Delicii de POST direct de la Mânăstirea Valea Neagră

Facebook
Delicii de POST direct de la Mânăstirea Valea Neagră

Mânăstirea Valea Neagră este situată în județul Vrancea și este cunoscută mai ales pentru găzduirea icoanei făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, adusă în secolul al XVII-lea de la Kiev de către Sfântul Vasile de la Poiana Mărului.

Biserica este deosebită, prin atmosfera sa luminoasă, cu ferestre mari și lemnul vechi. În decursul istoriei sale, mănăstirea a avut mai multe funcţii, pe lângă cea de loc de rugăciune şi pelerinaj servind şi ca şcoală pentru laici. Ansamblul mănăstiresc se compune din biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului" şi turnul clopotniţă.

Aici sora Elena a dezvăluit cu blândețe și amabilitate pentru cititorii noștri câteva rețete de post delicioase.  Aveți aici un tip de mâncare pentru felul întâi, felul doi, dar și un desert delicios.Ciorbă de dovlecei și vinete

Ingrediente: 4 litri de apă, 3 cepe, 4 morcovi, ½ rădăcină de ţelină, 1 rădăcină de pătrunjel sau păstârnac, 1 ardei roşu, 2 dovlecei mici, 2 vinete, 1 cartof de mărime medie, se acreşte cu borş de mălai şi tărâţe sau bulion de zarzăre, 1 legătură de pătrunjel, sare după gust.

Preparare: Pe tot parcursul preparării se rosteşte rugăciunea inimii sau „Tatăl nostru” şi se începe aşa: se curăţă şi toacă mărunt ceapa, morcovii, ţelina, rădăcina de pătrunjel (păstârnac) şi ardeiul roşu şi se călesc în puţin ulei de măsline pe fundul oalei, la foc domol, până ce ceapa capătă o anume transparenţă. Apoi se adaugă apa şi cartoful tăiat în cuburi şi se lasă să fiarbă la foc mediu. Se curăţă de coajă vinetele şi dovleceii şi apoi se toacă tot în cuburi de mărime potrivită, iar spre final, când au fiert suficient primele legume puse, se adaugă şi dovleceii împreună cu vinetele. Se mai lasă pe foc până când sunt gata, apoi se acreşte şi sărează după gust. După ce s‑a oprit focul, se toacă mărunt pătrunjelul, se presară peste ciorbă şi se amestecă. Este foarte uşoară, gustoasă şi răcoritoare.

Timp de preparare: 45-50 minute.Mâncare de cartofi

Ingrediente: 2‑3 litri de apă caldă, 1 kg de cartofi, 4 cepe, 2 morcovi, 2 roşii de grădină, 1 ardei roşu, 1 legătură de pătrunjel, 1‑2 linguri pastă de tomate, 2‑3 foi de dafin, piper, sare după gust.

Preparare: În timp ce rostim rugăciuni, curăţăm şi tocăm ceapa mărunt, morcovii după ce i‑am curăţat îi dăm prin răzătoarea mică. Apoi spălăm şi tocăm mărunt ardeiul roşu şi roşiile. Toate acestea împreună cu ceapa şi morcovii le punem la călit în puţin ulei de măsline, la foc domol, iar apoi, după ce acestea s‑au călit un pic punem apa caldă peste. Adăugăm şi cartofii, pe care între timp i‑am curăţat, spălat şi tăiat în cuburi cât mai mari, adăugăm şi 1‑2 linguri de pastă de tomate, sare, piper, foile de dafin şi frunzele de la legătura de pătrunjel tocate mărunt. O jumătate din pătrunjel se pune când mâncarea a început să fiarbă, tocmai pentru a avea timp să îşi răspândească aromele în mâncare. Lăsăm să fiarbă la foc mediu până ce s‑au fiert cartofii şi mâncarea este gata. Oprim focul şi presărăm cealaltă jumătate de pătrunjel peste. Se serveşte caldă, iar lângă ea putem servi şi o salată de roşii.

Timp de preparare: aproximativ 50 min.Clătite de post cu dulceaţă de vişine

Ingrediente: 2 litri de apă, 1 cană de zahăr, cca 800 g făină, o ceaşcă de ulei, o jumătate linguriţă de sare, coajă de lămâie rasă, dulceaţă de vişine.

Preparare: Se pune într‑un castron făina amestecată cu zahărul, coaja de lămâie si sarea. Adaugăm apoi apa şi uleiul, amestecând uşor cu telul, având grijă să nu se formeze cocoloaşe. Dacă compoziţia este prea groasă, se mai adaugă puţină apă; dacă e prea subţire, puţină făină. Trebuie să rezulte un aluat de consistenţa smântânii. Clătitele se coc pe ambele părţi, în tigaia unsă cu puţin ulei. Se umplu cu dulceaţă de vişine, se rulează şi se servesc pe un platou, pudrate cu zahăr vanilat.

Timp de preparare: aproximativ 40 min.Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Delicii de POST direct de la Mânăstirea Valea Neagră | ROL.ro