Cuviosul Eftimie cel Mare, cel care izbaveste de boli grele

Facebook
Cuviosul Eftimie cel Mare, cel care izbaveste de boli grele

În fiecare an, pe 20 ianuarie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Cuviosul Eftimie cel Mare.

Acesta a trăit pe vremea împăratului Grațian. Sfântul s-a născut în Melitina, din pântec sterp și neroditor, asemenea Sfântului Ioan Botezătorul, părinții săi fiind extrem de credincioși. El a primit numele de Eftimie, însemnând „bucurie”, deoarece nașterea sa a fost un mare prilej de fericire pentru Pavel și Dionisia, părinții săi.

A avut parte de o bună educație creștină, hirotonit preot a fost numit exarh al mănăstirilor din jurul cetății.

Pentru că dorea o viață de liniște a plecat în cele din urmă la Ierusalim, unde s-a închinat Sfintei Cruci și Sfintei Învieri și la celelalte sfinte locuri. A mers apoi la purtătorii de Dumnezeu părinți, cei de prin pustie, așezându-se în cele din urmă într-o chilie din apropierea Mănăstirii Faran, la câțiva kilometri de Ierusalim. Aici a trăit cinci ani.

După această perioadă, s-a retras pentru liniște în diferite locuri și a întemeiat o mănăstire în pustiul Iudeei, adunându-se în jurul său mulți frați.

Povățuindu-i pe aceștia, Sfântul Eftimie spunea că monahii se cuvine a se osteni trupește, mai ales cei tineri, după cuvântul Apostolului care zice: "... n-am mâncat de la cineva pâine în dar, ci, cu muncă și cu trudă, am lucrat noaptea și ziua, ca să nu împovărăm pe nimeni dintre voi ... Căci și când ne aflam la voi, v-am dat porunca aceasta: dacă cineva nu vrea să lucreze, acela nici să nu mănânce". (II Tesaloniceni 3,8)

A fost un mare apărător al dreptei credințe, împotriva ereziilor lui Nestorie și Eutihie, condamnate de sinoadele ecumenice III (Efes, 431) și IV (Calcedon, 451). A reușit să o aducă din nou la ortodoxie pe împărăteasa Eudochia, care era de partea ereziei monofizite (susținută de Eutihie). 
Cuviosul Eftimie a murit la vârsta de 97 de ani, în timpul împăratului Leon I Tracul (457-474), lăsând în urma sa mulțime de ucenici.

În tradiția populară, Sfântul Eftimie este respectat în special de bărbați, pentru a fi sănătoși. De asemenea, sărbătoarea de astăzi se ține pentru a avea parte de pomi roditori și pentru a fi feriți de arsuri. Totodată, cei care nu vor ține cont de această sărbătoare vor avea parte de boli, friguri și pagubă. 

 Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Cuviosul Eftimie cel Mare, cel care izbaveste de boli grele | ROL.ro