Iti vor fi de mare ajutor! Ce rugaciuni recomanda cei mai iubiti duhovnici romani

Facebook
Iti vor fi de mare ajutor! Ce rugaciuni recomanda cei mai iubiti duhovnici romani

Printre rugăciunile cele mai folositoare nouă, duhovnici renumiţi și iubiți din mănăstirile româneşti au indicat de-a lungul timpului Rugăciunea inimii, Rugăciunea Începătoare sau Rugăciunea Sfintei Treimi.

Părintele Cleopa spunea într-una dintre cuvântările sale că rugăciunea care ne mântuiește și ne ajută cel mai mult este cea de Preamărire a Sfintei Treimi. „Cea dintâi rugăciune, cea mai scurtă şi mai mântuitoare, este aceasta pe care o auziţi mereu în biserică: Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Acesta e prima rugăciune către Sfânta Treime şi cea mai scurtă şi mai dreaptă în conţinutul ei dogmatic, pentru că prin aceste cuvinte slăvim persoanele Sfintei Treimi deopotrivă: întâi pe Tatăl, pricina; al doilea, pe Fiul, Cel născut mai înainte de toţi vecii; al treilea, pe Duhul Sfânt, Care de la Tatăl purcede, fiind de un scaun şi de o fiinţă cu Fiul şi cu Tatăl”, arăta duhovnicul, potrivit revistei Lumea Credinţei. 

Iubitul Părinte îndemna şi spre rostirea neîncetată a rugăciunii începătoare: „Prea Sfântă Treime, miluieşte-ne pe noi”. Părintele Cleopa spunea că rugăciunea nu trebuie să lipsească de pe buzele credincioşilor niciodată. „Să o zicem mereu, acasă şi pe drum: Prea Sfântă Treime, miluieşte-mă pe mine, păcătosul (sau păcătoasa). Şi iaraşi: Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh“. Acestea le poţi zice oricând; si făcând aşa te rogi Prea Sfintei Treimi cu rugăciune dreaptă şi preaputernică”.

Părintele Teofil Pârâian de la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus preciza în cartea „Rugăciunea Pelerin către cer” că mântuirea vine prin rugăciunea inimii. Duhovnicul sublinia însă că dacă rugăciunea „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul” este rostită doar de câteva ori „nu te întâlneşti cu Domnul”, dar dacă imnul este spus mereu „poţi să reuşeşti”.   

papacioc-rugaciune-folos.jpg

Părintele Arsenie Papacioc considera că viaţa fără rugăciune este în zadar. Potrivit monahului, citat de Doxologia,„rugăciunea este viaţa fiecărei creaţii a lui Dumnezeu”. „Dacă această rugăciune nu există, atunci eşti pur şi simplu un bulgăre de pământ, care nu ai nici un fel de faţă, care, de fapt, nu stai decât în calea celorlaţi şi împiedici trecerea”.
Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Iti vor fi de mare ajutor! Ce rugaciuni recomanda cei mai iubiti duhovnici romani | ROL.ro