CALENDAR ORTODOX: Ce MARE SFÂNT sărbătorim astăzi

Facebook
CALENDAR ORTODOX: Ce MARE SFÂNT sărbătorim astăzi

În fiecare an, pe 4 martie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Preacuviosul Părinte Gherasim, cel de la Iordan.


Sfântul s-a născut în Licia (Asia Mică) din părinți creștini, primind o foarte bună educație. A intrat de tânăr în monahism, retrăgându-se în pustiul Tebaidei din Egipt.

În vremea împăratului Marcian (450-457) a mers în Palestina, unde a întemeiat o mănăstire într-un loc retras lângă Iordan. În mănăstirea sa, monahii se rugau în chiliile lor primele cinci zile din săptămână, iar sâmbăta și duminica participau la sfintele slujbe și se împărtășeau cu Sfintele Taine. Se îmbinau astfel cele două moduri de viețuire, cenobitic (obște) și idioritmic (de sine), specifice comunităților monahale din pustia Egiptului.

Datorită blândeții sale, Sfântul Cuvios Gherasim era ascultat și de fiarele sălbatice. Un leu, pe care l-a îngrijit și l-a vindecat, scoțându-i un ghimpe din picior, îl asculta și-l însoțea întotdeauna. După ce a plecat Sfântul Gherasim la Domnul, leul a mers la mormânt și a murit deasupra acestuia.

Cuviosul Gherasim și leul

Într-o zi, pe când mergea prin pustia Iordanului, Sfântul Gherasim a întâlnit un leu fioros care răgea cumplit din cauză că îi intrase în labă un spin și îl durea foarte tare, scrie Ziarul Lumina. Când leul l-a văzut pe călugăr, s-a apropiat de el și i-a arătat laba rănită, rugându-l cu privirea să îl tămăduiască. Văzându-i suferința, Cuviosul Gherasim, fără teamă, i-a scos spinul care se înfipsese foarte adânc. După aceea i-a curățat rana cu grijă și l-a pansat cu o bucată de pânză. Apoi i-a zis: „Acum ești bine, poți merge". Dar leul, după ce s-a vindecat, nu l-a mai părăsit pe Cuvios, ci îl urma pretutindeni, ca un adevărat ucenic. Toți se minunau de marea recunoștință a fiarei, iar bătrânul, văzând râvna și bunătatea leului, a început să îl îndrăgească și să-l hrănească, dându-i uneori pâine, alteori linte.

În acea vreme, la mănăstire, Părinții aveau un catâr cu ajutorul căruia aduceau apa de la râul Iordan. Cuviosul Gherasim l-a pus pe leu să îl păzească pe catâr și să îl pască pe lângă apa Iordanului. Leul îndeplinea cu bucurie această sarcină. Într-o zi însă, leul s-a depărtat cam mult de catâr și a adormit. Tocmai atunci au trecut pe acolo niște negustori din Arabia cu o caravană de cămile. Aceștia, văzând catârul singur, l-au luat și au plecat mai departe cu el.

Când s-a trezit, leul a plecat în căutarea catârului, dar nu l-a mai găsit și s-a întors la mănăstire foarte întristat, dându-și seama de greșeala făcută. Văzându-l singur, Cuviosul a crezut că leul a mâncat catârul și l-a întrebat: „Unde este catârul? Nu cumva l-ai mâncat? Bine este cuvântat Domnul, că nu te vei duce de aici și tot lucrul pe care îl făcea catârul îl vei face tu, slujind trebuințele mănăstirii". Și de data aceasta leul a fost ascultător și a cărat zi de zi apa de la râul Iordan și toți care vedeau aceasta se minunau.

Într-o zi a venit la mănăstire un ostaș pentru a-i cere Sfântului Gherasim să se roage pentru el. Văzându-l pe leu, i s-a făcut milă de el și a dat călugărilor trei galbeni ca să cumpere un catâr pentru căratul apei și să-l elibereze pe leu de această muncă. Leul a rămas însă tot în mănăstire, pe lângă avva Gherasim.

După ceva vreme, negustorul arab care luase catârul a venit la Ierusalim să vândă grâu, ducând cu sine și catârul pe care îl luase. Și, pe când trecea el Iordanul împreună cu catârul și cămilele, s-a întâlnit cu leul. Speriindu-se foarte tare, a lăsat și catârul și cămilele și a fugit. Atunci leul a luat catârul de frâu, așa cum făcea și înainte, și s-a întors la Sfântul Gherasim foarte bucuros, nu doar cu catârul, ci și cu trei cămile încărcate cu grâu.

Când l-a văzut, Cuviosul s-a bucurat foarte mult, nu atât pentru că își recuperase catârul, ci mai ales pentru nevinovăția și ascultarea leului. Ca răsplată, bătrânul l-a numit de atunci pe leu Iordan.

Leul a rămas ascultător și supus Sfântului în continuare și vreme de cinci ani nu s-a despărțit de mănăstire.

Timpul a trecut și Cuviosul Gherasim a plecat din lumea aceasta către Cel pe Care L-a iubit atât de mult. În acea vreme, leul nu s-a aflat în mănăstire și nu a știut de pierderea suferită de călugări. Când a venit la mănăstire, leul l-a căutat pe bătrân, iar ucenicul Sfântului Gherasim, avva Savatie, văzându-l pe leu, i-a spus: „Iordane, Starețul nostru s-a dus la Domnul". Și pentru că leul se tot plimba căutându-l pe bătrân, ucenicul l-a luat și l-a dus la mormântul Cuviosului. Atunci leul a început să răcnească puternic și, așezându-se lângă mormânt, a murit îndată.

Aceste lucruri minunate s-au petrecut pentru a se arăta cât de plăcut lui Dumnezeu a fost Sfântul Gherasim, pe care, pentru bunătatea și credința lui, l-au ascultat chiar și animalele sălbatice.

Acatistul Sfântului Gherasim

Tropar,
Cu curgerile lacrimilor tale nerodirea pustiului ai lucrat si cu suspinele cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare si te-ai facut luminatorul lumii stralucind cu minunile Sfinte Cuvioase Gherasim, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Condacul 1
Limba sa nu taca si gura sa nu se osteneasca aducand laude celor ce din tinerete au alergat la purtarea cea anevoioasa a duhovniciei, ca din iubirea Sa Domnul a revarsat har de iubire in inimile deschise Lui, intru care au stralucit si tu.
Bucura-te Sfinte Parinte Gherasim, chipul sfinteniei iubirii lui Hristos.

Icosul 1
Din partile Lichiei  adunat de chemarea slujirii dumnezeiesti, te-ai ocolit cu frica de Dunnezeu si  cuget dumnezeiesc dobandind ai lasat cele stricacioase si trecatoare.
Bucura-te tinerete luminata de lumina invierii
Bucura-te viata neirosita in alergari desarte
Bucura-te ca adancul pustiei ti-a fost cetatea si scoala
Bucura-te  ca Lichia ai parasit pentru Tebaida Egiptului
Bucura-te in toate inteleptite
Bucura-te ca ai gasit comoara din tarina
Bucura-te ca pe cele multe le-ai lasat pentru saracia indestulatoare
Bucura-te cel ce inima smerita ai facut-o dar tuturor
Bucura-te izvor nesecat ai iubirii lui Dumnezeu
Bucura-te tarina roditoare de cele mantuitoare
Bucura-te punte peste hotarul blestemului stramosesc
Bucura-te Sfinte Parinte Gherasim, chipul sfinteniei iubirii lui Hristos!

Condacul 2
Sfanta Biserica a dreptei credinte, corabie pe valurile ridicate de furtuna pacatelor noastre s-a vadit, din care multi s-au pierdut, nestiind a merge pe ape, neavand in cuget si sfintiri tri-sfanta cantare: Aliluia!

Icosul 2
De la lume, de la trup si de la diavol vin ratacirile, curse ascunse in caile in pare umblam. Dar cetatea Iisus Hristos este de necucerit si peste toate lumina Lui privegheaza.
Bucura-te martor al biruintelor ortodoxiei
Bucura-te cel ce te-ai ridicat peste inselare
Bucura-te ca iubirea de adevar te-a scos la liman
Bucura-te in intunericul ereziei lui Eutihie ai biruit
Bucura-te rug aprins nu pentru litera legii cu pentru trairea iubirii Mantuitorului Iisus
Bucura-te ca langa Sfantul Eftimie cel Mare ai redobandit calea, adevarul si viata
Bucura-te imbogatitule prin lepadare
Bucura-te ca ai plans indelung ratacirea
Bucura-te ca pravila de foc ai aprins fara foc in pustie
Bucura-te inima ce arde mai puternic decat flacarile materiei
Bucura-te parjolitorule al tuturor celor nevrednice
Bucura-te Sfinte Parinte Gherasim, chipul sfinteniei iubirii lui Hristos!

Condacul 3
La apa Intaiului Botezat, la Iordan ai fost trimis de Sfantul Eftimie cel Mare sa aduni oile risipite ale turmei Mantuitorului lumii. Si Sfintitorul apelor toate de jos, de sus, prin cantarea neincetata si izbavitoare: Aliluia!
Icosul3
Ai facut din inima ta biserica Domnului, caci fara de margini a fost si iubirea ta pentru cele facute si binecuvantate de Domnul.
Bucura-te dar al iubirii lui Hristos
Bucura-te cuib al Sfantului Duh
Bucura-te binecuvantarea lui Dumnezeu Tatal
Bucura-te cel ce tot postul mare desavarsit ajunai
Bucura-te unitule doar cu Hristos
Bucura-te desert de netrecut pentru necredinciosi
Bucura-te bucuria nevointei
Bucura-te campie roditoare celor iubitori de Hristos
Bucura-te vita cu rod de viata vesnica
Bucura-te nor cu apa dumnezeiasca
Bucura-te alta nastrapa mai cuprinzatoare decat prima
Bucura-te Sfinte Parinte Gherasim, chipul sfinteniei iubirii lui Hristos!

Condacul 4
Cu moartea pre moarte calcand viata vesnica a izvorat Dumnezeu tuturor celor ce-L urmeaza si sfantul Lui jug pe grumaz si-l aseaza, odihna cea lucratoare afland, vesnic bucurandu-se cu cantarea: Aliluia!

Icosul 4
Taina si lumina, soapta si strigare bucurie  in nevointe, ajunare indestulatoare, desert verde, furtuna neprimejduita, blandete nestricacioasa si stapanitoare, iubire din iubirea lui Dumnezeu te-ai aratat.
Bucura-te candela aprinsa Mantuitorului lumii
Bucura-te cetate a Premaritului Imparat Ceresc
Bucura-te trezorerie a Mangaietorului
Bucura-te revarsare din nesfarsitul fluviu al iubirei Sfintei Treimi
Bucura-te palat nestricacios al faptelor bune
Bucura-te sageata trimisa spre cer de arcul monahismului
Bucura-te arma de care doar iadul si pacatul se inspaimanta
Bucura-te piatra in care Domnul lovind cu dragostea Sa a izvorat apa vie a rugaciunii
Bucura-te gradina mai frumoasa decat poate vedea ochiul lumii
Bucura-te plans auzit doar de ingeri si bunul Dumnezeu
Bucura-te indestulatorul celor ce se satura doar cu rostirea cea aspra
Bucura-te Sfinte Parinte Gherasim, chipul sfinteniei iubirii lui Hristos!

Condacul 5
Cautat erai de toti cei aflati in nevointe si te-ai facut ca o oaste dumnezeiasca, taina peste fire, tamaduitorule al urii, cel ce desavarsit ai cantat: Aliluia!

Icosul 5
Peste fire a fost alcatuirea ta pentru ca peste fire te-ai nevoit, aducand la firea cea dintai cele pierdute din neascultare.
Bucura-te buruitorule al iadului fara de arme
Bucura-te blandete izvorata din iubirea lui Dumnezeu
Bucura-te imparate cela ce ai stapanit peste regele fiarelor
Bucura-te foc ce parjoleste vrasmasiile diavolesti
Bucura-te ca leul a ajuns paznic la dobitoace, din dragostea ta pentru Hristos
Bucura-te cel de din contrarii ai facut armonie de rai
Bucura-te ca smerenia ta a intors cele pierdute
Bucura-te ca din animale ai facut frati de ascultare duhovniceasca
Bucura-te ca leul a ajuns ca mieluselul
Bucura-te ca ai smerit pe cel ce infricoseaza omenirea
Bucura-te ca leul cel fioros te-a urmat chiar si dincolo de hotarul vietii vremelnice
Bucura-te Sfinte Parinte Gherasim, chipul sfinteniei iubirii lui Hristos!

Condacul 6
Ai implinit ascultarea cea mare iubind pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau si pe aproapele ca pe tine insuti, intorcand intelegerea desavarsita a creatiei si lumina in ochii tuturor, oameni si fiare, cu ingerii toti cantand: Aliluia!

Icosul 6
Cu fapta si adevarul, urmand lui Hristos in iubire cruce ai aflat, prin care cei ce te urmai ii scapai de frica satanei, ii tamaduiai de neputinta lumeasca, trecandu-i hotarul pacatelor cel de netrecut fara de rastignirea intru dragostea lui Dumnezeu.
Bucura-te cel ce ai inteles ca Dumnezeu este iubire
Bucura-te ca a iubi inseamna a asculta si a implini
Bucura-te pamant ce ai rodit dumnezeiesc
Bucura-te ca ai dat hrana ta tuturor ce urmai pe Hristos
Bucura-te ca in pustiu ai fost gradinarul vietii vesnice
Bucura-te ca ai asezat pravila dumnezeiasca in cei dornici de dumnezeire
Bucura-te ca ai ingaduit focul numai in inima ta
Bucura-te ca acest foc a parjolit toata rautatea potrivnicului
Bucura-te ca saracia ta a fost desavarsita
Bucura-te ca nadejdea ta scara la rai s-a facut
Bucura-te ca in iubire ai urmat Stapanului tuturor
Bucura-te Sfinte Parinte Gherasim, chipul sfinteniei iubirii lui Hristos!

Condacul 7
Taina si implinire a voii lui Dumnezeu, pustnicia cea lepadata de toate cele lumesti aduce tuturor bogatia mantuirii: Aliluia!

Icosul 7
Vietuirea ta cine o poate intelege si urma? ingerule in trup omenesc care ai daruit tuturor ucenicilor tai postul desavarsit, roditor al rugaciunii rugului aprins si implinirea vietii.
Bucura-te potir sfant al posturilor mari
Bucura-te ca pentru rugaciunile si nevointa ta Domnul a facut pustia Iordanului mai bogata decat toate trezoreriile lumii
Bucura-te ca 70 de pustnici luminau calea mantuirii acelor tinuturi
Bucura-te ca toti aveau o inima si-un suflet vietuind apostoleste
Bucura-te miere duhovniceasca celor ravnitori
Bucura-te amareala tamaduitoare celor in patimi
Bucura-te cale tainica ce duce la rai
Bucura-te ca doar focul dragostei lui Hristos lumina si incalzea chiliile voastre
Bucura-te umbrire ce descoperi tainic stralucirea soarelui nostru Hristos Dumnezeu
Bucura-te racoare tuturor celor arsi de patimi
Bucura-te rau de foc dumnezeiesc ce arzi uneltirile vrasmasului
Bucura-te Sfinte Parinte Gherasim, chipul sfinteniei iubirii lui Hristos!

Condacul 8
Taina Sfintei Cruci, taina jertfei iubirii, taina unirii ce ruperea pacatului o trece, taina chipului omului robit in cautarea Domnului ai implinit-o, invesnicirea redand-o cu rugaciunile tale: Aliluia!

Icosul 8
Toate le-ai lepadat pentru a dobandi tot de la unicul Dumnezeu cel Intreit Sfant, pe care L-ai slujit si de la care ai dobandit turma aleasa,cuvantatoare.
Bucura-te imbogatitule prin parasirea toate cele lumesti
Bucura-te prescura din aluatul dumnezeiestii iubiri
Bucura-te ca din lut ai devenit, cu voia Domnului si credinta ta cea dreapta inpartasire de Duh Sfant
Bucura-te foc ce ne-ai incalzit spre coacerea duhovniceasca
Bucura-te raza din lumina cea nesfarsita si fara de pata
Bucura-te lumina ce alunga intunericul din noi
Bucura-te casa unde Domnul a gasit adapost
Bucura-te palat al desfatarilor duhovnicesti
Bucura-te ocol pentru oile cuvantatoare
Bucura-te ca timpul si moartea nu te-au atins cu nimic
Bucura-te ca azi esti mai puternic, curat si luminat decat ieri
Bucura-te Sfinte Parinte Gherasim, chipul sfinteniei iubirii lui Hristos!

Condacul 9
Mierea din faguri laolalta strange si albina si musca, ursul si omul, deopotriva hranindu-i, vindecandu-i si alinandu-i. Astfel a fost si cantarea ta, astfel sunt si rugaciunile tale acum: Aliluia!

Icosul 9
Cu ce arme ai biruit iadul si slabiciunile noastre omenesti, cel ce n-ai avut ca arme decat credinta, nadejdea si dragostea? Ca si noi cu ele inarmandu-ne sa-ti urmam la rai.
Bucura-te ca asprele tale canoane au ridicat jugul pacatelor si al neputintelor
Bucura-te ca te-ai facut mai hranitor decat mierea
Bucura-te ca invataturile tale revarsa si astazi buna mireasma duhovniceasca
Bucura-te alergare mai iute ca fulgerul la tronul Sfintei Treimi pentru iertarea pacatelor noastre
Bucura-te credinta ortodoxa ce inmoi impietrirea sufletelor fiarelor
Bucura-te nadejde in viata cea vesnica ce topesti cu focul iubirii orice ura
Bucura-te ca iubit ai fost de domnul dupa iubirea cu care ai iubit creatia lui Dumnezeu
Bucura-te imblanzitorule al pustiului din noi
Bucura-te pietricica din mozaicul cel mare al patericului
Bucura-te ca bucurie te-ai facut noua, tuturor robilor lui Dumnezeu
Bucura-te cel ce te-ai lasat stapanit pentru a te stapani de la tot raul si viclesugul
Bucura-te Sfinte Parinte Gherasim, chipul sfinteniei iubirii lui Hristos!

Condacul 10
Impreuna vietuitori ati fost Sfintilor Parinti de la Iordan si Palestina si Egipt si Sinai si Rait cu multimile de sfinti si mucenici si cu toti ingerii in chip vazut si nevazut, dar stiut si adeverit ati cantat: Aliluia!

Icosul 10
Timp de odihna nu are biserica luptatoare a Domnului decat la ceruri, in sanul cel bland al lui Avraam, acolo unde cei ce n-au vrut sa cunoasca odihna se aduna in cete pe cete, cantare ingereasca sa auda si sa cante.
Bucura-te rod al marii iubiri a lui Dumnezeu
Bucura-te spic ce sfintirea ai copt
Bucura-te vin ce-L inveselesti pe insusi Dumnezeu
Bucura-te smerenie ce ai fost inaltata la timpul cuvenit
Bucura-te ca leul graitor,diavolul, n-a avut pe cine inghiti
Bucura-te treime biruitoare, Sfinte Gherasime, Sfinte Sava si Sfinte Teodosie
Bucura-te ca sinaxarul cel tainic al bisericii triumfatoare l-ai umplut cu cei chemati de Domnul
Bucura-te ca si astazi pe cei ce te urmeaza ii miluiesti
Bucura-te pilda dreptei credinte ce ai luat bunurile nevestejite ale slavei
Bucura-te gura pecetluita grairii de rau
Bucura-te dulce graire a Sfintelor Scripturi
Bucura-te Sfinte Parinte Gherasim, chipul sfinteniei iubirii lui Hristos!

Condacul 11
In pustiul Iordanului ai trait, dar gradina mai desfatata decat a Semiramidei te-ai facut, vesnicule, roada Duhului implinind, taine ce se descopera doar in cantarea trisfanta: Aliluia!

Icosul 11
Dumnezeu este iubire si cel ce ramane in iubire ramane in Dumnezeu si Dumnezeu ramane intru el -  a tunat glasul de tunet al Domnului Sfantului Ioan Bogoslovul,Apostolul iubirii ce o ai urmat.
Bucura-te urmatorule de taine al Apostolului iubirii
Bucura-te golitule de rautate, pizma, egoism si toate buruienile satanei
Bucura-te ca iubind nevazut pe Dumnezeu, de El te bucuri in veci
Bucura-te iubire care inseamna jertfa a lui Dumnezeu pentru noi
Bucura-te mucenicie alba
Bucura-te fulgeratule al vestirii preasfinte
Bucura-te ranitule cu rana aducatoare de viata vesnica
Bucura-te ca ai sangerat pentru Domnul nostru Iisus Hristos, si Sangele Lui Prescump l-ai baut
Bucura-te ca ai marturisit ca Iisus Dumnezeu este in Trup, si cu Trupul Lui te-ai indumnezeit
Bucura-te cel inchis intre zidurile ce aduc singura libertate, iubirea lui Dumnezeu
Bucura-te ingraditule ce nu ai hotare, oriunde si oricand aflandu-te cand esti chemat in numele Dumnului Hristos
Bucura-te Sfinte Parinte Gherasim, chipul sfinteniei iubirii lui Hristos!

Condacul 12
Cautat erai de toti cei aflati in nevointe si te-ai facut ca o oaste dumnezeiasca, taina peste fire, tamaduitorule al urii, cel ce desavarsit ai cantat: Aliluia!

Icosul 12
Ai inteles cine este Biruitorul lumii, si L-ai marturisit cu gandul, cu cuvantul si cu faptele tale bune, aratandu-ne tuturor de atunci si din veac ca Iisus este Fiul lui Dumnezeu venit la noi prin apa si prin sange.
Bucura-te cel ce apa vietii ai revarsat in locuri fara de apa
Bucura-te cel ce Sangele in jertfa fara de sange ai aratat celor botezati
Bucura-te cel ce ai aratat celor dornici calea, adevarul si viata
Bucura-te ca ai hranit cu cuvantul pe cei flamanzi de cuvant
Bucura-te ca si leul Iordan, necuvantatorul, a trait in boarea raiului iubirii
Bucura-te preamaritule de Dumnezeu prin durerea dobitocului rapus de iubirea de tine
Bucura-te feciorie odraslitoare de ucenici
Bucura-te mai curatule decat lumina soarelui
Bucura-te cel nascut din Dumnezeu, care la El te-ai intors dupa calatoria prin viata aceasta
Bucura-te ca la Cina cea de Taina te-ai aratat imbracat in Hristos
Bucura-te ca acum cu Preasfanta Fecioara, cu toti sfintii si ingerii fata catre fata existi cu Dumnezeu
Bucura-te Sfinte Parinte Gherasim, chipul sfinteniei iubirii lui Hristos!

Condacul 13
Asa cum oglinda reflecta orice chip sau lucru asezat inainte-i, asa te-ai facut tu oglinda de taina si iubirea sfinteniei lui Hristos, pentru care cu cutremur si liniste glasuim si noi cu tine, cu voi,cu toti cei ajunsi la limanul ceresc: Aliluia!  Aliluia! Aliluia!   (x3)

Icosul 1
Din partile Lichiei  adunat de chemarea slujirii dumnezeiesti, te-ai ocolit cu frica de Dunnezeu si  cuget dumnezeiesc dobandind ai lasat cele stricacioase si trecatoare.
Bucura-te tinerete luminata de lumina invierii
Bucura-te viata neirosita in alergari desarte
Bucura-te ca adancul pustiei ti-a fost cetatea si scoala
Bucura-te  ca Lichia ai parasit pentru Tebaida Egiptului
Bucura-te in toate inteleptite
Bucura-te ca ai gasit comoara din tarina
Bucura-te ca pe cele multe le-ai lasat pentru saracia indestulatoare
Bucura-te cel ce inima smerita ai facut-o dar tuturor
Bucura-te izvor nesecat ai iubirii lui Dumnezeu
Bucura-te tarina roditoare de cele mantuitoare
Bucura-te punte peste hotarul blestemului stramosesc
Bucura-te Sfinte Parinte Gherasim, chipul sfinteniei iubirii lui Hristos!

Condacul 1
Limba sa nu taca si gura sa nu se osteneasca aducand laude celor ce din tinerete au alergat la purtarea cea anevoioasa a duhovniciei, ca din iubirea Sa Domnul a revarsat har de iubire in inimile deschise Lui, intru care au stralucit si tu.
Bucura-te Sfinte Parinte Gherasim, chipul sfinteniei iubirii lui Hristos.
Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


CALENDAR ORTODOX: Ce MARE SFÂNT sărbătorim astăzi | ROL.ro