patru ani, pana in 1990, ramasitele au fost ascunse intr-un sac, sub masa altarului din biserica, de teama sa nu fie confiscate de oamenii regimului. De acest lucru nu stia decat un singur om, parintele Anania Ulian, dupa cum povesteste parintele doctor Florin Tuscanu, martor la descoperirea din mai 1986. Preotul era in acea vreme in anul V la Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt si a participat si la sapaturi.

In lipsa unor indicii certe despre identitatea persoanei ale carei ramasite au fost gasite in 1986 la Manastirea Neamt, monahii spun ca, cel probabil mormantul a facut parte dintr-un cimitir anterior bisericii ridicate in anul 1497 de Stefan cel Mare.
Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Descoperirea cutremuratoare facuta de calugari: Ce s-a intamplat la Manastirea Neamt | ROL.ro