Manastirea Calugara, locul cu puteri tamaduitoare din Banat

Facebook
Manastirea Calugara, locul cu puteri tamaduitoare din Banat

La o distanță de câțiva kilometri de Oravița, în apropierea comunei Ciclova Montană, la poalele unei stânci înalte, numită Stânca Rolului, se află vechea Mănăstire Călugăra.


Drumul până la mănăstire este anevoios, dar credința și eforturile credincioșilor sunt răsplătite pe deplin de Măicuța Domnului prin icoana făcătoare de minuni.

Potrivit bătrânilor din zonă, apa izvoarelor din apropiere are puteri tămăduitoare. Și locul pe care este zidită mănăstirea este considerat drept un loc sfânt. Pe vremuri, aici se puneau icoane pe copacii din preajma stâncii, iar în zilele de duminică și la marile sărbători se aprindeau candele deasupra icoanelor. În apropierea mănăstirii, pe un fag gros, a fost așezată, cu mai bine de un veac în urmă, icoana Sfântului Prooroc Ilie, icoană care se mai poate vedea și astăzi.

manastirea_calugara_3.jpg

În anul 1859 s-au început săpăturile pentru a putea pătrunde în interiorul stâncii și s-a descoperit o peșteră boltită care, cel mai probabil, fusese chilia unui pustnic sau a unui călugăr și o icoană a Maicii Domnului despre care se crede că a fost adusă de la Sfântul Munte Athos.

Zidirea mănăstirii a început în anul 1860 şi a fost terminată prin munca credincioşilor din parohia Ciclova Montană, care au contribuit şi cu însemnata sumă de 1.400 de florini. Ctitorul mănăstirii, ieromonahul Alexie Nedici, a colectat sume însemnate şi de la Viena, de unde a adus şi o cutie pictată în care se păstrează şi astăzi Sfintele Taine. Mănăstirea a fost sfinţită la 1 octombrie 1861, primind hramul Adormirii Maicii Domnului. Moaştele pustnicului, descoperite în peşteră, au fost aşezate într-o raclă şi sunt păstrate în naosul bisericii, iar jumătatea bisericii în care se află altarul a fost ridicată pe locul peşterii. 

timthumb_calugara.jpg

În 1862 au fost construite chiliile, iar veranda a fost adăugată la începutul secolului trecut. Tot atunci a fost renovat exteriorul mănăstirii, s-a zidit poarta din temelie, s-a înfiinţat o bibliotecă de valoare şi au fost aduse obiecte de preţ iar în anii celui de-al doilea război a fost renovată şi biserica. Vestea despre puterea tămăduitoare a acestor locuri s-a răspândit până departe, încât veneau aici pelerini chiar din Serbia.

Icoana făcătoare de minuni

Se spune că și în ziua de astăzi se întâmplă minuni în acele locuri și există credința că miracolele se datorează icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul. Într-o cronică veche stă scris că icoana a fost dusă de credincioși în biserica din Oravița, însă după două zile a dispărut. S-a aflat apoi că icoana era din nou în peştera în care fusese găsită, fără să fi fost atinsă de vreo mână omenească. 

Tânărul teolog Alexie, ctitorul mănăstirii, a hotărât atunci să se călugărească. Oamenii din preajma locului mai vorbesc de o femeie oarbă care şi-a recăpătat vederea sau de un bărbat paralizat care dormea lângă biserică şi a auzit-o în vis pe Maica Domnului că îi porunceşte să înconjoare biserica de trei ori. După ce s-a trezit, spre uimirea tuturor, a descoperit că putea merge.

icoana_calugara.jpg

Măicuța Domnului nu lasă nicio rugăciune neascultată. Ea știe necazurile celor care vin la mănăstire și își povestesc suferințele cu lacrimi în ochi. O doamnă de 45 de ani din Arad a fost depistată cu cancer la sân. A venit să se roage la icoana făcătoare de minuni, iar la câteva luni după, medicii i-au spus că tumora dispăruse. 

O altă minune s-a petrecut cu o tânără din Timișoara, bolnavă de cancer într-un stadiu foarte avansat care a ajuns la icoana Măicuței unde s-a rugat fierbinte. Aceiași medici spuneau cu șase luni în urmă că șansele ei de supraviețuire sunt minime. 

Mulți bolnavi, diagnosticați cu cancer, și-au găsit vindecarea la această mănăstire și toți credincioșii care vin aici își găsesc liniștea.

timthumb_2_calugara.jpg

Mănăstirea, astăzi aşezământ monahal de călugări şi totodată monument istoric, continuă să fie vizitată de numeroşi credincioşi, mai ales cu ocazia diferitelor sărbători.Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Manastirea Calugara, locul cu puteri tamaduitoare din Banat | ROL.ro