Biserica Densus, cea mai veche biserica de piatra din Romania

Facebook
Biserica Densus, cea mai veche biserica de piatra din Romania

Undeva aproape de orașul Hațeg, într-un peisaj în care s-a scris istoria românilor, există un loc magic. Localitatea Densuș este ca oricare alta, dar deosebită prin prezența celei mai vechi biserici de piatră, unică în România.

În biserica din Densuş, slujbele se ţin neîntrerupt de şapte secole. Zidurile lăcaşului de cult au fost construite din rămăşiţele fostului oraş Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Istoricii susţin că biserica din Densuş a fost ridicată pe ruinele unui templu închinat zeului Marte, în altarul căruia romanii aduşi în Dacia obişnuiau să facă sacrificii. Preotul Alexandru Gherghel, cel care slujeşte de aproape 14 ani în biserica din piatră, spune că locul bisericii poartă urme mult mai vechi: ale dacilor care au stăpânit peste ţinuturile Sarmizegetusei şi au avut propriile altare închinate lui Zamolxe.

densus2.jpg

Localitatea Densuş se află în inima Transilvaniei, în judeţul Hunedoara, la numai 10 kilometri de oraşul Haţeg, un loc de o frumuseţe deosebită, în care oamenii par că nu îmbătrânesc niciodată, iar timpul stă în loc. Bunătatea oamenilor de aici pare a fi răsplătită pe deplin: biserica de pe deal este unică în toată ţara şi se află pe lista de monumente istorice pentru a intra în patrimoniul UNESCO din anul 1991.

Istoricul Nicolae Iorga a numit această biserică „fără pereche în toată românimea” și nu s-a înșelat cu nimic. Minunata construcție este ridicată din piatră provenind exact de la Ulpia Traiana, adică Sarmisegetuza, care se află foarte aproape de Densuș.

Întreaga înfățișare a bisericii din Densuș este neobișnuită. Pe pereții săi putem observa picturi bizantine vandalizate pe vremea cotropitorilor turci. La fel de interesantă este o pictură murală, realizată în secolul al XV-lea de un pictor numit Ștefan, pictură ce îl înfățișează pe Mântuitorul Iisus îmbrăcat într-un costum popular specific zonei Hațegului. Această pictură este cunoscută sub numele de Sfânta Treime din Densuș și datează din anii 1300-1400.

densus3.jpg

Parte a teritoriului Transilvaniei ocupate, Biserica "Sfântul Nicolae" din Densuş a trebuit să treacă prin multe încercări ale vremii. Calvinii și turcii au stricat picturile din biserică. Din 1556 și până în 1733, calvinii au avut putere asupra Transilvaniei. Mai mult, există dovezi că în aceea perioadă în biserică slujeau doi preoți, alternativ: unul calvin și unul ortodox.
Când slujba era oficiată de protul calvin, icoanele erau întoarse cu fața la perete, urmând să fie întoarse la sluja otodoxă.

Prima Biserică de pe teritoriul Daciei

Biserica de la Densuș este obiectul multor controverse ale cercetătorilor și oamenilor de știință. În timp ce unii sunt de părere că spectaculoasa biserică ar fi mausoleul în care ar fi fost incinerat Longinus maximus, generalul roman ucis de daci, alții consideră că locul a fost la origine un templu păgân al zeului Marte.

Cu toate că nu se cunoaşte data exactă a naşterii bisericii, de peste 700 de ani la Densuş se ţin slujbe neîntrerupt în biserica de piatră de pe deal. Aceasta este considerată cea mai veche biserică de piatră de pe teritoriul ţării noastre. Părintele Alexandru Gherghel este omul care se ocupă de orânduirea bisericii.
Se mai vehiculează o altă părere în ceea ce priveşte minunata biserică din deal, care este înconjurată de un cimitir. Se spune că actualul aşezământ ar fi fost un templu roman creştinizat şi prima biserică de pe teritoriul Daciei străvechi.

biserica-densus-2.jpg

În ciuda multor păreri şi diverselor investigaţii care s-au făcut la Densuş de-a lungul anilor, spectaculoasa biserică-monument îşi ţine cu sfinţenie taina, lăsând misterul să dăinuiască şi dându-i locului o frumuseţe aparte. Cu bolovani de râu, cărămizi cu inscripţii romane şi pietre funerare, aspectul bisericii capătă un aer cu totul neobişnuit, dar care stârneşte admiraţie şi uimire pe feţele tuturor care îi păşesc pragul.

Hramul Bisericii din Densuş este în ziua Sfântului Ierarh Nicolae, pe 6 decembrie. Pragul său a fost călcat de mulţi turişti, dar sunt mulţi români care încă nu au auzit de ea. Toţi cei care au trecut pe aici s-au simţit încărcaţi de linişte şi de ceva ce nu se poate descrie în cuvinte.

densus.jpg

Fostul Ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, Michael Guest, a fost unul dintre turiştii de la Biserica din Densuş, fapt pentru care Ambasada SUA a donat bani pentru pictură.
Frumoasa Biserică din Densuş se află în prezent în plin proces de restaurare şi îşi aşteaptă în continuare vizitatorii să îi calce pragul.Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Biserica Densus, cea mai veche biserica de piatra din Romania | ROL.ro