Comoara unica in Europa: Biserica de Lemn din apropierea Dorohoiului

Facebook
Comoara unica in Europa: Biserica de Lemn din apropierea Dorohoiului

Biserica de Lemn din Hilișeu-Crișan se află în localitatea cu același nume, din județul Botoșani. Bisericuța a fost ridicată în anul 1802 și poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”. 

Biserica se integrează într-un ansamblu valoros, în care se remarcă o poartă cu clopotniță deasupra, ziduri laterale cu statui din piatră și un monument funerar în amintirea familiei ctitorilor. Poarta-clopotniță împreună cu zidurile laterale amintesc de intrările în mănăstirile fortificate moldovene. Statuile așezate pe coronamentul zidului de incintă reprezintă pe Iisus între cei doisprezece apostoli, în mărime naturală, și sunt unice în România. Întregul ansamblu se află pe noua listă a monumentelor istorice din România.

biserica_hiliseu_crisan.jpg

Biserica de lemn a fost construită în anul 1802 pe cheltuiala boierului Vasile Curt, stăpânul de atunci al moșiei Hilișeu. Deasupra ușii de intrare, sub o serie de sculpturi florale, se află săpat în tocul ușii „1802, mai 21”. Conform tradiției locale, biserica ar fi fost nucleul unui schit de călugărițe, așezat în mijloc de codru. Biserica a fost completată într-o fază ulterioară cu poartă și zid de incintă, de o nouă generație din familia proprietarilor de moșie, Alecu și Ana Curt.

Cu mult timp înainte, intrarea în curtea bisericii se făcea prin Turnul Clopotniță, acest fapt făcând ca lăcașul de cult să fie unic în România și în Europa. În prezent, însă, intrarea se face pe partea de miazănoapte.

biserica_hiliseu_crisan5.jpg

Turnul Clopotniță a fost construit mult mai târziu decât biserica. Acesta este din zidărie de cărămidă ridicat pe temelie de piatră de formă pătrată, formată dintr-un singur rând. În dreapta și în stânga clopotniței se întind ziduri de cărămidă pe coama lor tronând statuile sculptate în piatră, de mărime naturală, a celor 12 apostoli. În fața turnului este o statuie a lui Iisus Hristos înconjurat de doi îngeri. Clopotnița și acest zid au fost construite pentru Ana Curt în 1832, nora boierului Vasile Curt, născută Berneasa, aceasta fiind de religie catolică.

Biserica este construită din bârne de lemn, pe fundație de piatră, acoperișul în șarpantă, coama țuguiată cu poalele strașinei prelungite în afară, pentru protecția pereților. Acoperișul este continuat spre vârf cu o turlă decorativă.

biserica_1.jpg

În pronaos se află mormântul ctitorului, boierul Vasile Curt. Naosul este despărțit de pronaos doar prin pereți de jumătate de metru (cerdac). Se pare că ar fi fost stâlpi de susținere și pe centru peretelui, nu numai pe lateral, nu se știe sigur. Biserica este tencuită în interior și este văruită în alb, împodobită cu icoane, unele foarte vechi. În naos, pe stâlpii ce fac legătura cu pronaosul se află tabloul boierului Vasile Curt și al Anei.

O superbă catapeteasmă din lemn de tei, bătută în foiță de aur, desparte naosul de altar, este formată din 7 rânduri de icoane și i-ar prinde bine o restaurare. Icoanele sunt încadrate în coloane cilindrice cu baza și capitelul frumos profilate, cu sculpturi vegetale, ramuri, frunze și strugurei poleite cu aur.

Alte elemente importante din biserică: amvonul, sculptat și ornamentat cu icoane, păzit parcă de un vultur sau jilțul boierului împodobit cu icoane și cu ornamente fantastice în partea de jos. O icoană valoroasă este icoana Maicii Domnului ferecată în argint cu inscripție în partea de jos „Această sfântă icoană s-a făcut de robii lui Dumnezeu Alexandru, Anica și fiul lor George, familia Curt, anul 1854 martie 11 zile”.

În curte, lângă biserică, se găsește un monument funerar închinat familiei Curt și moștenitorilor acesteia. În acele vremuri familia Curt era stăpână în Hilișeu. Pe monument sunt mai multe plăcuțe inscripționate, pe una din ele stă scris: „Aleco și Anna de Curt stăpânitori din Hilișei didică acest monumânt mult jeliților ai lor copii Anna, Gheorghie, Alecsandru, Oto, Maria și Vasilie, înființat în anu 1858”.

Biserica are hramul Adormirea Maicii Domnului și atrage turiști din diferite colțuri ale țării. În acest lăcaș, departe de agitația urbană, se oficiază slujbe foarte rar, pe 21 mai și pe 15 august, dar se pot ține și slujbe de cununie sau de botez, pentru doritori.

Autoritățile locale și preotul paroh încearcă din răsputeri să salveze și să pună cât mai mult în valoare acest monument. Biserica se află pe lista monumentelor istorice din 1990.Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Comoara unica in Europa: Biserica de Lemn din apropierea Dorohoiului | ROL.ro