Ce sunt METANIILE și CUM AJUTĂ fiecare creștin! E BINE să știi asta

Facebook
Ce sunt METANIILE și CUM AJUTĂ fiecare creștin! E BINE să știi asta

Crucea și metaniile nu sunt obiecte magice, pe care să le purtăm ca să avem noroc. În schimb, ne pot ajuta în încercarea noastră de a ne apropia de Dumnezeu. 

Pe drumul către Hristos ne călăuzesc cărțile sfinte, slujbele bisericii și rugăciunea, dar, în primul rând, oamenii care fac voia Lui și ne pot fi exemple. Avem drept ajutor icoanele, „ferestre prin care Dumnezeu îşi îndreaptă puterea spre noi”, crucea, metaniile. 

Crucea este semnul jertfei lui Hristos. „Atunci când o porţi la gât sau îngenunchezi în faţa ei, te gândeşti la răstignirea lui Hristos şi aşa reuşeşti să-ţi porţi durerile, neputinţele, să treci mai uşor peste un necaz”. La fel, metaniile nu sunt nici podoabe, brățări pe care să le purtăm în scop estetic, ci ajutor în rugăciune. 

Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu termenul sau confundă metaniile cu mătăniile (îngenunchere şi înclinare a corpului până la pământ, în semn de veneraţie şi de pocăinţă), trebuie spus că metanierul este un şirag format din mai multe noduri, confecţionate, de regulă, din lână. Ele folosesc pentru a ajuta la concentrarea la rugăciune şi la numărarea rugăciunilor rostite sau mătăniilor făcute.

Inventarea metaniilor îi este atribuită Sfântului Pahomie. În secolul al IV-lea, acesta dorea să îi ajute pe monahii analfabeţi să ţină numărătoarea rugăciunilor şi a mătăniile pe care le făceau.

Aşadar, procedeul folosit pentru împletirea unui astfel de şirag respectă o tradiţie veche, care-şi trage originile din negura secolelor, neuitată până astăzi. Printre primele forme de metanii existente a fost o grămadă de pietricele sau seminţe, care era mutată dintr-un vas în altul, după ce, la fiecare, se zicea rugăciunea, însoţită de închinăciune sau mătănii.

Semnificaţia nodurilor împletite

Metanierul nu este un obiect utilizat doar de călugări. El poate fi folosit de către toţi cei care vor să se roage lui Dumnezeu, chiar dacă, astăzi, cei mai mulţi asociază metaniile cu amuletele, cu obiecte aducătoare de noroc.

În mănăstiri, cele mai răspândite sunt metaniile călugăreşti de 300 de noduri. Cele de 33 de noduri sunt purtate mai ales de mireni. Sunt croşetate în aşa fel încât firele să se suprapună, mereu, în formă de cruce. Şiragul de metanii este negru, pentru a simboliza bucuria tainică a rugăciunii.

În general, la un capăt al şiragului, se află o cruce făcută tot din noduri. Crucea simbolizează jertfa lui Hristos, biruinţa luminii asupra întunericului. Ciucurele sau canaful aminteşte de calvarul Mântuitorului. Este folosit la ştergerea lacrimilor de pocăinţă.
Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Ce sunt METANIILE și CUM AJUTĂ fiecare creștin! E BINE să știi asta | ROL.ro