Cea mai veche biserica de lemn din Transilvania se afla in Muntii Apuseni. Afla povestea ei

Facebook
Cea mai veche biserica de lemn din Transilvania se afla in Muntii Apuseni. Afla povestea ei

Într-un sat din munții Apuseni, se află cea mai veche biserică de lemn din transilvania, ctitorită în anul 1429.


Construită din lemn tare de stejar, având formă de navă, biserica a fost ctitorită de boierul Stanislav, din familia cneazului Cândea de Lupşa, şi are, din 2009, hramul ‘Sfântul Ierarh Nicolae’. Ea este menţionată în Sematismul de la Blaj ca fiind ridicată în 1429. Biserica a fost întemeiată de călugării care sihăstreau în Apuseni, aflaţi în strânsă legătură cu mănăstirea Peri din Maramureş, precum şi cu mănăstiri din Bucovina, de unde proveneau multe din cărţile de slujbă.

Stareţul mănăstirii, Melchisedec Ungureanu, afirmă, în monografia dedicată aşezământului, că viaţa monahală exista la Lupşa încă înainte de 1429.

1976192input_file0112015.jpg

Biserica de lemn, în care trebuie să te apleci pentru a putea intra, şi-a pierdut în 1694 bolta semicirculară în favoarea unui tavan casetat de inspiraţie calvină. De origine renascentistă, tavanul este pictat cu motive vegetale şi geometrice. În Sfântul Altar sunt pictate luna şi soarele, împreună cu cu o inscripţie în limba latină.

Tot în 1694 au fost distruse vechea pictură şi icoanele catapeteasmei. Actualele icoane au fost realizate de meşteri din Ţara Românească, fără a se cunoaşte numele autorilor.

dsc08849.jpg

Aflată pe lista bisericilor care urmau să fie distruse, în toamna lui 1772, de către generalul Bukow, lăcaşul de lemn a fost salvat ca urmare a intervenţiei episcopului greco-catolic Petru Pavel Aron. Născut într-un sat din apropiere, episcopul de la Blaj l-a rugat, printr-o scrisoare, pe Bukow, să nu o distrugă, numind-o ‘per antiquum Monasterium’. Distrugător a peste 150 de mănăstiri şi schituri din Transilvania, Bukow a cruţat biserica de lemn de la Lupşa, dar a dărâmat chiliile.

Din cauza presiunilor antiortodoxe, mănăstirea, pe lângă care funcţiona şi o şcoală primară, a fost desfiinţată în jurul anului 1820, iar călugării au fost alungaţi de către autorităţile habsburgice. În 1832 este transformată în biserică de parohie, fiind folosită de către greco-catolici până în 1948. În anul 1959, comuniștii au confiscat terenurile mănăstirii.

dscn0001.jpg

Din anul 1948 și până în 1992 a fost lăcaș de cult și a aparținut de parohia ortodoxă din localitate. În timpul episcopului Emilian Birdaș, biserica a fost cuprinsă într-un amplu program de restaurare derulat între 1975 și 1978. Biserica a fost resfințită în 1980, prilej cu care se stabilește ca mănăstirea să aibă hram ”Înălțarea Sfintei Cruci”. Așezământul monahal este reînființat în 1991, la solicitarea credincioșilor.

În anii din urmă au fost construite trapeza, o bucătărie, chilii şi stăreţia.

Tot după 1990 biserica a fost, din nou, renovată, iar timp de 12 ani pe o frescă exterioară din spatele lăcaşului de cult au putut fi văzuţi pictaţi ofiţeri nazişti şi comunişti ce purtau steaguri cu zvastică, respectiv cu secera şi ciocanul, aşteptând ‘Judecata de Apoi’, alături de otomani.

img_1336-1.jpg

Mănăstirea de la Lupşa deţine, în biserica cea nouă, un fragment din lemnul Sfintei Cruci, oferit de mănăstirea Vatopedu, de la Muntele Athos, şi o părticică din moaştele Sfântului Siluan Athonitul. De asemenea, tot de la Vatopedu a fost primită o copie după icoana făcătoare de minuni Maica Domnului Mângâietoarea ‘Paramythia’. De altfel, călugării de la Lupşa, unde se fac rugăciuni după rânduiala athonită, merg regulat în pelerinaj la Vatopedu şi la mănăstirea Essex din Anglia.

În Lupşa se află şi cea mai veche biserică de piatră din Apuseni, monument istoric, ridicată în 1421.Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Cea mai veche biserica de lemn din Transilvania se afla in Muntii Apuseni. Afla povestea ei | ROL.ro