Arsenie Papacioc, Parintele Cleopa si Arsenie Boca vorbesc despre post

Facebook
Arsenie Papacioc, Parintele Cleopa si Arsenie Boca vorbesc despre post

Marii noștri duhovnici români au îndemnat întotdeauna la abstinența trupească și sufletească.


Mulți români ascultă sfaturile lor și încearcă să ducă o viață curată, fără de păcat. Vă prezentăm mai departe ce spuneau cei trei sfinți părinți: Arsenie Boca, Ilie Cleopa și Arsenie Papacioc despre taina postului.

Sfaturile Părintelui Arsenie Boca


„Postul e vechi și începe odată cu omul. E prima poruncă de stăpânire de sine."

"Postul nu e un regim al stomacului, o chestiune de siluetă, ci e o cale spre mântuire."

"Prin post facem un mic pas catre Dumnezeu, iar El, vazand ravna noastra, face mai multi pasi spre noi."

"Postul și rugăciunea sunt două mijloace prin care curățim firea de patimi.
Toți oamenii care s-au apropiat de Dumnezeu și-au smerit sufletul cu rugăciune și post. Și Iisus a postit 40 de zile, punând postul începatură a vestirii Împărătiei lui Dumnezeu, deși lui nu-i trebuia, nefiind pătimaș."

arsenie-boca-post-iertare.jpg

"Să vedeţi cu de-amănuntul cine nu poate posti. Cei ce n-au vrut să postească niciodată, cei ce au umblat prin locuri necurate, adică prin casele mucărilor (pocăiţilor), jidovilor, a celor ce au căzut de la dragoste şi dreapta credinţă. Cei ce vorbesc desfrânări şi alte păcate şi nu se desfac de ele. Cei ce nu iartă pe aproapele. Cei ce suferă muncile de la duhurile rele şi toţi cei ce suferă de duhul mut şi surd. Dar şi bolnavii sau neputincioşii."

"Cine nu poate ierta nu poate nici posti."

"Cum să postim? Iată şi măsura pe care au văzut-o toţi Sfinţii Părinţi. Lepădarea de carne, grăsimi şi înfrânarea de la săturare. Şi e drept că una este foamea şi alta este pofta: una-i trebuinţă şi alta e patimă, şi patima trebuie ucisă. (...) Vremea postului trebuie să fie şi înfrânare trupească pentru soţi."

Sfaturile Părintelui Cleopa


"(...) Să ştiţi şi aceasta, că postul este de două feluri. Post trupesc, adică înfrânare de la mâncare pe un timp limitat, cu scopul de a ne ruga mai curat lui Dumnezeu şi de a ne stăpâni firea. Al doilea, este postul sufletesc, adică înfrânarea limbii, a ochilor, a auzului de la cele rele; a mâinilor să nu lucreze vreun păcat şi, mai ales, pofte şi tot felul de răutăţi care ies din inimă şi a voinţei ca să nu accepte săvârşirea veunui păcat."

"(...) Iar dacă cineva este bolnav să se înfrâneze de la mâncare după putere, dar să postească de mânie, de tutun, de beţie, de ceartă, de înjurături, de glume, de somn mult, de gânduri şi imaginaţii necurate, de cărţi rele, de păcate urâte trupeşti şi sufleteşti, de furt, de minciună, de judecăţi prin tribunale, de vrăjitorie, de avorturi, de divorţ, de dezbinări între rude şi de tot păcatul. Că mai mare este postul sufletesc de gânduri şi de faptele rele, decât postul trupesc de mâncare. Cine se înfrânează de la toate aceste răutăţi se va putea cu uşurinţă înfrâna şi de la mâncare şi băutură."

cleopa-post.jpg

"(...) Pentru a avea folos de post şi pentru a-l trece cu uşurinţă, trebuie să-l unim cu încă două fapte bune: cu sfânta rugăciune şi cu milostenia."

"(...) Fără iertare nu putem începe postul, nu ne putem ruga şi osteneala ne este fără folos."

Ce spunea Părintele Arsenie Papacioc:


„Cei mai mulți dintre cei cinstiți pun mare preț pentru un post de mâncare... dar asta nu-i destul. ... Adevăratul post este sufletesc: reținerea cu orice chip de la a nu mai judeca, a nu mai vorbi de rău - un lucru atât de grav și care se face atât de usor. Am îndrăznit să afirm că cei mai mulți în iad sunt cei care vorbesc de rău... Biserica îi încadrează la UCIDERE MORALĂ. A desființat un om pe care Hristos l-a restaurat prin sânge..."

"Va să zică Postul este să te antrenezi mereu ca să fii pregătit în ceasul ceasurilor - ziua cea mare a ta - ziua morții. Biserica ne-a dat această posbilitate. Să ne antrenăm în a nu dușmăni, în a iubi.
Am spus: o stare de prezență continuă, nu atât o stare de nevoință. Nu o stare de să nu mai mănânci nimic cu zilele, cu săptămânile. Mănânci potrivit, dar nițel mai reținut, având în vedere scopul principal: viața de mântuire."

papacioc-post.jpg

"Postul e de o mare valoare dacă este ținut sufletește mai cu grijă. SĂ INTRĂM ÎN IUBIREA CREȘTINĂ! Pentru că iubirea este criteriu de Judecată. Nu se poate face nimic fără iubire. Noi suntem obligați să iubim pe frații noștri. Aceea este măsura în care Îl iubim pe Dumnezeu - cea în care îi iubim pe alții. Te înșeli dacă crezi că Îl iubești pe Dumnezeu și dușmănești pe atâția inși. Nu s-a gustat din marea bucurie a iertării.", scrie libertatea.ro.
Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Arsenie Papacioc, Parintele Cleopa si Arsenie Boca vorbesc despre post | ROL.ro