Chilia Parintelui Arsenie Boca: vezi cum arata!

Facebook
Chilia Parintelui Arsenie Boca: vezi cum arata!

Chilia Părintelui Arsenie Boca a rămas ca o mărturie nestinsă a vieții sale în Munții Sâmbetei, spre mângâierea tuturor celor care îi calcă pragul.


Chilia părintelui se află în munții Făgăraș, pe Valea Sâmbetei, aproape de Cabana Sâmbăta. Chilia părintelui a rămas până astăzi un loc de pelerinaj unde credincioșii se roagă, pun o floare sau aprind o lumânare.

Chilia de pustnic de pe Valea Sâmbetei, este un loc aproape inaccesibil, săpat în jgheabul unor pereţi prăpăstioşi de stâncă. Potrivit crestinortodox.ro, părintele sculptase aici chipul Maicii Domnului, transformând sălbaticia munţilor în altar de rugăciune şi meditaţie.

Părintele a început să lucreze la chilie în timp ce se afla Mănăstirea Sâmbăta. În anul 1943, părintele terasează stânca, foarte abruptă pe această parte a muntelui. În interiorul masivului de piatră, el scobeşte o deschizătură pe care o lărgeşte în interior, cu intenţia de a realiza o chilie în inima muntelui. Părintele nu a săpat singur chilia, aşa cum se credea, ci au fost și alți oameni care l-au ajutat.

chilie_arsenie2.jpg

În interiorul masivului, "scobește" o deschizătură cu înălțimea 1.65-1.75 metri și lățimea de 0.80 metri, pe care o lărgește în interior, cu intenția de a realiza o chilie în "inima" muntelui. Ivindu-se fisuri în stâncă, construiește o schelă suspendată în față, spre cursul văii, și sapă o deschidere boltită de aproape 2 metri, înaintează cam 1 metru, dupa care lucrarea se oprește. Chilia e un început, un hol din care urma să se desfacă o cameră în stânga.

chilie_interior.jpg

După o vreme a renunțat la acest gând pentru că a constatat că se infiltrează apa și în acest fel nu ar fi putut rămâne prea mult acolo.

chilia-p-arsenie-boca.jpg

Chilia Părintelui Arsenie Boca se află pe versantul vestic al căldării Valea Sâmbetei, în dreptul cabanei "Valea Sâmbetei", la o altitudine de aproximativ 1.600 de metri. Până la cabana "Valea Sâmbetei" se ajunge de la Complexul Sâmbăta în aproape două ore de mers pe jos, pe poteca marcată cu triunghi roșu.

chilie_arsenie3.jpg

Traseul spre "Chilia Părintelui" pleacă din apropierea Mănăstirii Brâncoveanu - Sâmbăta de Sus, pe un drum forestier, care este accesibil cu mașina pe o porțiune destul de lungă, în funcție de anotimp. Drumul forestier merge însă până la cabana Valea Sâmbetei. Pe o vreme bună, drumul poate fi parcurs până aproape de cabana. Drumul urca încet, când pe stânga, când pe dreapta râului Sâmbăta, pe care îl traversează pe podețe de lemn.

chilie_arsenie4.jpg

De la cabana Valea Sâmbetei, poteca pornește spre chilia Părintelui Arsenie Boca. Chiar în apropierea cabanei se află un indicator care arată poteca  marcată cu o cruce albastră, ce duce către chilia părintelui. Această ultimă parte din drum este extrem de dificilă. Parcurgerea traseului spre chilia părintelui nu este recomandată iarna, pe zapadă sau ploaie, datorită riscului de a aluneca pe pietre. Pe alocuri urcușul este ajutat de un cablu de susținere și de scări de lemn. De la cabană și până la chilie nu se fac mai mult de 30 de minute. 

Citește și: >>> Tainele casei parintelui Arsenie Boca

Chilia Părintelui Arsenie Boca se înalță deasupra unei prăpastii verticale adâncă de mai bine de 100 de metri.

parintele-arsenie-boca-1.jpg

Părintele a viețuit în Mănăstirea Brâncoveanu între anii 1940-1948. Tot în această perioadă s-a amenajat și locul numit “La izvor”, cunoscut astăzi sub numele de “Izvorul Părintelui Arsenie Boca”. În vremea aflării părintelui Arsenie Boca la Sâmbăta de Sus, lumea nu încăpea în această poiană din jurul izvorului. Veniți pentru spovedit, ori pentru vreun sfat, pentru a-l cunoaște, ori numai pentru a-l vedea, creștinii se adunau cu miile.

izvor_arsenie.jpg

Peisajul este deosebit, apa are proprietăți tămăduitoare și liniștea sufletească răsplătește osteneala turistului.

Citește și: >>> Sihastrii Romaniei: Minunile lui Arsenie Boca si viziunile parintelui Cleopa Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Chilia Parintelui Arsenie Boca: vezi cum arata! | ROL.ro