Cuvinte INTERZISE in viziunea parintelui ARSENIE BOCA. Ce sa nu spui niciodată

Facebook
Cuvinte INTERZISE in viziunea parintelui ARSENIE BOCA. Ce sa nu spui niciodată

Părintele Arsenie Boca a lăsat în urma sa o mulțime de învățături care au fost publicate în diferite cărți.


În cartea „Învățături ale părintelui Arsenie Boca”, tipărită cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, aflăm unele învățături care dau răspunsuri la multe dintre întrebările omului de rând.

Una dintre problemele discutate în această carte este reprezentată de „cuvintele interzise”. Din cartea sus menționată aflăm că sunt unele cuvinte pe care ar trebui să le evităm pentru că prin utilizarea lor, oamenii ar putea fi răniți, iar stima lor de sine ar scădea.

"Cuvântul „nebun" este un cuvânt interzis. Cine zice fratelui său „nebunule" se pedepseşte cu matca focului. De ce? Fiindcă şi numai simpla alunecare a acestui cuvânt în obrazul unui om este în stare să-i desfigureze fizionomia minţii.

646x404-arsenie.jpg

Cuvintele interzise orientează greşit sau dezorientează. Deci, trebuie să fii mai presus de cuvintele oamenilor: să nu te atingă nici lauda, nici ocara din ele. Cuvintele sunt fiinţe vii, capabile să facă treaba la care au fost trimise. Şi fiindcă sunt fiinţe vii, viaţă din viaţă, pe cel care le-a creat ele-l însoţesc până la judecata de apoi, ca nişte copii ai lui, cu toate consecinţele lor. Mărturisirea lor cu pocăinţă mai poate schimba situaţia. Taina pocăinţei este o judecată milostivă. Aici, ce opreşte aceasta nu mai ajunge la cealaltă. „Zece porunci are înţelepciunea: de 10 ori să taci şi o dată să vorbeşti şi atunci puţin", scrie în cartea "Învățături ale părintelui Arsenie Boca".

10520852_505973822838716_6924029649168846177_n.jpg

Părintele Arsenie Boca se referă la faptul că oamenii nu ar trebui să jignească și dacă pot spune lucruri bune, trebuie să o facă. Atunci când îi zicem unui om, că este urât, prost, rău, nebun nu facem decât să-i facem şi mai mult rău şi să-şi piardă încrederea în sine. Un copil crescut de părinţi care folosesc un astfel de limbaj asupra copilului fac mult rău, iar micuțul riscă să devină un copil cu probleme. De altfel, de multe ori dacă stăm şi observăm oamenii, îşi schimbă înfăţişarea când vorbesc urât, nu zâmbesc, se încruntă, iar chipul li se schimbă.

Cuvintele de blândeţe pot munta și munţii din loc. De asemenea, celor ce ne spun vorbe rele, nu trebuie să le răspundem la fel, ci doar să le zâmbim.

10731124_505973842838714_4424611152493663715_n.jpg

Arsenie BOCA despre ADEVĂR

1. Adevărul este fiinţă vie.

2. Iniţiativa omului spre Adevăr tot Dumnezeu o trezeşte.

3. Oamenii sunt oile cele mai greu de păstorit. Nu sunt toate oi, mai sunt şi berbeci şi ţapi; în veacul acesta oile sunt amestecate cu caprele. Nimic mai împărţit pe lume decât părerea oamenilor asupra adevărului. Oare este vina adevărului?

Dumnezeu a ştiut această infirmitate a omului, a aflării adevărului curat, de aceea a dat Bisericii şi slujitorilor ei legiuiţi – lor singuri –, grija învăţării lui curate.

4. „Scriptura nu se tâlcuieşte cum îl taie capul pe fiecare”, strigă Sfântul Apostol Petru.

Adevărul nu se înfăţişează cum i se năluceşte oricărei minţi întâmplătoare. Creştinismul nu este ceea ce poate strâmba fiecare neputincios din el.

5. Cel mai greu păcat, veşnic fără iertare este starea omului împotriva adevărului.

Și Părintele Cleopa spune că un anumit cuvânt nu trebuie rostit niciodată: „noroc”. Părintele spune că ”Noroc” este un demon și, din păcate, oamenii îl pomenesc zilnic. Potrivit spuselor părintelui Cleopa, Noroc este un demon care mânca copii, după ce-i prăjea. Noroc nu voia orice copil ci sugari, pe care mamele îi luau de la piept și îi ofereau demonului. În jur de 40-50 de copii, încăpeau într-o tigaie, iar mamele care își ofereau copii au ajuns în iad.

parintele-cleopa.jpg

Uneori, vezi creştini pe drum că se salută: „Hai noroc, vecine!“. Dacă l-ai întreba cine-i Noroc, nu ştie, dar ştie să-l pomenească. [...] Zi: „Bună ziua, cumătre! Bună ziua, vecine! Bună seara, mătuşă!“. Când zici „bună ziua“, arăţi că Dumnezeu e bun. Vă rog să nu-l mai puneţi pe pomelnicele voastre şi nici să nu-l mai pomeniţi pe idolul Noroc!”, spunea părintele Cleopa în timpul vieții.Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Cuvinte INTERZISE in viziunea parintelui ARSENIE BOCA. Ce sa nu spui niciodată | ROL.ro